Comisia Europeana: Trei programe de cofinantare din fonduri structurale au fost “presuspendate”

Comisia Europeana: Trei programe de cofinantare din fonduri structurale au fost “presuspendate”

by October 25, 2012 0 comments

Comisia Europeana a informat joi dimineata autoritatile romane printr-o scrisoare ca a decis sa “presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE – “Transport”, “Regional” si “Cresterea competitivitatii economice”, anunta Comisia intr-un comunicat de presa. Presuspendarea survine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor. Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese.

In urma celor trei scrisori de joi (cate una pentru fiecare program vizat), Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si apoi pentru a demonstra ca a luat toate masurile necesare pentru a remedia deficientele identificate si ca sistemele de gestionare si control functioneaza in mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autoritatii Nationale de Audit. Doar in acest caz Comisia va fi in masura sa reia platile.

Comisia arata in comunicatul citat ca presuspendarea a venit “ca urmarea unei analize aprofundate si inseamna ca nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme”. Creantele vor fi insa rambursate autoritatile romane vor lua masurile cerute de Bruxelles.

In plus fata de presuspendare, Comisia Europeana a anuntat si corectii financiare pentru cele trei programe sus-mentionate si pentru programul Mediu. Aceste corectii ar acoperi intre 10 si 25% din plati. “Daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte, corect implementate, din cadrul aceluiasi program”, au declarat oficialii CE citati in comunicat.

“Autoritatilor romane le revine acum sarcina de a demonstra ca sistemele de gestionare si control functioneaza. In prezent, ceea ce conteaza sunt actiunile urgente”, avertizeaza Comisia Europeana.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<