Seful Parlamentului maghiar isi pune cenusa in cap: Am introdus ilegal in Romania urna lui Niyro Jozsef

Seful Parlamentului maghiar isi pune cenusa in cap: Am introdus ilegal in Romania urna lui Niyro Jozsef

by June 5, 2012 0 comments

Presedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a declarat pentru portalul index.hu, citat de Der Spiegel, ca cenusa poetului extremist Nyro Jozsef a fost introdusa ilegal in Romania in ciuda opozitiei autoritatilor, pentru aceasta operatiune fiind nevoie de “o conspiratie”. Declaratia survine pe fondul informatiilor din presa maghiara potrivit carora in geanta pe care secretarul de stat maghiar Geza Szocs a asezat-o pe catafalc s-ar fi aflat urna cu cenusa poetului maghiar comemorat. Kover Laszlo ajunge in Tinutul Secuiesc astazi dupa amiaza, pentru a participa la un miting al Partidului Civic Maghiar, al carui presedinte de onoare este.Reamintim ca inhumarea urnei cu cenusa lui Nyiro Jozsef la Odorheiul Secuiesc era planificata pentru Duminica Cincizecimii, dar Guvernul Romaniei e interzis desfasurarea ceremoniei, asa ca organizatorii au fost nevoiti sa se rezume la un eveniment ecumenic.

La ceremonie au participat membri din conducerea partidului de extrema dreapta Jobbik, secretar de stat pentru cultura din Guvernul maghiar – Geza Szocs, si presedintele Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover.

La cateva zile dupa acest eveniment, Kover declara pentru portalul de stiri index.hu, citat de Der Spiegel, ca “cenusa lui Nyiro ar fi fost introdusa ilegal in Romania, ca ar fi fost nevoie de o <<conspiratie>> si ca operatiunea <<nu a fost tocmai usoara>>”. Kover a sustinut ca el insusi nu a fost insa implicat si in prezent nu ar sti exact unde se afla urna cu cenusa poetului ideolog.

Secretarul de stat Szocs a avut la el o geanta voluminoasa de voiaj pe care in timpul ceremoniei ecumenice a plasat-o sub fotografia poetului. Der Spiegel scrie ca Szocs nu a vrut “nici sa o confirme, nici sa infirme” informatia ca in geanta s-a aflat cenusa poetului fascist.

Sursa initiala a informatiei privind prezenta cenusei lui Nyiro a fost o postare pe Facebook a lui Lukacs Csaba, jurnalist la ziarul Magyar Nemzet si, concomitent, director de comunicare al ceremoniei de reinhumare. Potrivit Libertatea, Lukacs Csaba a scris ca “la Odorheiu Secuiesc se spune urmatorul lucru: daca nu a fost o reinhumare, poate din cauza autoritatilor, atunci a fost o liturghie. Cu cenusa in geanta lui Szocs Geza”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.