MAI: Guvernul va organiza referendumul in baza ordonantei de guvern

MAI: Guvernul va organiza referendumul in baza ordonantei de guvern

by July 10, 2012 0 comments

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) spune ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne se aplica la referendumul din 29 iulie, informeaza Mediafax. Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, a declarat si el marti ca presedintele va fi demis doar daca voteaza 50%+1 din cei prezenti la vot, informeaza Realitatea TV. Astfel, referendumul se va organiza potrivit Ordonantei de Urgenta din 5 iulie potrivit careia presedintele poate fi demis daca 50% plus unul dintre cetatenii care participa la scrutin voteaza impotriva lui Traian Basescu, si nu in baza initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat CCR , care stabileste ca este necesara prezenta la vot a 50%+1 din numarul celor inscrisi pe listele de vot pentru ca referendumul sa fie validat.

“Vreau sa fiu foarte clar si precis: Ministerul Administratiei si Internelor, toate institutiile implicate, Guvernul Romaniei nu pot organiza consultarea decat in conformitate cu legislatia in vigoare, adica Legea 3/200 corectata si modificata prin Ordonanta 41/2012. Restul sunt comentarii”, a spus Victor Paul Dobre.

Care sunt argumentele invocate de vicepresedintele PNL Mihai Voicu, intr-o conferinta de presa:

  • In vigoare in acest moment este OUG nr 29 care reglementeaza acest subiect
  • Aceasta ordonanta preia un continut identic al unui act normativ din 2007 care a fost supus deja discutiei CCR si care avea un singur articol: “Articolul 10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  • Art.10. – Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.ᅡ”
  • Este vorba de decizia 420 din 3 mai 2007: “In urma deliberarii, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala. “
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.