Revolutionarul Emilian Cutean, condamnat la 5 ani puscarie

Revolutionarul Emilian Cutean, condamnat la 5 ani puscarie

by February 7, 2012 0 comments

Fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de catre Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, intr-o perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), relateaza Mediafax. Curtea de Apel Bucuresti a respins, marti, recursurile lui Emilian Cutean si a fostului director economic al Secretariatului, Daniela Sbarcea, astfel ca acestia raman cu pedepsele aplicate de Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

Judecatoria l-a condamnat, in 15 iunie 2009, pe Emilian Cutean la cinci ani de detentie, iar pe Daniela Sbarcea la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. In ziua in care Judecatoria sectorului Bucuresti 1 a dat solutia in acest dosar, premierul de atunci Emil Boc a semnat decizia de eliberare a lui Emilian Cutean din functia de secretar de stat la SSPR.Cei doi au facut apel la Tribunalul Capitalei, care a mentinut pedepsele aplicate, astfel ca acuzatii au declarat recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

In aprilie 2006, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe cei doi. Potrivit acuzarii, in cursul lunii decembrie 2004, cand Cutean nu mai avea calitatea de secretar de stat la SSPR, fiind eliberat din aceasta functie in data de 20 decembrie 2004, a dispus plata unei sume de 2,995 miliarde lei vechi (ROL) in contul unei asociatii de revolutionari, intitulata Asociatia “Club 22”, al carei presedinte era. Plata s-a facut in conditiile in care nu exista un angajament legal care sa justifice efectuarea platilor si utilizarea fondurilor ori vreun program structurat adoptat de guvern la propunerea SSPR si care sa apartina revolutionarilor. Din aceasta suma inculpatul, fiind singurul care avea drept de semnatura in numele asociatiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (ROL) cu titlu de chirie restanta, pentru imobilul detinut de asociatie, imobil in care locuia si el, iar diferenta a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

Toate acestea s-au petrecut in contextul in care inculpatul a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de actiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revolutionarilor (autoturisme pentru raniti, materiale sanitare, subventii pentru investitii, tabere pentru copiii revolutionarilor etc.) si la aniversarea a 15 ani de la Revolutia Romana din decembrie 1989. Aceste subventii erau destinate cinstirii memoriei Revolutiei si nu aveau in vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de intretinere si reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subventiei.

In ce o priveste pe inculpata Sbarcea Mihaela Daniela, in calitatea sa de inalt functionar public, raspunzatoare de gestionarea fondurilor publice, a actionat in asa fel incat l-a ajutat pe Cutean Emilian Vasile sa efectueze operatiuni financiare incompatibile cu functia sa. Aspectele sus mentionate au fost constatate si de Curtea de Conturi a Romaniei, Sectia de Control Financiar.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.