Vocea Rusiei: USL a pierdut batalia strazii din Piata Universitatii

Vocea Rusiei: USL a pierdut batalia strazii din Piata Universitatii

by August 27, 2012 0 comments

Principala cauza a lipsei unor proteste stradale masive impotriva lui Traian Basescu este neimplicarea USL, atat la nivel organizatoric cat si la nivel individual, scrie Vocea Rusiei,  intr-un editorial semnat de Valentin Mandrasescu, care concluzioneaza: “Traian Basescu a castigat ‘meciul’ din Piata Universitatii prin neprezentarea USL, iar acuzatiile unor lideri de opinie la adresa electoratului sunt de prost gust”.“Nici macar la nivel mediatic protestele nu au primit o acoperire corespunzatoare: nu exista un simbol al protestului, nu exista o denumire generala a miscarii de protest, nu exista un imn, o mascota, un insemn vestimentar prin care cei care sustin cauza anti-Basescu sa se recunoasca pe strada, etc”, afima acesta.

Potrivit acestui editorial, “se poate observa un fenomen irational care vizeaza relatia pe care politicienii din USL si unii jurnalisti anti-Basescu o au cu cei 7,4 milioane de alegatori care au votat la referendum”.

In opinia sa, “alegatorii sunt cei indreptatiti sa aiba frustrari in legatura cu prestatia lamentabila a echipei politice de la USL, incepand cu numirea de catre PSD a Aspaziei Cojocaru la CCR (chiar nimeni de la social-democrati nu a stiut despre aspectele biografice ‘incomode’?), continuand cu acceptarea cvorumului si culminand cu prestatia lui Ioan Rus la interne. Sunt milioane de oameni care isi pun urmatoarea intrebare: de ce nimeni de la PSD sau PNL nu a sesizat inainte de vot ca pe listele electorale permanente sunt cateva milioane de persoane a caror prezenta acolo este contestabila?”

“Principala cauza este legata de lipsa de implicare a USL, atat la nivel organizatoric cat si la nivel individual. Din perspectiva potentialilor protestatari situatia are aspecte comice: principalii beneficiari politici ai unor proteste stradale nu doresc sa faca nimic, asteptand ca electoratul sa faca totul fara nici un fel de ajutor. In aceste conditii nu este surprinzator faptul ca numarul celor dispusi sa munceasca in strada in beneficiul politic al lui Victor Ponta sau Crin Antonescu este infim”, afirma acesta.

Autorul argumenteaza ca “orice protest care depaseste nivelul unei adunari spontane si efemere are nevoie de organizare corespunzatoare”: “Organizarea unei miscari viabile include asigurarea hranei, apei potabile, ajutorului medical si al unui sistem eficient de comunicare si conducere in randul protestatarilor. In cadrul “protestelor portocalii” din Ucraina, opozitia organiza totul, incepand cu un ceai cald pentru fiecare protestatar si terminand cu unitati medicale mobile, iar liderii opozitiei erau alaturi de protestatari in fiecare zi, fiind expusi la ger si bastoane”.

Potrivit acestui editorial, “auto-organizarea protestului este imposibila, iar daca ar fi posibila, structura organizatorica creata in cadrul unor proteste de anvergura ar deveni instantaneu o forta politica capabila sa coopteze sustinerea majoritatii covarsitoare a electoratului anti-Basescu fara a mai fi nevoie de USL”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<