Un raport secret al Germaniei naziste, mai actual ca oricand.Romania,o tara corupta,fara infrastructura si cu agricultura faramitata

Un raport secret al Germaniei naziste, mai actual ca oricand.Romania,o tara corupta,fara infrastructura si cu agricultura faramitata

by September 21, 2012 0 comments

Un raport intocmit de serviciile secrete (SS) germane din perioada celui de-al doilea razboi mondial prezinta o imagine fidela a Romaniei din perioada interbelica, multe aspecte fiind parca foarte actuale. Nemtii descriu o tara divizata din punct de vedere economic si cultural, cu functionari si intelectuali care au mai degraba,  vocatia tradarii si a coruptiei.  De asemenea, raportul semnaleaza problemele mari pe care le are Romania cu infrastructura si prezinta tara noastra cu un enorm potential economic, mai ales agricol care poate fi exploatat de Germania aliata.

De aceea semnatarii documentul propun o serie de reforme in societatea romaneasca, care ar putea duce la o dezvoltare durabila, convenabila pentru intretinerea armatei germane: constructia unei “retele de drumuri si canale” la nivelul intregii tari si crearea de mari ferme agricole, bazate pe o exploatare intensiva a pamantului.

Raportul subliniaza faptul ca pamantul romanesc este mult mai fertil decat cel din Germania, care, cultivat eficient, poate aduce recolte mult peste media europeana. De asemenea, documentul pune in discutie inexistenta unei clase conducatoare, un motiv plauzibil pentru  inapoierea economica in care se afla Romania.  Nemtii au o mare incredere in Ion Antonescu, conducatorul  tarii, care poate pune capat instabilitatii politice din acea perioada. Oricum, in acest raport, Romania este vazuta  ca o viitoare colonie germane, furnizoare de materii prime si forta de munca.

Ziarul nostru prezinta  traducerea acestui raport german, care poartă data de 4 noiembrie 1940. Autorul textului stabileste strategia de acţiune a Germaniei naziste în România, la două luni de la alungarea regelui Carol al II lea şi la puţină vreme de la sosirea misiunii militare germane. Documentul se găseşte la Arhivele Naţionale ale României, Fondul Microfilme SUA, rola 258 cadrul 1405523. Raportul a fost recuperat din arhivele naziste de armata americană, insa din pacate, nu a fost inregistrata provenienta lui.

Romania, doua entitati diferite

“Romania de pe cele doua părţi ale Carpatilor reprezinta doua entitati deplin diferite. Transilvania si Banatul sunt marcate de Europa Centrala. Valahia, Moldova si ţinuturile de la gurile Dunarii sunt mai degraba oriental-asiatice. Inca din secolul al X lea cultura taraneasca si oraseneasca a Imperiului a ajuns pana la arcul carpatic.

De cealalta parte a Carpatilor nu s-a putut cladi ceva asemanator, de aici incepe un spatiu colonial care nu este capabil sa traiasca intr-un mod propriu si este influentat de formele exterioare. Valahia si Moldova au fost dependente de imperiile german, turc si rus si din pacate la dorinta acestor puteri au devenit state “independente”.

Pana in secolul 19, nu a existat decat o viata vegetativa

“Natiunea romana” nu este nici in ziua de azi nimic altceva decat o legenda a istoriografiei. Pana in secolul al XIX lea nu a existat de fapt decat o viata vegetativa a micului popor de tarani si pastori valahi care numara cu putin peste un milion de oameni care niciodată nu au avut o clasa conducatoare proprie ci niste profitori patriarhali care se schimbau adesea. Inmultirea de zece ori a acestei populatii in secolele XIX si XX s-a reusit prin aparitia sistemului industrial european care a transformat stepele in terenuri agricole. Aceasta mare sansa economica s-a transformat, ca la toti primitivii, intr-o crestere a populatiei. De aici a rezultat un numar mai mare si o clasa de mari proprietari lacomi care nu aveau nici o legătura cu pamantul si cu masele muncitoare; fara sa existe un popor si cu atat mai putin o natiune.

Lumina a venit din Transilvania

Putinul care are legatura cu vointa poporului vine din Transilvania. In cercurile romanilor emigrati aici ca forta de munca, in urma contactului strans cu cultura marcilor de granita ale Imperiului a aparut dorinta de a da o viata mai buna neamului propriu. Insa pana in ziua de azi s-a ramas la stadiul de dorinta.

