Comisarul pentru justitie, Viviane Reding: Situatia din Romania ramane fragila

Comisarul pentru justitie, Viviane Reding: Situatia din Romania ramane fragila

by September 12, 2012 0 comments

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European cu privire la situaţia României, că, din nefericire, referendumul privind demiterea preşedintelui nu a pus capăt crizei politice, iar presiunile asupra judecătorilor au continuat şi după organizarea consultării populare, în încercarea de a influenţa rezultatul acesteia.

“Pe 11 iulie, m-am intalnit cu Ministrul Justiţiei Titus Corlăţean, iar preşedintele CE Barroso s-a întâlnit cu Victor Ponta o zi mai tarziu pentru a-i impărtăşi ingrijorările Comisiei. Ca rezultat, Guvernul şi-a asumat angajamente importante. Au restaurat normele constituţionale, mai ales pentru organizarea referendumului. Referendumul, din nefericire, nu a pus capăt crizei politice. După, s-au produs din nou probe de presiuni asupra procurorilor şi judecătorilor şi încercări de a influenţa rezultatul referendumului”, a declarat Reding.

De asemenea, Viviane Reding a declarat că “situaţia din România rămâne fragilă”, ea exprimându-şi speranţa că toţi actorii politici din ţară sunt hotărâţi să respectate în mod “durabil şi ireversibil” statul de drept şi independenţa justiţiei. “La începutul verii am asistat la o combinaţie de acţiuni întreprinse de autorităţile din România care au pus sub semnul întrebării statul de drept, echilibrul democratic şi independenţa justiţiei”, a spus oficialul european, care purta un sacou portocaliu.

“Sper ca în următoarele săptămâni şi luni să vedem că toţi actorii politici din România sunt hotărâţi să respecte statul de drept şi independenţa justiţiei în mod durabil şi ireversibil”, a mai spus Reding. Ea a subliniat însă că “situaţia din România rămâne fragilă”.
La dezbaterile din PE asistă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<