Inundatiile au provocat distrugeri fara precedent in localitatile din Dobrogea

Inundatiile au provocat distrugeri fara precedent in localitatile din Dobrogea

by June 30, 2013 0 comments

cod-galben-de-inundatii-in-nord-vestul-tarii-197244[1]Mai multe localitati din judetul Constanta sunt afectate de inundatii in urma polilor abundente din ultimele ore. Zeci de gospodarii au fost inundate si mai multe drumuri au fost acoperite de puhoaie. In orasul Cernavoda situatia este fara precedent. Judetul Constanta se afla sub avertizare meteo de vreme rea, iar hidrologii au emis o atentionare cod galben de cresteri ale debitelor pe raurile din bazinul hidrografic Dobrogea.
Mai multe strazi din cartiere din orasele Constanta, Medgidia, Cernavoda, dar si o zona din nordul statiunii Mamaia au fost inundate, duminica, in urma ploilor torentiale.

Potrivit unui comunicat transmis de reprezentantii Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) Constanta, citat de Agerpres, la dispeceratul institutiei au fost primite, pana in prezent, zece reclamatii privind sistemul de canalizare stradal din cartierele constantene Coiciu, Tomis Nord, Faleza Nord, Poarta 6 si zona Butoaie din statiunea Mamaia.

“Echipele de interventie au raspuns la toate aceste solicitari si toate sunt in curs de rezolvare”, sustine purtatorul de cuvant al RAJA, Irina Oprea.

Ploaia torentiala a facut, duminica, distrugeri fara precedent in Medgidia si orasul Cernavoda, potrivit primelor informatii comunicate de autoritatile locale.

Primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a declarat pentru Agerpres ca ploaia torentiala care a cazut asupra localitatii timp de aproape doua ore a provocat distrugeri deosebit de mari infrastructurii rutiere a orasului si inundatii in mai multe imobile si gospodarii.

“Eu nu am vazut niciodata asemenea ravagii provocate de ploaie in Medgidia. Pur si simplu torentii au rupt in doua, pe toata lungimea, o strada de peste 300 de metri, in centru orasului. A creat o ravena pe toata lungimea strazii si a smuls bucati de caldaram, cu asfalt cu tot, grele de cate 500-600 de kilograme pe care le-a purtat pana la 20-25 de metri in aval. Peste tot prin oras sunt depuneri de aluviuni, pavaje smulse, culturi agricole distruse. Este un calvar”, a afirmat edilul.

La nod-vest de Medgidia, in satul Anghel Saligny, nivelul apei provenite din precipitatii, care aici au acumulat 96 de litri pe metru patrat, in doua ore, a ajuns in unele zone la peste un metru inaltime. Pentru o interventie rapida, la solicitarea primarului, Compania RAJA SA a trimis in localitate doua auto-vidanje si un excavator pentru degajarea drumului catre localitate, blocat de aluviunile aduse de torenti.

Primarul Ion Beiu sustine ca in curtile oamenilor apa a ajuns pana la un metru inaltime. “Torentii de apa au distrus drumurile de piatra, gardurile si culturile agricole din gospodarii”, a declarat edilul.

Ploaia, deosebit de violenta, care a totalizat la Cernavoda 100 de litri pe metru patrat, in doua ore, a inundat pentru a treia oara in ultimele doua saptamani centrul orasului si mai multe strazi din zona.

Primarul localitatii, Gheorghe Hansa, a sustinut si el ca situatia este fara precedent. “Apa a depasit digurile de aparare si a patruns in curtile oamenilor. Strazile sunt impracticabile in centrul civic iar o portiune de drum efectiv a luat-o la vale. Ploaia ne-a rupt strazile. Trebuie refacuta o strada intreaga. Ploaia a luat un metru de strada in adancime”, a declarat primarul.

Si in comuna Rasova, situata pe malul Dunarii, la vest de orasul Cernavoda, ploaia torentiala a distrus, in decurs de doua ore, culturile de pe camp si a inundat gospodariile localnicilor. “A plouat incontinuu timp de peste doua ore, si a inundat gospodariile, curtile, strazile din comuna. Ne-a inundat si balta Cochirleni care s-a umflat si a venit peste noi”, a declarat primarul Mihalache Neamtu.

Potrivit acesteia, si la Cernavoda, unde ploua torential de aproape doua ore, din partea centrala a orasului s-au primit doua reclamatii, mai multe echipe de lucratori ai Regiei de Apa intervenind cu pompe si vidanje, pentru a preintampina inundarea zonei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<