Cantaretul Ducu Bertzi, colaborator al Securitatii. Numele conspirativ – Victoria

Cantaretul Ducu Bertzi, colaborator al Securitatii. Numele conspirativ – Victoria

by May 2, 2012 0 comments

Cantaretul Ducu Bertzi a fost colaborator al Securitatii, pentru ca nu s-a opus solicitarii ofiterilor de la acea vreme de a-si pune garsoniera in care locuia la dispozitia acestora si nu exista dovada unor presiuni, motiveaza Curtea de Apel Bucuresti (CAB) decizia luata in acest sens, potrivit Mediafax. Astfel, arata CAB, Bertzi a fost recrutat in 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului Bucuresti, in calitate de gazda a unei case de intalniri avand numele conspirativ “Victoria”.
“In dosar se afla Angajamentul intocmit si semnat olograf de catre parat la data de 28 aprilie 1988, in care se mentioneaza ca se angajeaza sa sprijine organele de securitate, prin punerea la dispozitie a garsonierei in care domiciliaza, colaborare pe care o va desfasura in mod conspirat si in secret”, mai arata judecatorul Curtii, in motivare.

Instanta mai arata ca dosarul contine un Raport cu propuneri de recrutare in calitate de gazda a lui Alexandru Bertzi, din 27 aprilie 1988, intocmit si semnat olograf de capitanul T.C. de la Securitatea Municipiului Bucuresti, in care se consemneaza ca, “in vederea desfasurarii in bune conditii a muncii cu reteaua informativa, cat si pentru conspirarea intalnirilor cu acesta, se impune necesitatea recrutarii unei gazde de intalniri”.

“‘In acest sens au fost punctate mai multe elemente printre care si numitul Bertzi Alexandru. Locuinta pe care ne propunem sa o folosim corespunde scopului propus, nefiind pericol de deconspirarea retelei informative ce va fi introdusa, nici a faptului ca va fi folosita de catre organele de securitate. Legenda de folosire a casei de intalniri va fi urmatoarea: Bertzi Alexandru poate explica prezenta ofiterului in garsoniera sa ca fiind un var, student care vine frecvent insotit de colegi pentru a lucra la proiecte intrucat in garsoniera sunt conditii bune. In casa de intalniri <Victoria> vor fi introduse urmatoarele persoane din retea: inf. <D.>, persoana de sprijin <A.> si sursele <T.> si <B. R.>. Candidatul lucreaza numai schimbul 1 cand casa poate fi folosita, iar uneori candidatul face turnee artistice in tara, perioada in care casa va putea fi folosita permanent. Fata de cele raportate propunem a se aproba recrutarea numitului Bertzi Alexandru in calitate de gazda. Recrutarea va fi efectuata de cpt. T.C. la domiciliul lui Bertzi Alexandru’ “, potrivit celor redate de Curte din documentele depuse de CNSAS.

Potrivit acelorasi note ale ofiterilor de securitate care s-au ocupat de recrutarea artistului, Bertzi a acceptat sa-i ajute, punand la dispozitie cheia de la locuinta. Cantaretul s-a angajat in scris ca nu va divulga colaborarea cu organele de securitate.

Pe baza acestor documente – redate partial in motivare, dar avute pe deplin in vedere – Curtea a apreciat ca in cauza sunt indeplinite conditiile pentru a se constata calitatea de colaborator al Securitatii a cantaretului Bertzi.

“Potrivit acestor dispozitii, colaborator al Securitatii este si persoana care a inlesnit culegerea de informatii de la alte persoane, prin punerea voluntara la dispozitia Securitatii a locuintei sau a altui spatiu pe care il detinea. Rezulta ca pentru a se retine calitatea unei persoane de colaborator al Securitatii in aceasta forma, este necesara indeplinirea cumulativa a doua conditii: inlesnirea activitatii de culegere de informatii de la reteaua informativa sa se faca prin punerea la dispozitia organelor de securitate a locuintei sau a unui alt spatiu pe care il detinea si punerea la dispozitie a spatiului sa se faca in mod voluntar. Cu privire la prima conditie, se constata ca aceasta este indeplinita chiar daca locuinta pusa de parat la dispozitia securitatii nu era proprietatea sa, intrucat prevederile legale ce definesc notiunea de colaborator al Securitatii, in aceasta forma, nu fac nici o referire la modalitatea juridica in care persoana detinea spatiul respectiv, nereglementand conditia ca spatiul sa fie proprietatea persoanei care il pune la dispozitia securitatii. In consecinta, sunt irelevante in solutionarea cauzei sustinerile din intampinare potrivit carora garsoniera era proprietatea statului comunist, fiindu-i atribuita ca locuinta de serviciu de fabrica la care isi desfasura activitatea. Atata timp cat prevederile legale sus mentionate reglementeaza ipoteza punerii la dispozitia Securitatii a unui spatiu, fara a stabili alte conditii referitoare la dreptul pe care persoana il are asupra spatiului, calitatea de colaborator al Securitatii va fi retinuta indiferent de modalitatea juridica de detinere a spatiului, neavand deci relevanta daca persoana era titulara dreptului de proprietate sau a altui drept real asupra spatiului sau titulara unui drept de locatiune“, mai noteaza judecatorul de caz.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<