Adrian Nastase si-a retras contestatia in anulare a deciziei de condamnare la doi ani de puscarie

Adrian Nastase si-a retras contestatia in anulare a deciziei de condamnare la doi ani de puscarie

by January 14, 2013 0 comments

Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca luni admisibilitatea contestatiei in anulare formulata de Adrian Nastase la decizia prin care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul calitatii, o faza “tehnica”, potrivit avocatului fostului premier, Ioan Cazacu, citat de Agerpres. Adrian Nastase si-a retras luni contestatia in anulare la decizia in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul ‘Trofeul calitatii’, dupa ce apararea a aflat de schimbarea componentei completului de judecata.
Avocatul fostului premier, Ioan Cazacu, a spus, la ÎCCJ, că renunţarea la această cale de atac nu reprezintă o asumare a condamnării, însă a reclamat faptul că instanţa nu a acordat un nou termen pentru ca apărarea să-l informeze pe Adrian Năstase despre noua situaţie, respectiv schimbarea componenţei completului de judecată, după ce instanţa supremă a acceptat a doua cerere de abţinere a doi judecători din complet: “Este un protest al domnului Năstase, nu neapărat împotriva completului, ci împotriva sistemului cu care se luptă clientul nostru. Legea este una pentru toată lumea (…) din moment ce noi cerem o săptămână pentru a ne informa clientul şi ni se respinge cererea, cred eu că aceste dispoziţii legale sunt aplicate într-un anumit mod faţă de domnul Adrian Năstase.”

Doi dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au decis condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’ urmau să facă parte din completul care lua în discuţie contestaţia în anulare depusă de fostul premier, însă aceştia au formulat o nouă cerere de abţinere, admisă luni dimineaţa de instanţa supremă.

Completul de 5 judecători al ÎCCJ a respins pe 9 ianuarie cererile de abţinere formulate de judecătorii Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan, care au făcut parte şi din completul care a judecat ‘Trofeul calităţii’.

De altfel, judecătoarea Ioana Bogdan, fost consilier al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a fost aspru contestată de Năstase şi avocaţii acestuia în timpul procesului pe fond.

Componenţa celor două complete de cinci judecători în materie penală, cât şi a celor două complete de cinci judecători de civil este stabilită la începutul anului judecătoresc de către conducerea ÎCCJ, iar dosarele care ajung la unul dintre aceste complete sunt stabilite aleator, prin sistemul informatic.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pe 3 decembrie 2012 pentru 14 ianuarie judecarea contestaţiei în anulare formulate de avocaţii fostului premier Adrian Năstase la decizia prin care acesta a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’.

“Astazi (luni – n.red.) se va discuta admisibilitatea acestei cereri, daca judecatorii pot lua in discutie aceasta cerere, pentru ca trebuie indeplinite niste conditii speciale. Contestatia in anulare este o forma de rejudecare a cauzei, iar astazi are loc o faza tehnica’,declarase avocatul Ioan Cazacu inainte de retragerea contestatiei.

Acesta a amintit ca din completul de 5 judecatori care va lua in discutie aceasta cerere fac parte doi magistrati care au decis si condamnarea lui Adrian Nastase.

‘Eu nu pun problema obiectivitatii celor doua doamne, dar este un principiu vechi in justitie ca un judecator care ia o decizie intr-o faza inferioara nu poate participa si la judecarea unei faze superioare a procesului, pentru ca ar fi vorba de autocenzura’, a mai spus Cazacu.

Doi dintre judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) care au decis condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare in dosarul ‘Trofeul calitatii’ vor face parte din completul care va lua in discutie contestatia in anulare depusa de fostul premier la decizia de condamnare.

Completul de 5 judecatori al ICCJ a respins pe 9 ianuarie cererile de abtinere formulate de judecatorii Cristina Rotaru si Ioana Bogdan, care au facut parte si din completul care a judecat ‘Trofeul calitatii’, astfel ca acestea vor face parte si din completul ce va judeca contestatia in anulare ce va fi luata in discutie luni.

De altfel, judecatoarea Ioana Bogdan, fost consilier al sefului Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a fost aspru contestata de Nastase si avocatii acestuia in timpul procesului pe fond.

Componenta celor doua complete de cinci judecatori in materie penala, cat si cele doua complete de cinci judecatori de civil, este stabilita la inceputul anului judecatoresc de catre conducerea ICCJ, iar dosarele care ajung la unul dintre aceste complete sunt stabilite aleator, prin sistemul informatic.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pe 3 decembrie 2012 pentru 14 ianuarie judecarea contestatiei in anulare formulate de avocatii fostului premier Adrian Nastase la decizia prin care acesta a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare in dosarul “Trofeul calitatii”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<