ANI cere Parlamentului sa-l revoce din functie pe senatorul Mircea Diaconu

ANI cere Parlamentului sa-l revoce din functie pe senatorul Mircea Diaconu

by October 23, 2012 0 comments

Agentia Nationala de Integriatate a transmis un comunicat prin care cere Senatului aplicarea “cu celeritate” a sanctiunilor prevazute de lege in cazul senatorului Mircea Diaconu, respectiv revocarea din functie, considerand ca o amanare afecteaza “grav” obiectivele Romaniei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare. “Agentia Nationala de Integritate solicita Senatului Romaniei aplicarea cu celeritate a sanctiunilor prevazute de lege, respectiv revocarea din functie a senatorului Mircea Diaconu. Orice amanare privind aplicarea prevederilor legale in materia incompatibilitatilor afecteaza, in mod grav, atat obiectivele Romaniei asumate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, cat si perceptia cetatenilor asupra domniei legii si a statului de drept,” precizeaza ANI.
ANI aminteste ca decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie prin care a fost mentinut ca temeinic si legal Raportul de evaluare cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu a ramas definitiva si irevocabila in urma cu mai bine de patru luni, la data de 19.06.2012.

ANI mentioneaza ca Diaconu nu mai poate candida pentru o noua functie de parlamentar pe o perioada de trei ani.

In 27 ianuarie 2011, ANI a constatat ca Mircea Diaconu este in compatibilitate din decembrie 2008, in conditiile in care pe langa calitatea de parlamentar acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.

Decizia a fost contestata de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucuresti, care in 16 septembrie 2011 a stabilit ca acesta s-a aflat in incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat hotararea Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care marti a respins definitiv recursul acestuia.

In 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat presedintelui Biroului Permanent al Senatului o scrisoare in care arata ca i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa ii aprobe incetarea delegatiei de manager al Teatrului Nottara din Bucuresti.

“(Demisia mea, n.r.) are intr-un fel legatura cu decizia ANI, pentru ca exista deja si o hotarare judecatoreasca, de Curte de Apel, deci intermediara, prima care a aparut, care constata incompatibilitatea celor doua functii, dar ma considera de buna credinta si nu poate nimeni sa se indrepte spre mine cu nicio sanctiune de niciun fel. Daca e vreo eroare, aceea e la Senat, si nu la mine”, a declarat Mircea Diaconu in decembrie anul trecut, invocand adresa prin care Senatul i-ar fi confirmat, la preluarea mandatului sau de parlamentar, ca nu ar fi in incompatibilitate.

Intr-un alt dosar, deschis in urma sesizarii ANI, Mircea Diaconu este cercetat de procurorii Parchetului instantei supreme pentru conflict de interese, intrucat, in calitate de director la Teatrul Nottara, si-a ajutat sotia sa primeasca anumite contracte.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a prezentat, luni, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a fi audiat in legatura cu acuzatia de conflict de interese, acesta declarandu-le reporterilor ca procurorii nu stiu “cum se traieste in teatru” si “care e viata actorilor”.

Anchetatorii Parchetului instantei supreme au extins cercetarile in cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu (senator la momentul declansarii anchetei-n.r.), si au inceput urmarirea penala impotriva sa. Procurorii ministerului public sustin ca il ancheteaza pentru patru infractiuni de conflict de interese.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.