Varujan Vosganian: USL nu va nega, rastalmaci sau schimba in Parlament decizia CCR

Varujan Vosganian: USL nu va nega, rastalmaci sau schimba in Parlament decizia CCR

by July 31, 2012 0 comments

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a susţinut, marţi, într-o conferinţă de presă, că USL nu va “nega, răstălmăci sau schimba”, în Parlament, decizia Curţii Constituţionale privind referendumul pentru demiterea preşedintelui.“Câtă vreme nu am avut o discuţie la nivelul grupurilor parlamentare pe acest subiect, vă pot spune că, până în clipa de faţă, nici eu şi nici colegii mei din conducerea grupurilor parlamentare ale USL nu am pus în discuţie negarea unei decizii CCR, răstălmăcirea ei sau schimbarea ei în Parlament. Nu am luat în discuţie ca Parlamentul să reia chestiunea validării dacă la nivelul Curţii se dă o soluţie”, a spus vicepreședintele PNL.El a susținut că referendumul trebuie să ofere răspunsul la mai multe întrebări. “Nu ştim cum va arăta decizia CCR. Ştim atât: că cele două instituţii fundamentale ale democraţiei – CCR şi Parlamentul – trebuie să dea o soluţie finală chestiunii referendumului, însă, cât anume din responsabilitatea acestei soluţii va fi asumată de CCR şi câtă va trebui completată de Parlament, rămâne să aflăm. (…) Referendumul trebuie să dea câteva răspunsuri: 1. Dacă referendumul este valid sau nu. 2. În situaţia în care valid, preşedintele este demis, dacă nu este valid, atunci care sunt procedurile prin care preşedintele suspendat se reîntoarce la Palatul Cotroceni. Dintre acestea, o parte sunt în responsabilitatea integrală a Curţii. Altele vor fi deciziile Parlamentului. Tehnic, CCR în clipa în care dă soluţia, trebuie să o dea având ca reper cvorumul”, a mai spus acesta.
Totodată, liberalul a subliniat că, în opinia sa, Guvernul, cât şi USL vor trebui să prezinte “un proiect pe termen scurt, până la alegeri”, care să includă şi “relaţia cu celelalte structuri ale statului”.

“Îi asigurăm pe toţi partenerii noştri europeni că USL doreşte rezolvarea crizei politice din România şi soluţionarea chestiunii referendumului pe baze legale şi prin respectarea atribuţiilor instituţiilor statului. Respectăm principiile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept. Dezavuăm categoric strategia fricii, pe care Traian Băsescu o foloseşte. Această strategie menită să intimideze instituţiile care trebuie să soluţioneze criza politică vine de fapt din teama lui Traian Băsescu şi a susţinătorilor săi privind validarea referendumului şi demiterea preşedintelui suspendat. Această atitudine demonstrează că Băsescu nu a învăţat nimic şi că el compromite pentru viitor posibilitatea oricărei coabitări instituţionale şi a intrării în normalitate. (…) Noi dorim o soluţie care să nu vicieze, să nu şantajeze sau intimideze instituţiile statului, ci, din contră, să le încurajeze”, a mai adăugat Vosganian.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.