Inculpatii din dosarul “Mita la Vama Halmeu”, condamnati la puscarie intre 3 si 7 ani. Reteaua PDL, cu miros de usturoi,a fost destructurata

Inculpatii din dosarul “Mita la Vama Halmeu”, condamnati la puscarie intre 3 si 7 ani. Reteaua PDL, cu miros de usturoi,a fost destructurata

by March 14, 2012 0 comments

Tribunalul Satu Mare a publicat zilele acestea motivarea in dosarul “Mita la Vama Halmeu”, in urma caruia inculpatii au primit,la sfarsitul anului trecut condamnari la inchisoare, intre 3 si 7 ani. Este vorba despre sefi de vama, ofiteri de politie de frontiera, functionari vamali si oameni de afaceri, fiind acuzati  pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si complicitate la cumparare de influenta. Din rechizitoriu rezulta faptul ca procurorii DNA au dezmembrat o adevarata retea de trafic de influenta la nivel inalt, in care sunt implicate nume sonore din PDL. In rechizitoriu apare si numele sefului ANAF, Sorin Blejnar.

Personajul central in acest dosar este Nicoleta Dobrescu, fost sef de vama la Halmeu. Aceasta a fost implicata si intr-un alt dosar penal privind  trafic ilegal  de  usturoi adus din China si care trebuia sa ajunga pe piata din Ucraina.  In 2009 a fost confiscata la vama Halmeu o cantitate de 80 de tone de ustoroi, cantitate care a ajuns in depozitele Directiei de Finante Satu-Mare si apoi vandut la pret de nimic la  firme apartinand unor lideri PDL din Nordul tarii.

Prin sentinta penala 203 din 2 decembrie 2011, lotul inculpatilor din dosarul “Mita la Halmeu” si-a primit pedeapsa: Nicoleta Dobrescu a fost condamnata la 4 ani si 6 luni inchisoare, Liviu Florian, la 7 ani inchisoare,  Ion Savu la 3 ani si 9 luni inchisoare,  Ioan-Romeo Nitu si  Florin Danut Feher, la 4 ani si 3 luni inchisoare.Amintim faptul ca in vara anului trecut, procurorii DNA, impreuna cu politisti de la crima organizata  si inspectorii de la finante au declansat o campanie de dezmembrarea unor retele de trafic de tigari si alte produse  din nordul tarii, de la granita cu Ucraina in care erau implicati foarte multi vamesi si politisti de frontiera, multi cu functii de conducere.

Potrivit rechizitoriului DNA, Nicoleta Dobrescu, sefa vamei Halmeu i-a dat omului de afaceri clujean Liviu Florian 130 000 de euro pentru a o ajuta sa ajunga in aceasta pozitie. Omul de afaceri  avea relatii foarte sus –puse, in mediul politic al PDL. Dupa ce a dat acesti bani,  Dobrescu a ocupat interimar functia de sef de vama   in perioada septembrie 2009-martie 2010. Apoi, acelasi Liviu Florian i-a mai solicitat Nicoletei Dobrescu suma de 300 000 de euro pentru o repunere in aceeasi pozitie, dupa ce i-a expirat perioada de interimat.

Traficul de influenta

In hotararea Tribunalului Satu Mare este descris modul in care inculpatii au facut rost de banii necesari pentru numirea Nicoletei Dobrescu. De asemenea, instanta retine ca Nicoleta Dobrescu si Liviu Florian au facut  declaratii mincinoase sau partial adevarate.

In vara anului 2009, inculpatul Liviu Florian l-a contactat pe un prieten al sau, Florin Feher, om cu relatii la Bucuresti si Satu Mare pentru ca , impreuna sa o ajute  pe Nicoleta Dobrescu sa fie numita in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu. Potrivit procurorilor cei doi „s-au folosit in acest sens de relatiile pe care acesta le aveau in sfera administrativa si politica”.  Au urmat discutii directe intre Florian si Dobrescu, ocazie cu care acestia s-au inteles cu privire la conditiile ajutorului.In cadrul discutiilor purtate in cursul  lunii septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu i-a promis omului de afaceri, bani si alte foloase in schimbul ajutorului.

Astfel,  Liviu Florian l-a contactat telefonic pe Eugeniu Petrescu – membru PDL Bucuresti si i-a cerut sa o insoteasca pana la sediul Autoritatii Nationale a  Vamilor,  din Bucuresti. Zis si facut! La cateva zile de la “vizita” efectuata,  Nicoleta Dobrescu a primit de  la ANV, ordinul de numire a sa in functia de conducere.

