Premiera. ADS a recuperat, in instanta, 1000 de ha teren agricol, exploatat ilegal de omul de afaceri, Stefan Poienaru. Prejudiciul: peste 6 milioane de euro

Premiera. ADS a recuperat, in instanta, 1000 de ha teren agricol, exploatat ilegal de omul de afaceri, Stefan Poienaru. Prejudiciul: peste 6 milioane de euro

by October 3, 2012 0 comments

Agentia Domeniilor Statului a reusit sa recupereze 1000 de ha de teren arabil, ocupate abuziv de holdingul SC Agrofam  SRL, apartinand omului de afaceri, Stefan Poienaru. Inalta Curte de Justitie si Casatie  a dat o decizie definitiva si irevocabila  prin care stabileste faptul ca SC Agrofam a exploatat ilegal, timp de 10 ani,  terenurile ADS detinute in cadrul fostului IAS Gradistea ( Calarasi). Pentru recuperarea prejudiciului adus bugetului statului, in valoare de 6 milioane de lei (1,3 milioane euro), reprezentand redeventa neincasata,  ADS se judeca cu SC Agrofam, la Tribunalul Ialomita.

In acelasi timp,  se constata faptul ca societatea lui Poienaru a gestionat fraudulos fonduri europene de la APIA Calarasi in valoare de peste 20 de milioane lei (aproximativ 5 milioane euro), bani obtinuti ca subventie de la statul roman si din bani europeni.

Luna trecuta, Inalta Curte de Justitie si Casatie a dat o decizie definitiva si irevocabila prin care stabileste faptul ca SC Agrofam Holding Ialomita a exploatat ilegal 1000 de ha teren arabil, proprietatea statului. Inalta Curte a mentinut decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti, pe 14.09.2011.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti, sectia 6 comerciala, s-au pronuntat  in favoarea Agentiei Domeniilor Statului, aflate in litigiu cu SC Agrofam Holding SRL Calarasi ( apartinand omului de afaceri, Stefan Poienaru). Potrivit deciziei judecatorilor, 1000 de ha de teren aflate in proprietatea statului si administrat de ADS, a fost exploatat in afara legii,  de societatea lui Poienaru din 2001 pana astazi. In sentinta Curtii  se arata ca SC Agrofam Holding a profitat de incheierea unui contract neclar de concesiune cu ADS pentru o suprafata de 5404, 80 ha, in anul 2000, cuprinse in suprafata fostului IAS Gradistea ( Calarasi).

Drept urmare, holdingul si-a extins exploatarea cu inca 1000 de ha aflate in administrarea ADS, in cadrul aceluiasi fost IAS. “Din analiza tabelului anexat la procesul verbal de predare-primire ce contine identificarea distinct dupa tarla si parcela, a terenurilor aferente fermelor 2,3,4, 5,6 si 7, obiect al contractului de concesiune, nicio portiune din terenurile care fac obiectul actualului litigiu si identificate de expertiza efectuata in cauza, nu se regaseste in terenurile avute in vedere de parti la incheierea contractului si deci nu face parte din obiectul contractului de concesiune 79/29.12.2000”, se spune in rezolutia magistratilor.

In decizie se arata ca “la aceeasi concluzie a ajuns de altfel si expertul desemnat si care a efectuat expertiza in fata instantei de fond. Acesta, dupa ce a indentificat in teren suprafetele de teren aflate in litigiu, a concluzionat ca din suprafata totala concesionata de 5404,80 ha, obiect al contractului de concesiune nr. 79/29.12.2000, nu face parte suprafata de 991,58 ha teren agricol si nici cea de 9,25 ha , teren neagricol”.

Povestea incepe in 2000, cand SC Agrofam Holding SRL primeste in arenda, de la ADS, fara licitatie,  peste 5400 de ha teren arabil, in suprafata fostului IAS Gradistea (Calarasi). Insa, in 2001, Agentia este obligata prin lege sa restituie din aceasta suprafata, 1000 de ha, fostului proprietar. Profitand de unele defectiuni si neclaritati din contractul de concesiune si chiar avand complicitatea unor sefi din ADS, SC Agrofam intra abuziv pe alte 1000 de ha detinute de Agentia Domeniilor Statului, in cadrul aceluiasi IAS.

Asa ca societatea lui Poienaru incepe sa lucreze terenul statului, fara sa incheie un contract cu ADS si fara sa plateasca redeventa aferenta. Din 2001 pana astazi, s-a adunat un prejudiciu de peste 6 milioane de lei ( 1,3 milioane de euro), fapt pentru care ADS a dat in judecata SC Agrofam in vederea recuperarii prejudiciului. Procesul se judeca la Tribunalul Ialomita. Intre timp, se da si sentinta definitiva  in cazul de fata, in care Inalta curte  stabileste,  definitiv si irevocabil,  ca societatea lui Poienaru a exploatat ilegal cele 1000 de ha aflate in proprietatea statului.

Mai mult, timp de 10 ani, SC Agrofam Holding a incasat, an de an, pentru fiecare ha exploatat ilegal,  subventie de la stat si fonduri europene prin APIA, prejudiciul ajungand la 20 milioane lei ( in jur de 4 milioane euro), bani pe care APIA trebuie sa-i recupeze.

Cititi in continuare jos:

Motivare Curtii de Apel Bucurersti

Fisa de dosar a sedintei

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<