Aceasta nu putea sa fie altfel, spune Garda de Fier,  deoarece clasa conducatoare straina orientata doar spre castig a nimicit toate incercarile de imbunatatire. Faptul ca turcii, grecii, evreii si alti straini au devenit zeii idealului imbogatirii fara limite si acceptarea coruptiei ca sistem au facut ca aceste dorinţe idealistice sa nu aiba nici o sansa. Abia revolutia din 1940 a dat ocazia unei renasteri a poporului roman pentru o viata de natiune independenta.

Ar fi o greseala acceptarea necritica a acestei teze a Garzii de Fier. Este adevarat ca miscarea lui Codreanu este cea mai puternica expresie de sanatate si vointa proprie care a aparut in randurile populatiei Romaniei. Putem astfel vedea ca exista aici substante ale unei rase vrednice. Este insa indoielnic ca acestea sunt destul de puternice pentru a crea un stat si a transforma o populatie intr-un popor. In primul rand nu exista un conducător si nici o clasa conducatoare.

Revolutia a fost facuta de Ion Antonescu

 Codreanu si 17.000 de comandanti subordonati au fost inlaturati si “poporul” nu s-a miscat. Revolutia nu a fost facuta de Garda de Fier, ci de Antonescu, un general despre care se poate spune ca este un barbat curajos. Lovitura de stat i-a reusit deoarece inamicii sai au fost niste nemernici lasi. Şi chiar si asa Antonescu nu ar fi reusit nimic daca prabusirea politicii externe a vechiului sistem nu i-ar fi pus in mana toate atuurile. Revolutiile adevarate au drept urmare modificarea politicii externe. Noua Romanie insa traieste de la inceput pe baza atotputernicei bunavointe a Axei, chiar si din punctul de vedere al politicii interne. Anume nu impotriva unor puteri straine a trebuit Antonescu sa cheme trupele germane, ci împotriva propriei sale armate si impotriva rezistentei din cadrul aparatului de stat pentru ca, intr-adevăr nu avea la indemana forte proprii care sa ii fie alaturi.

Functionarii si intelectualii, obisnuiti sa traiasca din tradare

Intr-o tara ai carei ofiteri, functionari si intelectuali aproape fara exceptie sunt obisnuiti sa traiasca din tradare, acest barbat care, inainte de toate, pretinde cinste, s-a confruntat imediat cu o dusmanie crescanda. De asemenea trebuie evitata luarea drept realitate a viselor gardistilor. Noua Romanie va avea nevoie pentru totdeauna din punct de vedere al politicii externe de sprijinul trupelor germane, iar din punctul de vedere al politicii interne pentru cel putin cateva decenii.

Garnizoanele germane din România ii dau Reichului garantia ca nu vor aparea dezordini in sud-estul spatiului sau vital care ar fi paguboase din punct de vedere politic si pentru situatia aprovizionarii sale.

Capacitatea romanilor de a rabda de foame va ajuta Germania

Multumită capacitatii populaţiei româneşti de a răbda de foame, mica supraproductie agrara a Romaniei va fi la dispozitia Reichului si petrolul isi va găsi drumul spre Reich cata vreme acesta va curge.

Astfel prin aceste exporturi romanesti se pare ca vor asigurate lipsurile industriei germane. Apare acum intrebarea daca Reichul trebuie sa se multumeasca cu atât. Nu ar fi mai degraba in interesul sau sa foloseasca pe deplin bogatiile naturale si forta de munca din aceasta tara apropiata? Recolta medie la hectar in Romania este doar putin mai mare decat jumatate din media Reichului, in ciuda faptului ca terenul este in general cu mult mai bun decat cel din Germania. De asemenea nu sunt folosite nici pe departe toate oportunitatile agricole ale Romaniei.

Tratatul Wohlthat a indicat numeroase cai prin care sa fie folosite puterile economice ale Romaniei si sa fie insufletite schimburile comerciale. Tratatul este in continuare in vigoare si piedicile politice care se opuneau punerii lui in aplicare au disparut. Fara indoială ca mijloacele prevazute in tratat pot fi folosite acum mai bine, insa este nevoie de un discipol dornic de invatatura si care sa fie capabil de dezvoltare asupra caruia sa se faca simtite efectele pedagogice.

