Apropo! Ati gustat vreodata rosii, cartofi si ceapa din Olanda?

Apropo! Ati gustat vreodata rosii, cartofi si ceapa din Olanda?

by March 29, 2013 1 comment

Costel Oprea

O stire difuzata astazi  pe agentii va ramane fara niciun ecou la nivelul UE. Poate doar  o simpla informare necesara statisticii! Este vorba despre un anunt sec: Olanda a inregistrat in 2012 un deficit bugetar de 4,2% din PIB , iar datoria acestui stat a ajuns la 72% din Produsul Intern Brut. O tara europeana, a 5 economie din UE care are un rating de AAA.

Foarte frumos! Un adevarat scandal la nivelul UE si FMI, dar si in mediul economic si politic s-a iscat anul trecut dupa ce s-a aflat ca Romania nu se va incadra in deficitul negociat cu institutiile financiare, care a crescut  de la enorma cifra de 1,9% la 2,2%, pentru ca in cele din urma, sa ajungem la neverosimilul 2,5% din PIB.

Sub presiunea FMI, care ne-a acuzat ca nu ne respectam angajamentele,  guvernul a  sistat toate investitiile, mai toate platile statului catre furnizorii private  s-au oprit, cofinantarile pentru fondurile europene s-au intarziat,  iar lucrarile mari de infrastructura au fost amanate sine die!

Pentru 2013 s-a construit un buget de extra austeritate, nu se mai construiesc autostrazi, nu se mai repara drumuri, toate proiectele pe dezvoltare rurala si din turism au ramas in aer. Traim cu ce avem, mai carpim ici colo, sa fim fericiti daca se platesc salariile si pensiile, asa cum spunea mai zilele trecute,  un puternic lider liberal.  Numai pentru a ne  incadra in durerosul deficit bugetar de 3%! Asa cum ne-am inteles cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Sau mai bine spus, asa cum ne-au obligat sa facem. Ca asa a fost intelegerea, anul trecut, dupa drama prin care a  trecut Grecia si mai nou, trece Cipru. Ca asa au impus atunci, Germania si Franta:  tarile din UE sa se incadreze intr-un deficit  bugetar de 3%.

Mai mult, Romania s-a angajat sa introduca aceasta obligatie in Constitutie.  Ca altfel, repercursiunile vor fi foarte drastice, au amenintat marii UE: taieri masive ale fondurilor europene. Uite ca, regulile sunt doar pentru cei mici. Puternicii Uniunii Europene au impus aceste reguli, iar noi, romanii, le-am dat curs, in genunchi.  Desi ne-am periclitat serios dezvoltarea tarii pentru urmatorii 10 ani. Nici un ban pentru constructia reala a unei economii durabile. In timp ce, altii, de la masa greilor UE isi fac de cap la ei acasa. Pentru ei, regulile Uniunii Europene nu conteaza: isi permit un deficit de peste 4%  din PIB (desi regula era de doar 3%), in conditiile in care gradul de indatorare este imens: 70% din Produsul Inten Brut (in timp ce Romania inregistreaza un grad de indatorare de doar 30%).

Olanda isi permite sa investeaza in continuare in dezvoltarea economica, se imprumuta in draci, isi permite sa plateasca ajutoare sociale foarte mari, iar nivelul de trai al cetatenilor sai creste pe zi ce trece. Nu am auzit vocea Germaniei, care sa ceara masuri drastice impotriva acestei tari.

In acelasi timp, Romania, membra a UE, se taraste  in mocirla austeritatii, fara finantare pentru sanatate si  educatie. In statistici suntem bolnavii si  analfabetii Europei, lipsiti de infrastructura necesara. Nu vorbim acum de coruptia locala specifica, care face obiectul unei alte discutii. Am fost si am ramas doar o buna piata de desfacere pentru toate porcariile care vin din tarile dezvoltate. Ati gustat vreodata  rosii, cartofi si ceapa din Olanda? Oare cetatenii acestei tari mananca asa ceva?

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.