Imediat dupa ce si-a luat postul in primire,  Nicoleta Dobrescu a inceput activitatea de obtinere a unor sume uriase de bani in valuta, cu ajutorul incupatilor Feher si Nitu, pe care apoi  le-a remis inculpatului Florian. “Desi nu se retine in actul de sesizare al instantei si, prin urmare, nu face obiectul prezentei cercetari judecatoresti, cel mai probabil, intelegerea intre inculpatii Florian Liviu si Dobrescu Nicoleta viza ajutorul primului inculpat atat pentru numirea inculpatei in fuctia de conducere, cat si pentru numirea in functia de sef de tura a unei persoane agreate de inculpata, respectiv martorul Taralunga Pastorel Oltin, numire necesara pentru ca inculpata sa poata obtine si de la locul de munca folosul promis inculpatului Florian. In ce priveste cuantumul sumei de bani predata/primita intre inculpatii Dobrescu si Florian in realizarea celor doua infractiuni de cumparare, respectiv de trafic de influenta, instanta retine ca aceasta este de cel putin 130.000 euro”, se arata in hotararea Tribunalului Satu Mare. In  continuare se spune ca  “din interceptarile efectuate in cauza, rezulta ca in realitate suma predata/primita ar fi fost de 130.000 de euro, concluzie ce poate fi desprinsa dintr-o discutie telefonica purtata intre inculpatii Feher Florin si Nitu Romeo la data de 04.03.2010, ora 21 si 35 de minute”.

Reteaua de colectare a mitei

 Se semnaleaza de asemenea, faptul ca Nicolata Dobrescu se ocupa personal de colectarea unor sume de bani de la persoane din anturajul locului de munca al inculpatei, fapt  rezultat din interceptarile telefonice. In 21 decembrie 2009, Nicoleta Dobrescu il apeleaza pe Taralunga Pastorel. Acesta ii transmit   ca a reusit sa stranga putin, dar il va mai suna pe administratorul magazinului duty-free unde lucra inculpatul Nitu. In 22 decembrie 2009, in cadrul altei convorbiri telefonice, Taralunga ii cere  lui Nitu sa-l sune pe “Pisti” (lucrator vamal- cel mai probabil sef de tura) de la care trebuie sa incaseze o suma de bani. In cadrul aceleasi discutii, Nitu ii spune  lui Taralunga ca a primit de la Tarle (lucrator vamal – alt sef de tura) suma de 9.700 euro pentru a-i da Nicoletei Dobrescu. Din convorbirile telefonice purtate in aceeasi seara intre administratorul magazinului duty-free si Taralunga Pastorel, respectiv intre acesta din urma si Nitu rezulta ca si “Omul Negru”,  alt lucrator vamal i-a trimis Nicoletei Dobrescu bani.

La data de 20 ianuarie, Nicolete Dobrescu ii cere lui Nitu sa-l sune pe E. alt lucrator vamal pentru a colecta alta suma. Banii colectati in acest fel erau predati inculpatului Florian prin intermediul lui Nitu si Savu.

In dosar apare indirect si numele  lui Sorin Blejnar

 Potrivit sentintei date de judecatori, Dobrescu a predat  banii colectati de la colegii sai, in buzunarul lui Liviu Florian.  Acest lucru rezulta clar  dintr-o convorbire telefonica purtata intre Dobrescu  si o persoana ramasa neidentificata. De asemenea, intr-o discutie telefonica purtata pe data de  21 februarie 2010 intre inculpatii Dobrescu si Nitu, ea  ii comunica continutul discutiilor avute cu Florian, context in care ii spune ca “aia-i ultima suta”.

Instanta a retinut ca toti inculpatii au avut pozitii nesincere in legatura cu faptele de coruptie din luna septembrie 2009.  Dobrescu  a incercat sa arunce intreaga responsabilitate privind savarsirea acestor fapte in sarcina lui Liviu Florian. De asemenea, ea  a incercat sa minimalizeze rolul inculpatului Florin Feher.

Din cuprinsul unei convorbiri telefonice rezulta ca Feher Florin isi asuma reusita privind numirea Nicoletei Dobrescu in functia de sef:  “Da cand am pus-o acolo i-o fost bine.”

