Judecatorii de la CCR au declarat deconstitutional statutul deputatilor si senatorilor

Judecatorii de la CCR au declarat deconstitutional statutul deputatilor si senatorilor

by February 27, 2013 0 comments

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, scrie Agerpres. Totodata, CCR a mai declarat neconstitutional articolul referitor la conflictul de interese.
Parlamentul a adoptat miercuri, 13 februarie,noile modificari la statutul deputatilor si senatorilor cu 298 “pentru” si 101 “impotriva”. Comisia de specialitate a propus miercuri dimineata in statutul deputatilor si senatorilor prelungirea termenului pentru contestarea deciziilor ANI la 45 de zile. Practic parlamentarii declarati incomptabili de ANI au un termen “preferential ” de 45 de zile in loc de 15 pentru contestarea deciziei. De precizat este ca in lege celelate categorii (primari, functionari publici) au ca termen de contestare a unei decizii ANI doar 15 zile.

Decizia ANI privind starea de incompatibilitate a unui parlamentar va fi comunicata Camerei din care face parte parlamentarul si parlamentarului direct. Daca nu e contestata de parlamentarul in cauza in termen de 45 de zile, decizia ramane definitiva. (Potrivit legii ANI, termenul de contestatare in instanta este de 15 zile.) Daca e contestata pana la decizia definitiva a instantei parlamentarul isi mentine mandatul. De asemenea,  parlamentarul in cauza  trebuie sa semneze ca i-a fost adusa la cunostinta decizia ANI.

Amendamentul a fost propus de senatorul PNL, Tudor Chiuariu si prevede ca mandatul unui senator sau deputat inceteaza “la expirarea unui termen de 45 de zile de la data luarii la cunostiinta a raportului de evaluare al ANI termen in care deputatul sau senatorul poate contesta raportul la instanta de contencios administrativ. Luarea la cunostiinta se face prin comunicarea raportului ANI sub semnatura de primire catre deputatul sau senatorul in cauza sau in cazul in care refuza primirea, prin anuntul facut de presedintele de sedinta in plenul Camerei din care face parte.”

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.