Monica Macovei: Directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu ar trebui sa demisioneze

Monica Macovei: Directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu ar trebui sa demisioneze

by October 25, 2012 0 comments

Descarcarea de gestiune a Agentiilor europene descentralizate s-a incheiat, dar problemele conflictului de interese si a managementul defectuos nu au fost rezolvate. În aceste conditii, directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu, Jacqueline McGlade, ar trebui sa demisioneze, crede europarlamentarul democrat liberal.

 ”Am ajuns la finalul procedurii de descarcare de gestiune privind Agentiile descentralizate ale Uniunii Europene pentru anul 2010 si am bifat un succes: pentru prima dată, conflictul de interese a fost recunoscut ca o problemă majoră. Politici clare împotriva conflictelor de interese si măsuri de gestionare a unor astfel de situatii sunt acum in vigoare la mai multe agentii, inclusiv la Agentia Europeană pentru Medicamente si la Autoritatea pentru Siguranța Alimentară. Vom urmări ca acestea să fie aplicate corect”, a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru descarcarea de gestiune a Agentiilor europene pentru anul financiar 2010.

PE: banii s-au cheltuit corect

În ciuda propunerii Monicăi Macovei de a refuza descarcarea de gestiune pentru directorul Agentiei Europene pentru Mediu (EEA), Parlamentul European a votat, marti, cu o majoritate fragilă, aprobarea descărcarii de gestiune. ”Cele 79 de misiuni ale Directorului Executiv în 2010, cu o durată totală de 142 de zile si costuri de călătorie de 127.000 de euro, dovedesc că acesta este responsabil pentru 13% din totalul cheltuielilor de deplasare ale Agentiei, și alte nereguli manageriale sunt fapte pentru care trebuie asumata raspunderea. Banii contribuabililor sunt neprotejati”, a declarat Macovei.

600 de milioane de euro pentru 24 de agentii

Fostul ministru al Justitiei din România este raportor al Parlamentului European pentru descărcarea de gestiune pe 2010 a celor 24 de Agenții descentralizate si a celor sapte intreprinderi comune (Joint Undertaking). Uniunea Europeana a contribuit cu peste 600 millioane de euro la bugetul celor 24 de Agentii în anul 2010. Agentiile europene si cele sapte intreprinderi comune au primit in luna mai 2012 descarcarea de gestiune pentru anul financiar 2010.

Spre exemplu, la Agentia Europenă de Mediu, europarlamentarul PDL Monica Macovei a descoperit  că directorul executiv Jacqueline McGlade a fost în “vizite de studiu” în Caraibe si Marea Mediterană pe banii Eurthwatch. Acest ONG a cheltuit 33.000 de euro. În plus, aceeasi agentie  nu a respectat regulile anticoruptie în domeniul achzitiilor publice si ale transparentei. Macovei a atras atentia asupra faptului că agentia şi-a acoperit clădirea din Copenhaga cu o  faţadă “ecologică” cu iederă  pentru suma de 294.641 de euro. Contractul a fost acordat fără licitaţie, iar costurile au fost acoperite din buget din contul „chirii”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.