De asemenea, potrivit motivarii sentintei, suma de 130.000 de euro a fost pretinsa inculpatei Dobrescu Nicoleta de catre inculpatul Florian Liviu direct pentru Partidul Democrat Liberal si pentru invinuitul Marginean Radu Traian – sef al ANV si vicepresedinte ANAF. Din probele administrate rezulta ca Marginean Radu Traian se cunostea cu Petrescu Eugeniu( membru PDL Bucuresti).  Din continutul convorbirilor telefonice „rezulta ca inculpatul Liviu Florian nu a vorbit cu Marginean Radu Traian in vederea numirii Nicoletei Dobrescu, ci ca Marginean ar fi primit “ordin” in acest sens”.  Acest lucru demonstreaza faptul ca ordinul a venit de sus, adica direct de la seful lui Marginean, adica de la presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Noua contributie: 300 000 de euro

 Dintr-o alta convorbire telefonica purtata intre Florian Liviu si Ignat Sergiu Adrian (fost angajat in sistemul vamal) la data de 3 martie 2010, rezulta ca eventuala interventie initiala pentru numirea inculpatei Dobrescu s-ar fi facut pe langa Sorin Blejnar – presedinte ANAF.

In legatura cu faptele de coruptie retinute a fi comise in martie 2010, instanta retine ca dupa expirarea numirii, Nicoleta Dobrescu nu se prezinta la serviciu, desi avea obligatia prezentarii in vederea predarii functiei si isi continua eforturile pentru a obtine o noua numire.

Astfel dupa ce la data de 2 martie 2010 obtine adeverinta de la DNA Oradea ca nu este cercetata penal  in acel moment de procurorii DNA, ea  se deplaseaza la Bucuresti, unde in cadrul unei intalniri cu Liviu Florian ii ofera suma de 300.000 euro, pe care se angajeaza sa o returneze  in termen de 24 de ore de la emiterea ordinului privind o noua numire a sa in functia de conducere. Instanta retine ca si in ce priveste savarsirea acestor infractiuni, inculpatii au declaratii nesincere.

Din convorbirile telefonice interceptate rezulta ca Nicoleta Dobrescu nu a acceptat resemnata (asa cum sugereaza prin declaratiile sale) incetarea numirii sale in functia de conducere. Din contra, in zilele prealabile incetarii numiri, aceasta a mentinut contactele cu Liviu Florian, chiar   le-a intensificat.

Dupa ce Liviu Florian i-a transmis ca o eventuala reinvestire este impiedicata de existenta unei anchete penale ce o privea, derulata de DNA Oradea, Nicoleta Dobrescu a efectuat demersuri pentru obtinerea unei adeverinte din care sa rezulte contrariul. In acest sens a luat legatura cu un avocat oradean, Barta Ioan care a lucrat si ca ofiter DNA prin intermediul caruia a depus o cerere in acest sens. Dupa ce a aflat ca in mod obisnuit nu se elibereaza asemenea adeverinte a fost dispusa chiar sa “cheltuie o anumita suma de bani in acest scop (10.000 euro)”.

Pe de alta parte, ii cere in mod repetat si lui Barta  sa vorbeasca si el cu cineva pentru a o mentine in functia de conducere.

Implicarea directa a unor lideri PDL

Pe fir intervine pentru prelungirea mandatului Nicoletei Dobrescu si presedintele PDL Satu Mare, deputatul Ioan Holdis. Acesta vorbeste personal  cu Radu Traian Marginean, vicepresedintele ANAF, despre mutarea sefilor de tura de la Vama Halmeu.

In martie 2010, Nicoleta Dobrescu incearca sa intervina pe langa conducerea ANV in vederea reinvestirii sale, apeland chiar si la oameni politici. Acest aspect rezulta din mai multe convorbiri telefonice purtate intre mai multe persoane, inclusiv “intre Holdis Ioan – deputat PDL Satu Mare si Marginean Radu Traian”. Discutia a fost purtata  pe data de 25 iunie 2010, vorbindu-se despre  mutarea sefilor de tura de la Vama Halmeu. Cei doi ( Hodis si Marginean) sustin ca noua numire de la Vama Halmeu trebuie  analizata si ca o eventuala numire a Nicoletei Dibrescu nu se poate face decat treptat, mai intai in functia de sef de tura si apoi in cea de sef de vama.

Florian ii transmite Nicoletei Dobrescu ca este dispus sa o ajute in obtinerea sumei de 300.000 euro, acordandu-i posibilitatea ca aceasta sa primeasca drept garantie un teren de 2,8 ha din judetul Cluj. Din convorbiri rezulta ca terenul este proprietatea lui Liviu Florian, dar este inscris in Cartea Funciara  pe numele lui Savu. Florian s-a implicat personal si in obtinerea adeverintei de la DNA Oradea.

In privinta interceptarilor convorbirilor telefonice, instanta retine ca valoarea acestor probe este cu atat mai mare cu cat inculpatii foloseau numeroase posturi telefonice (cartele pre-pay), uneori chiar atribuite altor persoane (cum este cazul lui Liviu Florian), incercand astfel in mod evident sa se  ascunda.

