Peter Eckstein-Kovacs s-a autodenuntat la DNA in dosarul retrocedarii cladirii unui liceu din Sfantu-Gheorghe

Peter Eckstein-Kovacs s-a autodenuntat la DNA in dosarul retrocedarii cladirii unui liceu din Sfantu-Gheorghe

by August 29, 2012 0 comments

Fostul consilier prezidential Peter Eckstein-Kovacs a depus miercuri o sesizare la Directia Nationala Anticoruptie, prin care solicita procurorilor sa clarifice care a fost rolul sau in retrocedarea cladirii Liceului “Szekely Miko” din Sfantu Gheorghe catre Biserica Reformata. La intrarea in sediul DNA, Peter Eckstein-Kovacs a explicat ca in anul 2000, pe cand era ministru delegat pentru minoritati, a semnat o Hotarare de Guvern prin care acest liceu era retrocedat Bisericii Reformate.Peter Eckstein-Kovacs a declarat, pentru HotNews.ro, ca “In propria mea cauza am facut o sesizare. Nu e chiar un autodenunt, eu sustin ca nu am comis nimic ilegal, dar Guvernul la initiativa mea a luat o hotarare. Nu vreau sa se spuna <astia sunt in instanta si cel care a dat porunca…>, vreau sa se faca o verificare”.

“Am venit la DNA ca sa depun o sesizare, prin care solicit sa se clarifice rolul meu in calitate de fost ministru delegat pentru minoritati la restituirea Liceului ‘Szekely Miko’ din Sfantu Gheorghe Bisericii Reformate. Este bine stiut ca in perioada 1999-2000 am fost ministru delegat, care in acea perioada avea si atributia de a propune Guvernului ce imobile sa se restituie comunitatilor minoritatilor nationale. Eu am fost cel care a promovat HG 1334/2000, in care a fost inclus acest colegiu national. In momentul de fata, trei oameni, care au facut in epoca parte din comisia speciala de retrocedare, sunt in fata instantei si foarte multi intreaba, eu zic pe buna dreptate, cei care au executat un act normativ sunt in fata instantei, dar cei care au promovat actul normativ nu raspund? Vreau sa primesc un raspuns. Nu ma sustrag”, a declarat Eckstein-Kovacs la intrarea in sediul DNA, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca in opinia publica maghiara exista o discutie cu privire la rolul sau in aceasta chestiune si doreste sa clarifice totul. Din punctul sau de vedere, acea retrocedare a fost legala: “Personal, sunt convins ca am respectat toate conditiile legale cand am inclus in anexa imobilelor de restituit comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, prin Biserica Reformata, Colegiul ‘Szekely Miko’ din Sfantu Gheorghe. Pentru a elucida problema existentei sau inexistentei raspunderii mele penale in privinta actelor si faptelor pe care le-am executat in calitate de ministru delegat, prin prezenta sesizare, solicit demararea unei anchete”, se arata in sesizarea depusa la DNA.

In luna iunie, Judecatoria Buzau i-a condamnat la cate trei ani inchisoare cu executare pe fostul secretar de stat Marko Attila si pe Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, iar Clim Silviu, reprezentantul Ministerului Justitiei, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in cursul anului 2002, Marko Attila-Gabor, Marosan Tamas si Clim Silviu au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG nr. 83/1999.

DNA sustine ca cei trei au intocmit, la data de 14 mai 2002, o nota de constatare “in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.