S.O. Vantu, pus sub acuzare in dosarul FNI

S.O. Vantu, pus sub acuzare in dosarul FNI

by May 24, 2012 0 comments

Procurorii au dispus inceperea urmarii penale impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu pentru infractiunile de instigare la delapidare si spalare de bani, in dosarele FNI, Banca Agricola, Banca de Investitii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont. “Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, in cauza constituita ca urmare a ordonantei din 03.08.2011 a Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de infirmare a solutiilor de neurmarire din dosarele privind cauzele referitoare la FNI, Banca Agricola, Banca de Investitii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont,  inceperea urmaririi penale impotriva lui Vintu Sorin Ovidiu sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la delapidare si spalare de bani (2 fapte)”, se arata intr-un comunicat de presa al MInisterului Public. Care sunt acuzatiile procurorilor:

  • Sorin Ovidiu Vintu l-a determinat pe Nicolae Popa sa comita infractiunea de delapidare savarsita in dauna Fondului National de Investitii, pentru care autorul a si fost condamnat la pedeapsa de 15 ani inchisoare printr-o hotarare ramasa definitiva in a carei executare se afla in prezent.
  • Totodata, Vintu i-a inlesnit lui Nicolae Popa savarsirea infractiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta sa nu fie tras la raspundere penala si sa nu execute pedeapsa, precum si de a tainui sumele de bani obtinute.
  • Ca urmare a acestor infractiuni, Vintu Sorin Ovidiu a dobandit si a detinut, direct sau prin persoane fizice si juridice pe care le controla, sume de bani si alte bunuri provenite din delapidarea F.N.I. de catre Nicolae Popa si din savarsirea infractiunii de inselaciune in dauna F.N.I., cunoscandu-le provenienta.
  • De asemenea, Vintu Sorin Ovidiu a efectuat mai multe operatiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infractiuni au fost transferate in mod repetat intre persoane pe care le controla, urmarind ascunderea sau disimularea adevaratei lor naturi.
  • Sorin Ovidiu Vintu a supus procesului de spalare a banilor suma de peste 700.000 lei proveniti din infractiunea de delapidare si peste 9,6 milioane lei proveniti din infractiunea de inselaciune, adica peste 5,4 milioane USD la data prabusirii F.N.I.
  • In baza probelor administrate pana in prezent a rezultat ca Nicolae Popa a actionat sub coordonarea lui Sorin Ovidiu Vintu, care a fost initiatorul intregii operatiuni si principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat Fondul National de Investitii. Astfel, dupa ce in perioada 1999 – 2000 a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI prin intermediul lui Nicolae Popa sau a societatilor in care era administrator sau asociat majoritar, Sorin Ovidiu Vintu a utilizat aceste sume la achizitionarea de bunuri imobile.
  • Rezulta ca, din anul 2003 si pana in prezent, Vintu Sorin Ovidiu a detinut  bunurile provenite din delapidarea si din inselarea Fondului National de Investitii si i-a introdus intr-un mecanism economico-financiar complex, transferand succesiv numeroase bunuri imobile intre proprietarii pe care ii controla.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.