Victor Ponta: De ce protesteaza Patapievici? Nu inteleg. Nu vreau sa-l schimb

Victor Ponta: De ce protesteaza Patapievici? Nu inteleg. Nu vreau sa-l schimb

by June 18, 2012 1 comment

Premierul Victor Ponta, aflat in Austria, a afirmat ca nu doreste sa-l schimbe din functie pe directorul Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, in conditiile in care ICR a fost trecut, prin ordonanta de urgenta, din subordinea presedintiei in cea a Senatului, relateaza Mediafax. Ponta a avut o discutie cu sefa ICR din Viena, Carmen Bendowski, aflata la Forumul economic Romania-Austria, pe care a intrebat-o de ce protesteaza seful ICR si a spus, zambind, ca el nu vrea sa il schimbe pe Patapievici.Premierul se afla, luni, in vizita oficiala in Austria, avand programate intalniri atat cu oficiali de la Viena, cat si cu reprezentanti ai firmelor austriece. El a participat la Forumul economic Romania-Austria, unde s-a aflat si directorul Institutului Cultural Roman din Viena, Carmen Bendowski.

Dupa forum, cei doi au avut o discutie, in care premierul a intrebat de ce este nemultumit presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia Roman Patapievici. “De ce protesteaza domnul Patapievici, ca nu vreau sa-l schimb?”, a intrebat Ponta, zambind.

Directorul Institutului Cultural Roman din Viena a raspuns de asemenea zambind: “Nu stiu, ma vedeti pe mine cu papion?”. Premierul a continuat dialogul spunand ca nici el nu poarta papion, dar nici nu intelege de ce protesteaza Patapievici, deoarece acesta “ramane”.

“Nici eu nu port (papion – n.r.). Domnul Patapievici ramane, nu inteleg de ce protesteaza”, a incheiat Ponta discutia.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanta de urgenta, ca Institutul Cultural Roman va trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, decizia fiind justificata de premierul Victor Ponta prin faptul ca institutia era “mult prea politizata”.

Ordonanta stabileste ca, in termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a Institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativa a Institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.

Ordonanta Guvernului stabileste ca functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu cea de membru al unui partid politic, fara insa nicio referire din acest punct de vedere la presedintele institutiei.

Institutul este condus in prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de presedinte, si de Tania Radu si Mircea Mihaies, din postura de vicepresedinti.

Pana in prezent, Institutul Cultural Roman a functionat sub autoritatea presedintelui Romaniei, care este si presedintele de onoare al Institutului.

Un protest spontan pentru sustinerea Institutului Cultural Roman si impotriva ordonantei Guvernului a avut loc, sambata seara, pe strada Arthur Verona din Bucuresti, Pe de alta parte, la initiativa Asociatiei Romane pentru Cultura, Educatie si Normalitate, sustinatorii Institutului Cultural Roman si protestatarii de pe strada Arthur Verona au anunat ca se vor organiza in “Miscarea Papioanelor”.

Astfel, protestatarii cu papion se vor intalni luni, intre orele 19:00 – 19:30, pe trotuarul din fata sediului Institutului Cultural Roman din Bucuresti, cerand retragerea ordonantei de urgenta, respectarea mandatului actualei conduceri ICR (pana in ianuarie 2013), mentinerea unei conduceri a Institutului Cultural Roman din randul intelectualilor, promovarea si finantarea proiectelor pe criterii de profesionalism si fara interventii si decizii politice, respectarea oamenilor de cultura in spatiul public romanesc.

Patapievici a declarat, joi, ca el crede ca soarta acestei institutii este pecetluita odata cu trecerea ei sub autoritatea parlamentara si alegerea conducerii ei dupa un algoritm politic, dand ca exemplu functionarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Consiliului National al Audiovizualului. El a aratat ca ordonanta Guvernului nu urmareste depolitizarea, ci chiar politizarea Institutului Cultural Roman.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. ROBERT HORVATH SUA
  #1 ROBERT HORVATH SUA 20 June, 2012, 03:24

  SCANDALUL ICR ABIA ACUM INCEPE ! INCREDIBIL DAR ADEVARAT ! REALITATEA DEPASESTE FICTIUNEA! EXPOZITIE AL QUEDA ORGANIZATA DE PATAPIEVICI LA NEW YORK

  Prim Ministru al Romaniei
  Domnule Ponta
  Ma numesc Robert Horvath Deva. Sunt cineastul care a deslantuit prin chemarea
  politiei americane uriasul scandal ICR. New York.
  http://devanewyork.blogspot.com/2010/01/expozitia-patapievici-deschisa-dupa-doi.html
  Nu am nimic de ascuns.
  Am avut o discutie cu Ionathan Vick seful departamentului
  extern al Anti Defamation League. Acesta mi-a confirmat ca cea mai importanta
  organizatie evreiasca din lume a trimis in numele evreilor americani un protest
  in legatura cu expozitia antisemita organizata de Patapievici . Protestul a fost trimes Ambasadei SUA de la Bucuresti si remis Guvernului Roman.
  Editorul New York Magazin G. Culian poate sa confirme faptele primind prin telefon
  aceleasi informatii.
  Serviciile romanesti au reusit sa ascunda marele adevar …….EXPOZITIA ANTISEMITA ORGANIZATA DE STATUL ROMAN NU A FOST ROMANEASCA. AUTORUL A FOST TERORISTUL IRAKIAN OMAR AMBAKY . ROMANII AU FOST DOAR RECUZITA SI DIVERSIUNEA.
  Scriu aceste randuri parasind cladirea FBI din New York unde am informat despre
  expozitia propagandei Al Queda organizata de Patapievici, pe care vreti sa-l pastrati la conducerea ICR.
  Nu e de gluma. La orizont un scandal international fara precedent. Deschideti de
  urgenta o ancheta guvernamentala. Astept raspuns in termenul legal.
  Va rog confirmati primirea si numarul de inregistrare.

  Robert Horvath DEVA Presedinte Devartes Film International
  New York – Tokyo
  Robert Horvath Deva Blog

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.