Victor Ponta: O nevoie de o modificare in Constitutie in care sa se prevada ca deciziile CCR pot fi schimbate in Parlament cu doua treimi

Victor Ponta: O nevoie de o modificare in Constitutie in care sa se prevada ca deciziile CCR pot fi schimbate in Parlament cu doua treimi

by November 21, 2012 0 comments

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca modificarea Constitutiei va trebui facuta in prima sesiune parlamentara a anului urmator, repectiv pana in iunie 2013, cand va fi un moment politic “pe care n-o sa-l mai gasim”: USL va avea o majoritate consistenta, nu vor mai fi alegeri, iar Traian Basescu “nu mai poate sa spuna ca modificam Constitutia impotriva lui”. Potrivit premierului, in noua Constitutie trebuie stabilite foarte clar atributiile prezidentiale, pe cine poate numi premier si cand si in ce fel poate interveni in activitatea Guvernului. De asemenea, premierul a declarat ca in Constitutie trebuie stabilit, eventual, faptul ca deciziile luate de Curtea Constitutionala pot fi schimbate in Parlament, cu o majoritate de doua treimi.
Potrivit premierului Victor Ponta, Constitutia trebuie modificata “in prima sesiune a anului urmator, adica pana in iunie”. “Este un moment politic pe care n-o sa-l mai gasim: o sa avem o majoritate consistenta – USL, si discutand si cu celelalte forte politice; nu avem alegeri, pentru ca in general cand sunt alegeri subiectele se politizeaza si e foarte greu sa ai un consens; si nu mai poate Basescu sa spuna ca modificam Constitutia impotriva lui, pentru ca, inclusiv in ceea ce priveste atributiile presedintelui, acestea vor intra in vigoare pentru noul mandat de presedinte. Deci, in mod normal, ar trebui sa ne si sprijine sa facem lucrul asta”, a spus Victor Ponta.

Intrebat daca in noua Constitutie vor exista schimbari legate de atributiile prezidentiale, Ponta a mentionat in primul rand ca, in opinia sa, “presedintele trebuie ales in continuare prin vot direct”. “In schimb, primul ministru raspunde in fata Parlamentului si trebuie pus (in Constitutie, n.r.), pe baza experientei cu dl Basescu, ca sa nu mai avem un alt domn Basescu, trebuie puse foarte clar cateva lucruri, si anume presedintele nu nominalizeaza pe cine-l taie pe el capul in functia de prim-ministru, ci asa cum e trecut in toate constitutiile, pe cel de la forta politica care are cel mai mare numar de mandate in Parlament. Nu reuseste sa faca o majoritate – al doilea, nu reuseste nici al doilea, nici al treilea, faci alegeri anticipate. Presedintele Basescu ne-a dus in situatia absurda in care a zis ca pune pe cine crede el, pe cine vrea el, e treaba lui… trebuie sa punem in Constitutie”, a continuat el.

De asemenea, a mai aratat Ponta, “trebuie sa punem foarte clar in Constitutie cand si in ce fel presedintele intervine in activitatea Guvernului. Pentru ca la noi scrie ca in probleme de politica externa si militare, dar nu uitati ca la noi presedintele este cel care a anuntat taieri de pensii si salarii, care mareste TVA-ul, care-mi spune mie sa ma duc cu tot guvernul la Cotroceni sa ma intrebe de FMI sau de ne-FMI”.

“Trebuie de asemenea sa stabilim in Constitutie – pentru ca altfel n-o sa respectam, o sa facem si noi ce a facut PDL – faptul ca la Curtea Constitutionala poti sa pui oameni cu o anumita pregatire, minim 18 ani judecator sau magistrat, si ca, eventual, deciziile luate de Curtea Constitutionala pot fi in Parlament cu doua treimi schimbate. Doua treimi fiind o majoritate constitutionala”, a mai spus Ponta.

Premierul a explicat ca aceste modificari in Constitutie trebuie facute pentru a nu mai exista crize constitutionale “ca in ultimii opt ani”. “Cred ca pe baza experientei triste din ultimii opt ani, pentru ca am avut crize constitutionale si cu premierul Tariceanu si cu prim-ministrul Boc – culmea, ca presedintele voia sa-l dea de mult afara, dar l-a convins mai greu -, si acum cu mine, e clar ca trebuie sa punem in viitor in Constitutie niste prevederi, ca oricine va fi presedinte si oricine va fi prim-ministru, sa nu mai trecem toata ziua prin crizele prin care am trecut in ultimii opt ani”, a spus Ponta.

“Anul viitor, 2013, noua majoritate, si am de gand sa discut si cu UDMR, si cu PDL daca sunt capabili, trebuie sa schimbam in Constitutie, sa lamurim toate aceste lucruri. Nu va mai fi un atac la Basescu, pentru ca dl Basescu isi va incheia mandatul in 2014, dar ne asiguram ca niciun alt presedinte, dupa ce pleaca dl Basescu, c-o sa vina Crin Antonescu, c-o sa vina altcineva, nu va mai putea sa mearga la Bruxelles sa spuna “Mai, voi toti de acasa sunteti prosti, lasati-ma ca stiu eu ce fac. Taceti din gura, ca stiu eu ce fac”. Lucrul acesta nu se intampla in nicio tara europeana si nu trebuie sa se mai intample nici in Romania incepand de anul viitor”, a mai afirmat el.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<