Noi modificari aduse Constitutiei: Mandatul presedintelui tarii se intoarce la 4 ani. Validarea referendumului: 30% din numarul alegatorilor

Noi modificari aduse Constitutiei: Mandatul presedintelui tarii se intoarce la 4 ani. Validarea referendumului: 30% din numarul alegatorilor

by June 10, 2013 1 comment

usl-a-obtinut-scoruri-de-peste-50-intr-un-sondaj-realizat-la-nivel-national-100884[1]Luni are loc o noua sedinta a Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea Constitutiei, condusa de liderul liberal Crin Antonescu. In cea de-a 5-a zi de lucrari, Comisia are de dezbatut atat amendamente noi, cat si posibila revenire asupra unor articole ce l-au nemultumit pe premierul Victor Ponta – interzicerea de facto a casatoriilor gay, regimul interceptarilor sau obligativitatea platii creantelor de catre stat.
ora 13:25 Amendament respins Art. 95. – (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Parlament, cu votul majoritatii parlamentarilor, dupa obtinerea avizului conform al Curtii Constitutionale. (Alin Tise PDL)

ora 13:20 Amendament adoptat Art.921.- Presedintele propune Parlamentului candidatii pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii si director al Serviciului de Informatii Externe.

 • Amendament adoptat Art.922.- Presedintele numeste seful Statului Major General, la propunerea ministrului Apararii, cu avizul primului-ministru.
 • Amendament adoptat Art.92 3.- In maxim 6 luni de la depunerea juramantului, presedintele inainteaza Parlamentului Strategia Nationala de Securitate.
 • Amendament adoptat Art.92 4.- Presedintele prezinta anual Parlamentului, reunit in sedinta comuna, un mesaj privind starea securitatii nationale.
 • Amendament adoptat Art.923.- In maxim 6 luni de la depunerea juramantului, presedintele inainteaza Parlamentului Strategia Nationala de Securitate.
 • Amendament adoptat Art.924.- Presedintele prezinta anual Parlamentului, reunit in sedinta comuna, un mesaj privind starea securitatii nationale.

ora 13:10 Amendament adoptat. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman la reuniuniile UE avand ca teme relatiile externe al UE, politica de securitate comuna si modificari ale tratatelor constitutive al UE (PNL)


ora 12:55 Amendament adoptat Art.90 (3) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.(PSD)

Amendament adoptat.  (2) Cetatenii care initiaza organizarea referendumului trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.(PSD)

ora 12:54 Amendament adoptat Art.90.- (1) Presedintele Romaniei sau un  numar de cel putin 250.000 de cetateni cu drept de vot pot cere poporului sa-si exprime vointa, prin referendum, cu privire la probleme de interes national, cu exceptia celor referitoare la revizuirea Constitutiei. Initierea referendumului se aproba de Parlament, prin hotarare, cu votul majoritatii membrilor sai.(PSD)

ora 12:38 Amendament adoptat Art.89.- (11) Presedintele dizolva Parlamentul daca o hotarare in acest sens este adoptata cu votul a doua treimi dintre membrii fiecarei Camere. (PNL)

ora 12:35 Amendament adoptat. Art.89.- (1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a presedintilor partidelor sau formatiunilor parlamentare, Presedintele Romaniei dizolva Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru investitura Guvernului, in termen de 30 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea cel putin a unei solicitari de investitura.

ora 12:28 Amendament adoptat Art.85.- (31) Presedintele Romaniei nu poate refuza propunerile primului-ministru inaintate in conditiile alin.(2) si (3)(in caz de revocare si numirea a mininstrilor ).  (PSD)


ora 12:19 Amendament adoptat. Art.85.- (2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, dupa audierea  comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pe unii membri ai Guvernului.(PNL)

ora 12:06 Amendament respins. Art.85 .- (1) Presedintele Romaniei desemneaza Primul-ministru la propunerea majoritatii parlamentare si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.(PPDD)

ora 11:58 Amendament adoptat. Art.83.- (1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.(PSD)

ora 11:55 Amendament adoptat. Art.80.- (1) Presedintele Romaniei este seful statului, reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.(PSD)

ora 11:50 Propunerea lui Alin Tise a fost respinsa.
Crin Antonescu: In momentul in care supleantul PDL se va prezenta la Comsie, domnul Andronache se va retrage.

ora 11:37 Democrat liberlalul Alin Tise a solicitat reluarea votului la toate articolele discutate de catre Comisie pe motiv ca deputatul Gabriel Andronache (demisionar PDL si membru PNL in prezent) a participat la sedinte ca reprezentant al PDL.

 • Alin Tise, PDL: Avand in vedere ca domnul Andronache a participat in continuare ca reprezentat al PDL, consideram ca absolut necesar ca toate hotararile sunt viciate motiv pentru care va solicitam sa luati act de demisia dansului si sa fie validat supleantul. Absolut toate voturile sunt viciate,  va solictam sa reluam discutiile pe acele articole pentru care domnul Andronache a votat .
 • Tudor Chiuariu, PNL: Membrii Comisiei au fost validati de catre plen si pana cand plenul nu va lua la cunostinta acest lucru, domnul Andronache ramane membru in Comisiei
  Ioan Chelaru, PSD: Nu putem noi decide in locul plenului. Suntem de acord sa va schimbati omul insa trebuie sesizate Birourile Permanente care vor convoca plenul si acolo se va lua act de inlocuirea domnului Andronache si numirea unui nou reprezentant PDL. Nu puteti sa veniti dupa o saptamana de munca si sa cereti anularea voturilor pe articole pentr ca nu v-ati  sesizat mai devreme.
  Alin Tise: Daca plenul se reuneste in 2-3 saptamani, PDL nu are un reprezentant in aceasta comisie foarte importanta.
  Crin Antonescu: Pornind de la recunoasterea dreptului partidului dvs de a inlocui o persoana care nu va mai reprezinta, propun ca in momentul in care supleantul PDL se va prezenta in Comisie, domnul Andronache sa fie inlocuit.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. Ana Maria
  #1 Ana Maria 10 June, 2013, 23:55

  Iata aici cateva pareri interesante
  http://nazone.ro/2013/06/amendamente-la-constitutie.html

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.