Multe persoane publice, clienti ai fugarului Cristian Sima. Printre pagubiti, fostul ministru de Finante, Daniel Daianu

Multe persoane publice, clienti ai fugarului Cristian Sima. Printre pagubiti, fostul ministru de Finante, Daniel Daianu

by October 11, 2012 0 comments

Cristian Sima, unul dintre cei mai cunoscuţi brokeri din România şi şeful Bursei Sibex din Sibiu, este de negăsit de aproape două săptămâni, iar clienţii ale căror conturi le gestiona se plâng că Sima a dispărut cu banii lor. Printre cei păgubiţi se numără şi fostul ministru al Finanţelor, Daniel Dăianu. Sima se ocupa de conturile de tranzacţionare ale mai multor persoane publice, pe bursele din străinătate, şi numai el ar avea acces la banii din conturile respective. Poliţia a deschis o anchetă şi a declanşat urmărirea generală, iar Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a deschis o anchetă la firmele lui Cristian Sima. 

Avocatul Călin Zamfirescu, socrul fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, fost partener de afaceri cu Cristian Sima în firma Romfelt Real Estate, a explicat pentru gândul că nu se numără printre cei care avea bani în conturile de broker ale lui Sima. De altfel, cei doi au încetat relaţiile de afaceri.

“Este o surpriză şi pentru mine, părea un om serios. Noi nu am colaborat pe domeniul acesta al bursei, era vorba despre un proiect imobiliar. Am vândut tot şi am ieşit din firmă, proiectul nu a avut succes”, a explicat Zamfirescu pentru gândul.

Sima şi Zamfirescu au fost parteneri de afaceri alături de Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, şi scriitorul Adrian Lustig în firma Romfelt Real Estate, care a devoltat un proiect rezidenţial – Doamna Ghica Plaza, controlat în prezent de fondul de investiţii estonian Aktiva.

Tudor Chirilă, actor şi muzician, nu mai este în prezent clientul lui Cristian Sima, cei doi colaborând mai demult. Astfel, el nu s-ar număra printre cei păgubiţi. Artistul va da mai multe explicaţii în cursul zilei de astăzi.


 Mai multe persoane publice s-ar afla printre clienţii păgubiţi de Cristian Sima. Pe lângă fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu, este vorba despre cântăreţul Tudor Chirilă, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi Marie Rose Mociorniţă.


Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a început joi o investigaţie la sediul socieăţii de brokeraj WBS România după ce au apărut suspiciuni că fostul acţionar Cristian Sima ar fi fugit cu banii firmei WBS Holding.

“CNVM a început astăzi, 11 octombrie 2012, o investigaţie la sediul societăţii de servicii de investitii financiare (SSIF) WBS Romania, pentru a verifica modul de operare al societăţii în relaţia cu clienţii, precum şi integritatea conturilor acestora. În acest context, autoritatea pieţei de capital recomandă clienţilor societăţii de servicii de investiţii WBS România care se consideră prejudiciaţi să depună reclamaţii la sediul CNVM.

Menţionăm, totodată, faptul că WBS Holding nu este o entitate aflată sub autoritatea CNVM, nefiind autorizată de aceasta să desfăşoare activităţi pe piaţa de capital din România”, se arată într-un comunicat transmis joi de CNVM.

“Sunt stupefiat de dispariţia lui Sima. Am aflat din presă că Cristian Sima nu poate fi găsit şi că ar fi plecat cu banii clienţilor. Am crezut în buna credinţă a unor oameni dintre care unul a ajuns preşedintele Sibex. Am conturi deschise la cele două societăţi WBS România şi la WBS Holding pentru că mi s-a spus că doar aşa se putea tranzacţiona pe pieţele externe. Am investit pentru că mi s-a spus că sunt câştiguri mici dar sigure. Ştiam că nu lucrează în marjă, că riscurile sunt mici.

Extrasurile de cont primite de la firma de brokeraj arată că am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum mă întreb dacă acest informaţii sunt sau nu adevărate. Poliţia şi autorităţile competente trebuie să investigheze ce s-a întâmplat cu banii clienţilor, dacă au avut loc tranzacţii neautorizate cu banii clienţilor”, a declarat Daniel Dăianu pentru Ziarul Financiar.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<