Traian Basescu: Nava este la cheu. Multumesc Guvernului Boc. Multumesc Guvernului Ungureanu. Multumesc Guvernului Ponta

Traian Basescu: Nava este la cheu. Multumesc Guvernului Boc. Multumesc Guvernului Ungureanu. Multumesc Guvernului Ponta

by April 26, 2013 0 comments

TRAIAN BASESCU - PETROMRomania a adoptat, in anul 2010, “cea mai buna solutie de revenire in parametrii macro al unui stat care e liber de CE si de Fond pentru a plati salariile si pensiile”, iar tara noastra are “toate conditiile pentru o crestere economica de peste 2% anul acesta”, a afirmat vineri presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. Seful statului a amintit si ca, in urma cu doua zile, Eurostat a publicat cifrele anului 2012: “Saltul de la -9% la -2,9% la deficit este enorm, nu exista nicio tara care sa fi reusit asta in UE.” Traian Basescu a tinut sa multumeasca public, in discursul sau, Guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta “pentru ca am ajuns aici”.

Astazi o sa pornim de la cateva formulari ale mele care mi-au adus multe critici si pe care dupa cativa ani as vrea sa le explic.

Va aduceti aminte de expresia cu Romania, “nava in furtuna, o sa o pun la cheu linistit”, de “omul gras care era statul si care statea in spatale unuia slab si firav”, cei care produceau in economie, cum va aduceti aminte data de 5 mai 2010, as putea spune cea mai grea zi din viata mea ca presedinte, cand am anuntat masurile de austeritate in vederea redobandirii echilibrelor macro.

Acest anunt in mare parte s-a realizat, unele din cele anuntate nu au putut fi implementate in urma deciziilor CCR, dar au fost compensate.

Este vorba deci de momentul de criza 2010 cand Romania era intr-o situatie extrem de dificila, aproape ca nu ne mai puteam imprumuta pe pietele internationale, pentru a ne acoperi cheltuielile de functionare ale statului si obligatiile sociale, pensii si ajutoare sociale, dobanzile la care ne imprumutam erau extrem de ridicate, mult peste 8-9%, la credite pe termen scurt.

De asemenea, UE era in criza, intrase in criza datoriilor, acoperirea deficitului bugetar urias era o obligatie pe care o aveam, aveam foarte multe credite pe termen scurt, care trebuiau platite la 6, 9, 12 luni si aveam probleme uriase si de cost si de credibilitate pentru a ne putea imprumuta pe piete.

Romania era in situatia in care trecea printr-o reducere brusca a investitiilor straine si remiterile romanilor care lucrau in afara tarii se redusesera aproape la jumatate. Somajul era 7,3%.

Toate cifrele utilizate in aceasta declaratie de presa sunt cifre Eurostat.

Aceasta era poza Romaniei (merge la tabla pentru a arata graficele).

Veneam dupa 2008 cu crestere de 7,3% si cu un deficit de 5,7%.

Poate acum aveti explicatia deselor mele confruntari din 2007 – 2008 cu guvernul in functie. Cum a putut fi guvernata tara in acest mod? Cat dispret pentru tara? Dispret transferat in slujba obtinerii victoriei in alegerile din 2008 cand s-au utilizat discretionar banii statului pentru a castiga voturi, cu sporuri, mariri de salarii.

Aici ne-a dus actiunea omaneilor politici care au pus interesele lor mai sus decat interesul national, sacrificand Romania.

Dupa 2008 a urmat intrarea in criza profunda: deficit de 9% in 2008. Nicio economie nu se opreste nici macar ca masina, are inertie foarte mare.

Prabusirea economica, care se inregistra inca din noiembrie, s-a manifestat violent in 2009, ducand la o crestere negativa al PIB-ului de 6,6%.

In aceasta situatie, masurile din 2010 devenisera inevitabile.

Vreau sa stiti ca acea zi de 5 mai cand am anuntat masurile convenite cu guvernul, si cu guvernatorul BNR, le discutasem si cu sefii grupurilor parlamentare si ale partidelor din arcul guvernamental, nu puteau fi anuntate decat de cineva care isi asuma raspunderea deasupra partidelor si acela nu putea fi decat presedintele. A fost o zi care ne-a adus si ura, si suparare, si pierderi politice uriase, si mie si premierului Emil Boc.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.