Directorul Institutului National de Hidrologie, condamnat la un an si zece luni inchisoare

Directorul Institutului National de Hidrologie, condamnat la un an si zece luni inchisoare

by March 21, 2012 0 comments

Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu, a fost condamnat definitiv de magistratii Curtii de Apel Bucuresti la un an si zece luni de inchisoare, intr-un dosar in care este cauzat de o frauda de o jumatate de milion de lei. Initial, Petre Stanciu fusese condamnat, in noiembrie 2011, de Judecatoria Sectorului 1, la un an si zece luni de inchisoare, insa cu suspendarea executarii pedepsei.

In acelasi dosar, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut condamnarile date de Judecatoria Sectorului 1 in cazul a altor trei persoane din conducerea Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, insa aceste pedepse vor fi cu executare si nu cu suspendare, asa cum hotarase instanta de fond.

Astfel, fostul director economic al Institutului, Ecaterina Porumbelu, in prezent contabil-sef in cadrul institutiei, va executa un an si opt luni de inchisoare, aceeasi pedepsa fiind aplicata si fostului sef Serviciu Financiar-Contabilitate, Violeta Dupu.

De asemenea, fostul directorul stiintific Marinela Simota a primit sase luni de inchisoare cu executare.

Deciziile sunt definitive.

Cei patru au fost trimisi in judecata, in 2007, de procurorii DNA, pentru un prejudiciu de 550.000 de lei cauzat Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Directorul INHGA, Petre Stanciu, si directorul stiintific Marinela Simota au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual in forma participatiei improprii. De asemenea, fostul director economic al Institutului Ecaterina Porumbelu si fostul sef Serviciu Financiar-Contabilitate Violeta Dupu au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit DNA, in perioada ianuarie 2004 – septembrie 2005, cei patru inculpati au incalcat normele legale referitoare la incheierea si derularea conventiilor civile de prestari servicii cu terte persoane fizice, cauzand o paguba de 555.290,80 de lei institutului.

Serviciile au fost achizitionate desi la nivelul institutului nu fusese fundamentata, la inceputul anului, necesitatea achizitionarii lor. De asemenea, nu a fost identificat ferm obiectul fiecarui serviciu in parte si nici nu a fost estimata valoarea acestora.

Conventiile civile de prestari servicii incheiate (expertize de mediu, consiliere tehnica, traduceri, cercetare tehnologica aferenta activitatilor de hidrologie, hidrogeologie si gospodarirea apelor) nu au avut viza Compartimentului Juridic, iar controlul financiar propriu nu a fost exercitat, documentele fiind semnate doar de directorul institutului.

De asemenea, persoanele fizice cu care institutul a incheiat conventiile civile de prestari servicii nu indeplineau conditiile legale care sa le confere capacitatea de a incheia astfel de acte juridice, nefiind autorizate.

Totodata, in lunile decembrie 2005 si aprilie 2006, Petre Stanciu si Marinela Simota i-au determinat pe sefii de sectii si laboratoare sa intocmeasca inscrisuri care sa ateste fapte si imprejurari false, pentru a acoperi neregulile constatate in urma unui control al Curtii de Conturi.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.