CSM ia act cu ingrijorare de acuzatiile aduse de presedintele interimar la adresa magistratilor

CSM ia act cu ingrijorare de acuzatiile aduse de presedintele interimar la adresa magistratilor

by August 16, 2012 0 comments

“CSM ia act cu  profunda ingrijorare de declaratiile si acuzatiile formulate  de la nivelul presedintiei interimare a Romaniei, privind anchetele penale ce vizeaza aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei,  aflate in curs de derulare”, se arata intr-un comunicat de presa al CSM.De asemenea, CSM sustine ca a sesizat inspectia judiciara pentru a verifica modul de anchetare a procurorilor.Iata comunicatul integral :

“Comunicat de presa Privind pozitia CSM fata de declaratiile publice ale domnului Crin Antonescu, presedinte interimar al Romaniei

CSM ia act cu  profunda ingrijorare de declaratiile si acuzatiile formulate  de la nivelul presedintiei interimare a Romaniei, privind anchetele penale ce vizeaza aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei,  aflate in curs de derulare.

Fata de mesajele  transmise de domnul Crin Antonescu, presedinte interimar, cu ocazia declaratiei de presa din seara zilei de 15 august 2012, formulam urmatoarele precizari :

  • Activitatea procurorilor romani se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic. Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive.
  • In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din data de 24 mai 2007, ca: ¬ procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca¬.
  • Referitor la afirmatiile vizand derularea unor anchete penale, conducerea CSM a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari  pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei, independenta procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat.
  • Procedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementata prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului. Conform art. 13 alin. 1) din Hotararea mentionata Consiliul se intruneste in Plen si in sectii ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor Plenului ori, dupa caz, ai sectiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea in sedinta a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august, si anume 20-24 august 2012.
  • Reamintim recomandarile adresate Romaniei de catre Comisia Europeana,  in recentul Raport de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din iulie 2012, in special Recomandarea nr. 1 vizand: Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar.
Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.