Principala preocupare a sefei Vamii Halmeu: colectarea de bani

Procurorii mai consemneaza faptul ca dupa ce a ajuns din nou in fruntea Vamei Halmeu, „Nicoleta Dobrescu a actionat ca un veritabil catalizator al activitatilor infractionale”.  “Dupa ce inculpata Dobrescu Nicoleta si-a cumparat functia de sef al Biroului Vamal Halmeu cu suma de 130.000 euro, cu privire la care a raspindit informatia ca ar fi costat-o 500.000 euro, s-a nascut in mod legitim asteptarea celorlati lucratori vamali, ca aceasta sa fie mentinuta in aceasta functie pana cand un alt lucrator vamal ar fi oferit mai mult decat aceasta suma si ar fi procedat la fel in exercitarea acestei functii”.

Inculpata nu a ascuns niciun moment ca numirea sa in functie s-a facut in schimbul unor sume de bani, „laudandu-se chiar cu acest aspect,” se retine in Hotararea Tribunalului Satu Mare.

Cat timp s-a aflat in functie, Nicoleta Dobrescu a avut ca principala grija onorarea obligatiilor asumate pentru numire. Toti martorii au relatat ca era  permanent nervoasa, stresata si in nevoie de bani. De aici se poate deduce si unicul scop urmarit de de Nicoleta Dobrescu acela de a “parveni” si astfel de a se razbuna si de a da o lectie “inchipuitilor” sai dusmani din sistem.

Dupa ce a fost data in vileag de procurorii DNA,  Nicoleta Dobrescu a incercat sa arunce toata responsabilitateaLiviu Florian, “ceea ce scoate in evidenta o alta trasatura de caracter a personalitatii acestei inculpate, si anume, lasitatea”.

Inculpatii Feher si Nitu au actionat din interes material, cu scopul de a obtine sume importante de bani din activitati ilicite/infractionale (contrabanda cu tigari) intr-o perioada scurta de timp.

La momentul implicarii in activitatile infractionale, Liviu Florian era antrenat in dezvoltarea unui proiect imobiliar “China Town”, in Cluj. A acceptat sa intre in aceasta activitate infractionala, mizand pe relatiile pe care le avea atat in sfera politica cat si in cea administrativa la nivel national, „cu scopul de a obtine sume importante de bani, intr-un termen scurt si cu eforturi minime”.

Afacerea „Usturoiul”

Numirea Nicoletei Dobrescu in functia de sef al Vamii Halmeu a fost considerata scandaloasa, deoarece  fusese implicata intr-un caz penal de trafic de usturoi in anii 2007-2008 si care facea obiectul unui dosar penal la DNA Oradea.

Este vorba despre o afacere de exporturi fictive  de usturoi chinezesc din spaţiul UE inspre Ucraina prin Vama Halmeu care au fost descoperite in urma unui control de rutina efectuat de Oficiul European Antifraudã (OLAF) . Oficiul  a descoperit trei declaraţii de tranzit dubioase in sistemul computerizat de tranzit. In urma verificarilor, s-a constatat ca marfa, in speta usturoiul, nu era trecuta  in registrul de export, neavand niciun document de insotire, dar declaratiile au fost confirmate informatic. Dupa alte verificari, in 2008 au fost identificate in sistemul informatic 58 de declaratii vamale de tranzit cu marfa usturoi, respectiv alte 31 în 2007. Toate cele 89 de declaraţii vamale erau emise de birouri vamale din alte ţari ale UE, avand ca birou de destinatie Vama Halmeu, care trebuia sa confirme iesirea marfii din spatiul european. Usturoiul chinezesc a ajuns la  diverse firme din Ucraina.

Pentru un singur camion din cele 81, drepturile de import ce trebuiau achitate erau in  valoarea de circa 35.000 de euro. Astfel, bugetul UE a fost pagubit cu suma de peste 2,5 milioane euro reprezentand taxele vamale si taxele antidumping. Acestea urmeaza a fi imputate de OLAF statului pe teritoriul caruia a ramas marfa, adica statului roman. In acest dosar se mai retine faptul ca marfa confiscate de statul roman, (cateva tone de usturoi) au ajuns la Directia Finantelor Satu Mare. Apoi, marfa a fost vanduta, la un prêt de nimic unor firme ai caror actionari sunt membrii PDL. In acest dosar penal, sunt urmariti penal Nicoleta Dobrescu ( fost sef vama Halmeu) si Vasile Nagy, lucrator vamal.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.