Fostul secretar de stat, Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu

Fostul secretar de stat, Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu

by July 2, 2012 0 comments

Fostul secretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz in serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului “Szekely Miko” din Sfantu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, decizia instantei nefiind definitiva, anunta Mediafax.”Condamna inculpatul Marko Attila-Gabor la o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, savarsita in dauna partii vatamate municipiul Sfantul Gheorghe, in 14 mai 2002″, potrivit site-uluiporta.just.ro.In acest dosar mai au calitate de inculpati Tamas Marosan si Silviu Clim. Marosan a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, in timp ce Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi acuzatie, instanta stabilind in cazul acestuia un termen de incercare de cinci ani. Pe perioada termenului de incercare, Clim trebuie sa respecte o serie de interdictii si obligatii stabilite de instanta, intre acestea sa nu poarte arme sau sa nu savarseasca noi infractiuni.

Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in termen de zece zile de la pronuntarea sentintei.

UPDATE 2: Consiliul Reprezentantilor Unionali, miniparlamentul UDMR, intrunit duminica la Targu Mures, a adoptat o luare de pozitie prin care isi exprima sprijinul pentru fostul secretar de stat in Departamentul pentru Relatii Interetnice Marko Attila, seful UDMR, Kelemen Hunor, declarand ca sentinta e indreptata impotriva comunitatii maghiare.

Luarea de pozitie a fost adoptata de reprezentantii CRU in unanimitate, in aceasta aratandu-se ca acuzatiile “sunt lipsite de fundament”, fiind vorba de un “proces politic” si de “o adevarata vanatoare de vrajitoare, cu o hartuire rau intentionata indreptata, evident, si impotriva celor care reprezinta interesele maghiarilor”, relateaza Mediafax.

“Ii asiguram pe cei afectati in urma acestui caz de restituire si asiguram opinia publica de faptul ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania va face tot ce ii sta in putinta pentru ca problema procesului Miko sa ajunga la cunostinta celor mai importante foruri internationale”, se arata in luarea de pozitie, prin care se face apel la biserici, la sfera civila si comunitatea maghiara din Transilvania “sa isi exprime larga solidaritate civica”.

“UDMR reactioneaza cu indignare si deosebita surprindere la faptul ca Marko Attila a fost condamnat, in prima instanta, la trei ani de inchisoare cu executare. DNA a intentat actiune in justitie pentru abuz impotriva interesului public, in legatura cu retrocedarea Colegiului “Szekely Miko”. Condamnam categoric demersul penal impotriva lui Marko Attila si consideram nedreapta decizia luata in prima instanta. (…) Prin aceasta decizie judecatoreasca in prima instanta nu numai ca este hartuit secretarul de stat, dar in acelasi timp este renationalizata cladirea Colegiului “Szekely Miko”, iar Biserica Reformata este obligata sa plateasca o despagubire in valoare de 1.100.000 de lei. In acest fel, principiile statului de drept sunt calcate in picioare cu desavarsire. In opinia noastra, suntem martorii unuia dintre cele mai josnice atacuri suferite de comunitatea maghiara din Transilvania. UDMR considera de nepermis si inacceptabil faptul ca este compromis in aceasta maniera necinstita un politician responsabil care si-a dus la indeplinire indatoririle tinand seama de interesele comunitatii maghiare din Romania si ale Uniunii. In acelasi timp, consideram revoltator faptul ca, prin aceasta decizie, justitia din Romania practic intoarce timpul si evoca cea mai intunecata perioada comunista, atunci cand decide renationalizarea unui imobil apartinand bisericii”, se mai arata in textul documentului adoptat de CRU.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat de la tribuna CRU ca este nevoie de o solidarizare a reprezentantilor Uniunii cu Marko Attila, dar si cu ceilalti inculpati din acest dosar, intrucat acestia “au lucrat cinstit” si n-au facut niciun act de coruptie, aratand ca intre timp denuntatorul a fost arestat si condamnat intr-un alt dosar.

El a sustinut ca prin sentinta de condamnare a lui Marko Attila are loc de fapt “renationalizarea” Colegiului “Szekely Miko” din Sfantu Gheorghe, ceea ce “va da inapoi democratia” din Romania.

La randul sau, primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a sustinut ca exista “pericolul reintoarcerii perioadei Ceausescu”, intrucat prin aceasta sentinta “nu Marko Attila, ci membrii comunitatii au fost condamnati la trei ani de inchisoare” si ca, in timp ce bisericile maghiare sunt “vaduvite” de imobilele care le-au apartinut, Biserica Ortodoxa Romana primeste cladiri care nu i-au apartinut.

“Se incearca renationalizarea unor cladiri care au apartinut bisericilor reformata, unitariana, evanghelica. E important sa va dati seama ca aceasta sentinta penala e data impotriva comunitatii maghiare”, a spus Antal Arpad.

Ulterior, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat presei ca luarea de pozitie nu inseamna o ingerinta a reprezentantilor Uniunii in actul de justitie, ci exprima un punct de vedere legat de un caz “absolut legal, de retrocedare”.

