10 mai, ziua Monarhiei. O sarbatoare, fara prezenta Regelui Mihai si a Reginei Maria

10 mai, ziua Monarhiei. O sarbatoare, fara prezenta Regelui Mihai si a Reginei Maria

by May 10, 2013 1 comment

LANSARE VOLUM - ELENA PORTRETUL UNEI REGINERomanii sarbatoresc, ca in fiecare an, pe data de 10 mai, Ziua Regalitatii. Data de 10 mai are o tripla semnificatie pentru tara noastra. Pe 10 mai 1866, Carol I a devenit Domnitor al Romaniei. 11 ani mai tarziu, Romania isi oficializa independenta, iar la 10 mai 1881 tara noastra devenea Regat. Anul acesta, Regele Mihai va lipsi de la traditionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta, din pricina starii de sanatate a sotiei sale, Regina Ana, anunta Mediafax.
Sute de romani au trecut, vineri dimineata, pe la statuia Regelui Carol I din Piata Palatului Regal din Bucuresti, unde se depun coroane de flori. La statuia Regelui Carol I din Piata Palatului Regal au depus flori, vineri, si principesa mostenitoare Margareta, principele Radu si principele Nicolae. Un grup de peste o suta de persoane a scandat mesaje pro-monarhiste si a fluturat steaguri tricolore cu stema regala.

Regina Ana este bolnava, iar fiica sa, Principesa Margareta, si Regele Mihai se afla de o saptamana in Elvetia, pentru a-i fi alaturi. Potrivit unor surse citate de stirileprotv.ro, regina ar fi internata in spital, din cauza ca si-a luxat glezna, iar starea sa de sanatate este fragila.

In 2012, Regele Mihai a participat la Garden Party, unde au putut fi zarite celebritati precum Ivan Patzaichin sau Ecaterina Andronescu.

Cu ocazia Zilei Regalitatii va avea loc ceremonia de investire a Regelui Mihai cu titlul de doctor honoris causa al Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”. La eveniment, regele Mihai va fi reprezentat de principesa mostenitoare Margareta.

  • Programul evenimentelor publice organizate de Casa Regala a Romaniei cu ocazia zilei de 10 Mai:

Seria de evenimentelor publice organizate de Casa Regala cu ocazia zilei de 10 Mai, la Bucuresti si Sinaia, a inceput vineri cu ‘Maratonul Regal 2013’, eveniment sportiv al carui start a fost dat la ora 8:00, in fata Palatul Elisabeta. Potrivit Biroului de presa al regelui Mihai, la eveniment, organizat de Asociatia Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a Romaniei, a luat parte principele Nicolae. Ceremonia de premiere a castigatorilor este programata la ora 15:00, in prezenta principesei mostenitoare Margareta.

Academicianul Dan Berindei va sustine in Aula Academiei Romane conferinta ‘Rolul Monarhiei in modernizarea Romaniei’, urmata de lansarea lucrarii ‘Academia Romana si Casa Regala a Romaniei – doua destine paralele 1866 – 1947/8’.

Principele Nicolae va fi prezent la cele doua evenimente si va dezveli, in Aula Academiei Romane, tabloul ‘Regele Ferdinand’, opera pictorului Valentin Tanase.

De asemenea, principesa mostenitoare, principele Radu si principele Nicolae vor depune un buchet de flori la statuia Regelui Carol I din Piata Palatului Regal.

Ziua de 10 Mai se va incheia la Palatul Elisabeta, cu evenimentul anual ‘Garden Party’, la care au fost invitati reprezentanti ai tuturor comunitatilor si profesiilor din Romania. Familia Regala a Romaniei va fi reprezentata de principesa mostenitoare, principele Radu, principele Nicolae si sora sa, Elisabeta Karina.

Manifestarile dedicate zilei de 10 Mai, care vor avea loc in perioada 10 – 18 mai, vor cuprinde decorari precum cele ale actritelor Carmen Stanescu si Olga Tudorache, un dineu oficial in onoarea SRR, precum si ceremonia de investire a regelui Mihai cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Aparare ‘Carol I’, principesa mostenitoare urmand a-l reprezenta pe fostul suveran.

Cu o tripla semnificatie, 10 mai s-a impus in perioada moderna drept cea mai buna alegere pentru Ziua Nationala a Romaniei, fiind sarbatorita din 1867 pana in 1947.

Pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al Romaniei. 11 ani mai tarziu, tanarul stat isi oficializa independenta iar la 10 mai 1881 Romania devenea regat.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. zamoreanu`
    #1 zamoreanu` 28 June, 2013, 11:35

    Până nu de mult și eu credeam în monarhie.., din păcate probele dovedesc că sunt doar niște „spectatori” care permit baronilor locali din Valea Prahovei să bage buldozerele pe morminte și monumente cu o valoare culturală deosebită.., ctitorit de Ion Kalinderu în 1889 în cinste Dr. Kremnitz – medicul Casei Regale.
    Consider că, după ce și-au redobândit domeniile și palatele agonisite pe spinarea nărodului român (că doar n-au venit cu ele din germania), Casa regală nu face altceva de cât să-și reconfirme seta de putere și avuții, cerând cu nerușinare schimbarea art.1 din Constituție.
    Pentru mai multe detalii vă invit să citiți acest articol „Gala din Bușteni” posta pe blog-ul „zamoreanu”.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.