Seful Parchetului Buftea, demis din functie, din ordinul procurorului general
by admin September 7, 2012 0 commentsProcurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a dispus, prin ordin, incetarea delegarii pe functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea a lui Catalin Paraschiv, incepand cu data de 10 septembrie. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie remis vineri si citat de Agerpres, decizia are legatura cu “modul in care s-au derulat cercetarile in dosarele penale privindu-l pe inculpatul Vlad Nicolae, preluate si conexate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica”.Sursa citata precizeaza ca procurorul Paraschiv a exercitat atributiile manageriale intr-un mod defectuos, deoarece nu a verificat modul de inregistrare a plangerilor contra solutiilor, desi, potrivit art. 278 (1) Cod procedura penala, “plangerile contra masurilor luate ori actelor efectuate de procuror ori in baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul Parchetului”.
Astfel, a rezultat ca, la data de 8 mai, partea vatamata M. M. a depus o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea impotriva masurii obligarii de a nu parasi localitatea dispusa de procuror fata de inculpatul Vlad Nicolae, la data de 3 august.
In aceasta plangere, partea vatamata si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca, desi Vlad Nicolae a fost retinut pentru 24 ore, incepand cu 2 mai, a fost pus in libertate pe 3 mai si s-a luat fata de acesta doar masura obligarii de a nu parasi localitatea, intrucat procurorul a considerat ca nu se impune sa solicite instantei de judecata arestarea preventiva a acestuia.
In aceasta plangere, partea vatamata arata expres ca argumentele procurorului si raportarea la normele conventionale ale CEDO sunt gresite, deoarece s-au bazat doar pe faptul ca acesta nu recunoaste faptele, desi indiciile probatorii erau mai mult decat rezonabile, fapta fiind deosebit de grava.
In plus, partea vatamata a mai aratat, in cuprinsul plangerii, ca lasarea lui Vlad Nicolae in libertate, bazata pe interpretarea normelor europene, dar fara raportarea concreta la pericolul social al unei asemenea fapte, dovedeste lipsa de reactie a autoritatilor, ce ar putea duce la comiterea unor fapte asemanatoare si ii creeaza o puternica temere.
Din punct de vedere procedural, aceasta plangere a partii vatamate trebuia solutionata de prim-procuror, mentioneaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Plangerea partii vatamate insa nu doar ca nu a fost solutionata, dar a fost inregistrata numai la data de 16 iulie, fara a purta vreo viza a conducerii si fara a se dispune solutionarea.
Daca prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea ar fi desfasurat un control operativ curent ar fi avut posibilitatea sa sesizeze in timp util faptul ca nu i-a fost prezentata o cauza care se afla in competenta sa de solutionare, concluzioneaza sursa citata.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.