Victor Ponta: Banii pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane ar putea fi pierduti

Victor Ponta: Banii pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane ar putea fi pierduti

by May 21, 2012 2 comments

Platile catre Romania prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ar putea fi suspendate, a anuntat luni dimineata premierul Victor Ponta, care a afirmat ca in 2010 si 2011 au existat “probleme grave in sistem”. La randul sau, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a confirmat ca “Nu am vazut raportul, dar probabil va fi o recomandare de suspendare a platilor. In cel mai bun caz, vorbim de cateva luni de zile in care platile sa fie suspendate”, adaugand ca suspendarea platilor s-ar putea face “indata ce va veni scrisoarea” de la CE. Potrivit primului ministru, Romania risca sa piarda definitiv fonduri europene in valoare de 100 milioane euro in acest an si 1,1 miliarde euro anul viitor prin POSDRU, in cazul suspendarii platilor.Premierul a anuntat ca in urmatoarea sedinta de Guvern a solicitat sa ii fie prezentata “o prima evaluare si cateva propuneri”, adaugand ca urmeaza sa fie prezentat oficial, si din partea CE, raportul de audit.

“Trebuie sa existe un plan de actiune ca pana la sfarsitul acestui an, sa dovedim CE ca suntem capabili sa facem o schimbare radicala”, a adaugat Victor Ponta, sustinand ca, in cazul in care nu se va reusi, pana la sfarsitul anului, aplicarea unui program prin care sa se incerce evitarea suspendarii platilor, el este dispus sa isi asume “o decizie politica radicala de restructurare totala a autoritatii de management – ceea ce ar insemna sa pierdem sume in 2012 si 2013, dar ne va asigura ca avem o autoritate competenta dupa 2014.

Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

  • In 2010 si 2011 toata lumea a luat bani de la POSDRU fara niciun fel de probleme si verificari.
  • S-au constatat pentru 2010-2011 grave probleme de sistem: evaluarea proiectelor, sistemul informatic.
  • S-a constatat ca in sistemul informatic au acces neautorizat 350 de persoane care nu ar avea dreptul legal la accesarea sistemului informatic si la consultarea datelor necesare.
  • Exista programe la care foarte multe persoane – din zona publica si privata – au incasat salarii intre 3.500 si 10.000 de euro lunar. Este un jaf.
  • Avem in jur de 2.500 de proiecte aprobate si contracte semnate.
  • In 2010 au fost doar 14 sesizari de nereguli, in 2011 doar 9 sesizari de nereguli. In 2012 au fost peste 70 de sesizari.
  • Domnul ministru Orban a sesizat de mai multe ori aceste probleme, din pacate nu au fost niciodata decizii luate.
  • Suspendarea programului poate duce la pierderea definitiva a unor sume importante.
  • Piederea va fi dubla – atat bani europeni care nu mai vin, cat si bani din bugetul de stat care trebuie sa acopere programe care nu trebuiau de fapt aprobate.
  • Sunt dispus sa imi asum o decizie politica radicala de restructurare totala a autoritatii de management – ceea ce ar insemna sa pierdem sume in 2012 si 2013, dar ne va asigura ca avem o autoritate competenta dupa 2014.
  • Sunt dispus sa fac ceea ce nu s-a facut pana acum si sa vin cu autoritatea primului ministru in domeniul afacerilor europene.
  • Chiar daca unii ministri pot fi acuzati de neglijenta politica, acolo unde este vorba de mai mult decat atat, ar trebui sa existe raspundere.

Cele mai importante declaratii ale lui Leonard Orban:

  • Este foarte probabil sa fie o propunere de suspendare a platilor prin programul POSDRU. Nu am vazut raportul, dar probabil va fi o recomandare de suspendare a platilor.
  • Procedura de suspendare prevede in primul rand corectarea unor probleme.
  • In cel mai bun caz, vorbim de cateva luni de zile in care platile sa fie suspendate.
  • Toate proiectele care sunt in curs trebuie evaluate.

In decembrie 2011 s-au reluat platile pentru 5 programe operationale sectoriale care erau suspendate.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.