Cum s-au scurs banii europeni in conturile firmelor presedintelui CJ Dambovita

Cum s-au scurs banii europeni in conturile firmelor presedintelui CJ Dambovita

by April 23, 2012 3 comments

Oamenii puterii utilizeaza diverse tehnici manipulatorii pentru a frauda bugetul comunitar al UE si bugetul de stat. De data aceasta prezentam un grav caz de conflict de interese derulat la consiliul judetean Dambovita, unde, firmele presedintelui CJ, Florin Popescu (vicepresedinte PDL) au incasat mari sume de bani publici, in urma  proiectului de constructie a Parcului Industrial Priboiu. Acest parc, aflat in subordinea CJ Dambovita a necesitat o investitie de  14,35 milioane de euro. Contractul pentru executia lucrarii a fost castigat de firma spaniola Sedesa (cunoscuta fiind dupa ce Primaria Generala i-a reziliat contractul din Centrul Vechi ai Capitalei). Insa, o mare parte din lucrari au fost facute, in subantrepriza de firmele familiei presedintelui consiliului judetean Dambovita.

In conducerea Parcului Industrial Priboiu, gasim o mare diversitate de personaje din anturajul si din familia lui Florin Popescu: un condamnat penal pentru luare de mita, un director de la Finante Publice, o ruda a sefului de la Ordine Publica.

In 2009 consiliul judetean Dambovita incepea lucrarile la Parcul Industrial din localitatea Priboiu. Contractul era castigat de firma spaniola Sedesa International, societate cunoscuta dupa esecul rasunator al lucrarilor efectuate in Centrul Vechi ai Capitalei. Primarul general, Sorin Oprescu a reziliat contractul cu Sedesa in septembrie 2009 pentru intarzieri majore si lucrari de proasta calitate, apoi, in instanta a obtinut daune de 6 milioane de euro. Intre timp, societatea spaniola a intrat in insolventa, iar in 2011 s-a rebotezat in Ezentis Infraestructuras. Cu toate acestea, Sedesa a fost declarata castigatoare la licitatia pentru constructia Parcului Industrial Priboiu (Dambovita). Valoarea lucrarii: 14,35 milioane de euro, din care 5 milioane euro- fonduri europene, 7,6 milioane de euro-Consiliul Judetean Dambovita si 1,6 milioane euro-bugetul de stat.

Lucrari cu firmele lui Florin Popescu

Dupa ce a castigat licitatia pentru constructia Parcului Industrial Priboiu, firma spaniola a subcontractat o mare parte din lucrari firmelor familiei presedintelui consiliului judetean Dambovita, SC Procor SA si SC Biandra SRL. “Firma Procor a facut hala metalica mare,cea mai mare lucrare.  De asemenea, a construit si centrul de afaceri, inclusiv instalatiile de incalzire centrala. Majoritatea materialelor veneau de la SC Biandra SRL, cu masinile lor proprii. Spaniolii faceau comanda de la Biandra si ei plateau”, ne-a declarat patronul de la firma SC Flivo Com SRL, Dan Vasile, firma care a primit in subantreprinza lucrari de la Sedesa. Trebuie mentionat ca firma SC Procor SA este administrata cu imputernicire speciala de tatal presedintelui CJ, Nicolae Popescu (cititi aici), iar la SC Biandra SRL actionari sunt presedintele consiliului judetean, tatal  si fratele sau.  Lucrarile de electricitate au fost efecutate de  firma Pontential SRL, care apartine directorului general de la Electrica SA, Ioan Folescu, numit politic in aceasta functie chiar de seful CJ, in calitate de vicepresedinte PDL.   De infrastructura din Parcul Industrial Priboiu s-a ocupat firma SC Complis SA, societatea deputatului PSD, Gheorghe Ana, un apropiat al lui Florin Popescu, la care mai este actionar si fostul subprefect, Victor Sanda.

O afacere de familie

Intreaga afacere “Parcul Industrial Priboiu” este una de familie. A familiei Popescu. Consilier al directorului Parcului Industrial este Relu Anghelescu, un prieten al familiei Popescu. Acesta a ocupat functia de consilier al sefului CJ Dambovita, dar in mai 2011 a fost saltat de procurorii DNA pentru un caz de luare de mita, in care a fost implicat si primarul din Tartasesti. A fost eliberat din arest la inceputul acestui an si imediat Florin Popescu l-a numit consilier al directorului de la Parcul Industrial Priboiu, desi, intre timp, a fost condamnat in prima instanta, de Tribunalul Dambovita la 2 ani si 6 luni de inchisoare (cititi aici).