“CRU nu poate si nici nu intervine in actul de justitie, dar putem spune care este parerea noastra despre un act absolut legal, de retrocedare. Au fost peste 1.700 de retrocedari catre cultele maghiare si un singur caz (de condamnare), unde lucrurile erau foarte clare, fiindca pe baza legii s-a facut retrocedarea. Aceasta condamnare e, sigur, in prima instanta, pentru ca urmeaza apelul si, ma rog, mai multe proceduri inca trebuie duse pana la capat. Noi suntem solidari cu cei care au respectat legea, au luat decizia conform legii si noi credem ca nu putem sa ne intoarcem intr-o epoca totalitara, unde sigur, acum cu alte mijloace, cu mijloacele justitiei, renationalizezi proprietatile. Fiindca daca mergem pe aceasta idee, astazi se intampla cu Colegiul Miko de la Sfantu Gheroghe, maine se intampla cu (Colegiul) Bolyai de la Targu Mures sau cu alte scoli si alte cladiri care au fost retrocedate proprietarilor de drept si pe baza legii, nu pe alta baza, nu pe hartii semnate “pe picior” si asa mai departe. Eu sunt convins ca obligatia noastra este sa fim fermi si sa mergem pe principiul pe care am mers 22 de ani – averile confiscate, imobilele confiscate trebuie retrocedate, asa cum scrie legea. Si in cazul Colegiului Miko s-a intamplat acest lucru, suntem solidari cu colegii nostri”, a spus el.

Kelemen Hunor s-a declarat “absolut de acord” cu cele afirmate de Antal Arpad, sustinand, la randul sau, ca sentinta ar fi indreptata impotriva comunitatii maghiare si chiar impotriva Bisericii Reformate.

“Absolut, fiindca (sentinta) nu este indreptata impotriva unui singur om, sunt trei persoane de fapt acolo (in dosar – n.r.). Este indreptata impotriva bisericii si impotriva comunitatii maghiare, fiindca nu numai ca ei au fost condamnati, dar se restabileste (prin sentinta) situatia care exista inainte de retrocedare, deci se face o renationalizare a Colegiului Miko. Nu este de acceptat, fiindca poate maine se va lua de la persoane fizice – acum s-a luat inapoi sau se incearca sa se ia inapoi de la un cult, de la o biserica, de la Biserica Reformata, maine poate de la dumneavoastra sau altii care sunt proprietari, persoane fizice. Asta este problema. Proprietatea este sfanta, pana la urma, si este ocrotita si de Constitutie”, a aratat el.

UPDATE 1: Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, duminica, la Targu Mures, dupa sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca decizia Judecatoriei Buzau de a-l condamna la trei ani de inchisoare pe Marko Attila este “clar un proces politic”.

“Nu numai ca respingem ferm aceasta decizie, ci vom face tot ce ne sta in putinta, mergand pana la toate forurile internationale, ca sa nu ajungem in Romania in care sa fie procese politice. Asta e clar un proces politic, in care nu e vorba de corupti sau altceva, ca e vorba de faptul ca un secretar de stat intr-o institutie a retrocedat o cladire Bisericii Reformate. Nu stim de cine este instrumentat acest proces, dar e clar ca este un proces care ne aduce aminte de anii ’50, cand au fost si atunci luate unele decizii, in perioada comunista, iar unii au fost condamnati. Este clar ca este un proces politic si nu o sa lasam ca din cauza ca un secretar de stat, cand sunt 1.000 de retrocedari in Romania, sa sufere pentru aceasta decizie”, a declarat Borbely, potrivit Agerpres.

Acesta a spus ca Marko Attila nu a decis singur retrocedarea acelei cladiri si ca va urma recursul in acest caz intrucat se considera ca sentinta “este incorecta”.

“Am spus si in luarea mea de cuvant (de la tribuna CRU -n.r.), suntem pur si simplu siderati si revoltati ca dupa 23 de ani de – trebuie sa spun in acest caz de asa-zisa democratie, pentru ca ceea ce s-a intamplat nu numai cu dansul, pentru ca mai sunt si alti doi implicati in proces – evident justitia e independenta, dar justitia trebuie sa decida in mod corect. Si aceasta decizie care s-a luat pe fond, care a condamnat cu executare pe domnul Marko Attila, impreuna cu juristul care a reprezentat Biserica Reformata si cu inca un coleg, au fost condamnati pentru ca au retrocedat o cladire emblematica – e vorba de Colegiul Miko din Sfantu Gheorghe – un colegiu emblematic Bisericii Reformate”, a sustinut Borbely.

Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, informa DNA.

Procurorii au stabilit ca, in 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999.

Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si in prezent include doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic “Szekely Miko” Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

Aceasta retrocedare a fost posibila cu incalcarea atributiilor celor trei inculpati in cadrul comisiei, avand competente in privinta examinarii legalitatii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse in sustinerea cererilor si de adoptare a deciziilor in concordanta cu aceste documente, sustineau procurorii.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.