Populatia romaneasca nu este una ambitioasa

Insa aceasta viziune trebuie mai intai analizata in mod corect. Intreaga dezvoltare istorică pasiva de pana acum a Romaniei vorbeste impotriva unei posibilitati de acest fel. Cunoscatorii tarii ne asigura ca populatia Romaniei nu este una ambitioasa si ca in mod oriental-slav se multumeste cu astampararea foamei, in loc sa se straduiasca sa isi asigure toate cele necesare. Religiozitatea moarta a bisericii ortodoxe ii intareste in aceasta atitudine. Faptul ca credinta ortodoxa se gaseste alaturi de ideea nationala si de cea de ordine in ideologia Miscarii Legionare ne face sa nu ne asteptam la nici un fel de schimbare.

Trebuie infiintate mari mosii, exploatate in mod colonial

Daca se doreste ca Romania sa nu fie doar pastrata ci sa fie folosita pe deplin acest lucru nu poate avea succes doar prin consiliere, ci prin metode coloniale. Pentru aceasta este nevoie ca in locul proprietatilor taranesti minuscule prost exploatate sa apara mari mosii care sa fie administrate dupa metode moderne sub conducere germana. Apoi trebuie ca forta de lucru care acum leneveste sa fie ocupată intensiv pe model colonial cu agricultura si trebuie alcatuite mari armate de muncitori care sa refaca sistemul de drumuri extrem de inapoiat. Industriile care necesita forta de munca intensiva trebuie sa fie transferate din Reich in Romania.

Sasii din Romania, portdrapelul Reich-ului

In acest fel i se va da poporului german din Romania o sansă de implicare care sa ii dea si constiinta ca joaca un rol important in cadrul Reichului. Poporul german din Romania a devenit de putină vreme o corporatie de drept public. Ei se poate alatura drapelului Reichului si pot sa isi satisfaca serviciul militar in regimente proprii. Prin aceasta se reuseste ca Reichul sa nu cedeze acest vechi post de granita, ci sa il pastreze si cum este de dorit, sa il dezvolte. Tara de dincoace de Carpati poate prin munca sasilor transilvaneni sa primeasca din nou caracterul unui district german. De asemenea grupul etnic german ofera o rezerva necesara de oameni cunoscatori ai tarii care sa fie folositi pentru rezolvarea problemelor de cealalta parte a Carpatilor.

Aceste sarcini pot fi indeplinite fara sa fie atinsa suveranitatea formala a Romaniei (caracteristicile cele mai importante ale suveranitatii oricum ii lipsesc acestui stat) si fara ca sa fie blocate posibilitatile de dezvoltare ale puterilor vrednice din randul populatiei romanesti. Modalitatea de actiune trebuie sa fie o impunere pe cale pasnica. Nu ar trebui sa fie dificil de obtinut sprijinul guvernului roman pentru infiintarea unor mosii model si treptat numarul acestor mari mosii sa fie crescut. De asemenea nu ar trebui sa fie intampinate obstacole de netrecut pentru punerea sub regie germana a constructiilor de drumuri si canale. Nu este nevoie de mijloace violente pentru penetrarea industriala. Exista destul capital in Reich care cauta oportunitati si care printr-o organizatie centrala de intermediere in mod planificat sa fie orientat catre Romania.

Germania trebuie sa apere ordinea in Romania

 Printr-o politica romaneasca bazata pe realitati si nu pe programul imposibil de realizat al unei minoritati de gardisti fiecare va primi ceea ce i se cuvine: masele capabil de dezvoltare o mai buna supraveghere si alimentare ca pana acum, germanii vor primi conducerea in ceea ce priveste interesele Reichului si foloasele cuvenite pentru contributia si responsabilitatea lor politico-militara, fortele vrednice de origine romaneasca vor primi participarea la guvernare si administrare, conducerea productiei si a comertului.

Misiunea militara germana din Romania trebuie sa apere ordinea astfel incat să nu mai fie posibile dezordinile. Reichul german nu trebuie sa lase sa ii scape posibilitatile coloniale care se gasesc la usa sa.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.