Patronii firmei de paza de la Parcul Industrial Priboiu, SC Elite Guard SRL  sunt Tiberiu Mihai Ciuperca ( finul presedintelui CJ ), director executiv al Directiei Finantelor Publice Dambovita si Dragos Gadiuta, fratele sefului biroului juridic al Finantelor Publice Dambovita si ginerele lui Mihai Trifan, seful Autoritatii Publice pentru Ordine Publica din cadrul CJ Dambovita. O frumoasa increngatura! O relatie sudata cu finantele publice si cu spatele asigurat din partea ordinii publice din judet!

Jaf in contabilitate

Curtea de Conturi nu s-a lasat insa intimidata de relatiile speciale tesute in jurul presedintelui consiliului judetean si la un control executat la societatea “Parcul Industrial Priboiu” a descoperit numeroase nereguli in contabilitate. Inspectorii fiscali  au constatat că societatea a decontat sume enorme din banii publici pentru combustibil, “fara a exista documente care sa justifice consumul acestuia in interesul Parcului Industrial Priboiu”. Administratorul societatii si o parte din salariati “au decontat sute de litri de benzina si motorina consumati cu masinile personale”, prejudiciind societatea cu sume de peste 50 de milioane de lei vechi. De asemenea, Curtea de Conturi a descoperit ca evidenta contabila este vraiste, sustinand ca  “administratia Parcul Priboiu nu a urmarit deloc modul in care a prestar servicii de contabilitate,  cabinetul contabilului Gheorghe Mocanu”, considerandu-le “lipsite de calitate si neconforme cu prevederile contractuale”. Inspectorii critica, in acelasi timp, si faptul ca institutia “ nu a intocmit programul anual al achizitiilor publice astfel incat sa cuprinda totalitatea contractelor de furnizare, de lucrari si de servicii care urmau sa fie atribuite”.

Consiliul Judetean, rau platnic

Consiliul Judetean s-a dovedit a fi rau platnic si in relatia cu unii subcontractori ai lucrarilor de la Parcul Industrial Priboiu. Firma SC Flivo Com SRL din Pucioasa a executat numeroase lucrari de contructie, in subantrepriza. In 2009 trebuia sa primeasca 200 000 de euro, insa seful CJ,  Florin Popescu a refuzat sa plateasca, desi banii pentru lucrari, din fonduri europene si de la bugetul de stat, i-a incasat.  Acesta s-a adresat tuturor institutiilor cu plangeri, la Politie, Parchet, DNA, dar nu s-a rezolvat nimic.  Intr-un interviu acordat ziarului local “Jurnal de Dambovita”, patronul firmei Dan Vasile il acuza pe presedintele CJ, Florin Popeescu de rea intentie, sustinand ca de 2 ani de zile refuza sa achite datoria catre firma sa. „Am pierdut totul, nu mai am nimic de pierdut asa ca voi lupta pana in panzele albe. Ce fel de oameni sunt astia? Imi lasa familia pe drumuri! Raman si eu si parintii fara casa! In judetul Dambovita numai 4-5 firme pot sa mai traiasca: PROCOR, COMPLIS, COBADI, POTENTIAL CONS  si BIANDRA TRADING ! Astia mari iau banii, subcontracteaza prosti ca mine si, dupa ce facem lucrarile, nu ne mai dau banii”, sustine Dan Vasile.

Facebook Comments Box

3 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Homerillum
  #1 Homerillum 20 May, 2012, 15:10

  Ce sunt de fapt banii? Cui îi apartin? De ce ajung cea mai mare parte a banilor în mâinile celor bogati si puternici, în timp ce cei care muncesc cinstit traiesc în saracie si umilinta?

  Cititi pe blogul meu:
  BANII: Valoarea bogatiilor create de Dumnezeu
  http://foc-in-agora.blogspot.de/2012/04/banii-valoarea-bogatiilor-create-de.html

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.