Cercetatorii din diaspora boicoteaza un seminar stiintific international, aflat sub patronajul premierului Romaniei

Cercetatorii din diaspora boicoteaza un seminar stiintific international, aflat sub patronajul premierului Romaniei

by September 23, 2012 1 comment

Cea de-a treia ediţie a conferinţei “Diaspora in Cercetarea Științifică”, organizată de către Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), ar putea fi boicotată, scrie Scienne Mag. Cristian Dogaru, cercetător ştiinţific la Universitatea din Berna, Institutul de Medicină Socială şi Preventivă, este cel care a lansat apelul la boicotarea conferinţei, printr-o petitie care a fost semnată până acum de peste 200 de cercetători. “Ținând cont de dovezile irefutabile privind plagiatul academic comis de dl. Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat, publicate inițial de prestigioasa revistă Nature, confirmate de Comisia de Etică a Universității din București și de alte instituții independente, cerem boicotarea conferinței “€œDiaspora în Cercetarea Științifică,” atâta vreme cât ea este patronată oficial de dl. Ponta. Suntem convinși că printre posibilii participanți se află numeroși cercetători de foarte bună calitate. Tocmai de aceea este important să se trimită acest semnal lipsit de orice ambiguitate: nu pactizăm cu minciuna, nu cauționam frauda”, se arată în petiţie.

De cealaltă parte, reprezentanţii UEFISCDI spun că boicotul a fost cauzat de “o eroare de percepţie”. Conferinţa s-a desfăşurat încă de la înfiinţarea din 2008 sub patronajul primulu-ministru, indiferent de persoana care ocupă vremelnic această funcţie, a explicat Luciana Bratu, şefa serviciului de Relaţii Internaţionale al UEFISCDI, adăugând că la conferinţa care va debuta luni s-au înregistrat în jur de 900 de persoane (în comparaţie, la conferinţa din 2010 au luat parte 700 de persoane).

Science Mag mai arată şi că cercetătorii români din diaspora sunt nemulţumiţi de faptul că în urma scandalului plagiatului lui Victor Ponta a fost schcimbată componenţa CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi a Certificatelor Universitare), cercetătorii români care îşi desfăşoară activitatea în străinătate fiind eliminaţi din comisia de disciplină a acestei instituţii.

“Nivelul ştiinţific al noilor membri CNATDCU este mult sub nivelul membrilor anteriori”, se plânge Lucian Ancu, cercetător în domeniul fizicii particulelor la Universitatea Berna.

Facebook Comments

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. GIPS - OLT
  #1 GIPS - OLT 23 September, 2012, 14:55

  http://www.petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim
  Privatizarea OLTCHIM este o farsa, asa cum bine zice Varujan Vozganian; dar aceasta farsa a fost generata de patrulaterul PNL (mai exact de un grup de interese din PNL): Chitoiu – Vulpescu – Rusanu – Vladescu.
  Privatizarea OLTCHIM a fost tratata, asa cum bine a caracterizat-o Mircea Geoana: “ca pe o geambaşie de cai” sau ca vanzarea unei carute!
  De ce nu a participat acel mare investitor din Rusia – dorit de toata lumea – la privatizarea OLTCHIM – ARPECHIM?
  De ce nu ne spune Domnul Remus Vulpescu cum a facut tot posibilul sa-i sicaneze pe cei de la TISE?
  De ce nu ne spune Domnul Remus Vulpescu cum a popularizat aceasta privatizare (numai printr-un anunt intr-un ziar de mare tiraj din Romania si printr-un anunt intr-un ziar de mare tiraj din strainatate)?
  De ce nu ne spune Domnul Remus Vulpescu de ce nu a popularizat aceasta privatizare, cum era normal, prin misiunile economice ale ambasadelor Romaniei din strainatate?
  De ce nu-i contactati pe cei de la TISE sa va spune de ce au renuntat sa mai participe la acest simulacru de proces de privatizare?
  Cui ii este frica sa afle adevarul?
  Daca adevarul se va afla, ve-ti fi surprinsi de dedesupturile acestuia; si multe capete “incoronate” de puterea politica se vor rostogoli!
  http://www.petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.