Dosarele de cadre ale Nadiei Comaneci. Gimnasta romana a fost membra in CC al UTC

Dosarele de cadre ale Nadiei Comaneci. Gimnasta romana a fost membra in CC al UTC

by July 9, 2013 0 comments

OLY-2012-IOC-SINGAPORE-NEW YORKLa Arhivele Naţionale Istorice Centrale se găsesc două dosare personale/de cadre întocmite de Secţia cadre a CC al UTC pe numele campioanei olimpice, Nadia Comăneci. Motivul pentru care conducerea „pepinierei de cadre a PCR” (UTC) i-a deschis aceste dosare este legat de faptul că înainte de a se retrage din sportul de performanţă, Nadia a fost „aleasă” membră în CC al UTC. Astfel, la Congresul al XI-lea al UTC din mai 1980, Nadia a fost delegată din partea Comitetului Judeţean Hunedoara al UTC pentru a candida la un loc în organul central de conducere al Uniunii. La acea dată, Nadia deţinea funcţia de secretară a Organizaţiei UTC a Lotului Naţional de Gimnastică din Deva, acolo unde sportiva învăţa şi se antrena la celebrul Liceu sportiv din localitate (azi Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” din Deva). 

 Desigur, în zilele noastre pare ridicolă existenţa unei astfel de organizaţii UTC în cadrul colectivului de campioane care se antrena la Deva, însă rolul acesteia era extrem de important în accepţiunea resortului de agitaţie şi propagandă al CC al UTC/PCR, întrucât performanţa sportivă trebuia să fie asociată cu politica regimului (acelaşi regim care se mândrea cu crearea cadrului propice pentru excelenţa în sport).

 În funcţia de secretară a Organizaţiei UTC a Lotului Naţional de Gimnastică din Deva, Nadia fusese desemnată în 1976 după sosirea în ţară din Canada şi după ce preşedintele RSR i-a acordat Titlul de „Erou al Muncii Socialiste” (singurul sportiv care a obţinut acest titlu) şi Medalia de aur „Secera şi ciocanul”[1]. Prin propulsarea Nadiei în funcţii de conducere în „organizaţia revoluţionară a tineretului din RSR” şi onorarea ei cu diverse titluri şi premii[2], regimul lui Ceauşescu încerca să se folosească cât mai mult de succesele gimnastei campione.

 După venirea în Bucureşti, Nadia a fost încadrată la Ansamblul artistic al UTC ca instructor de balet (1 oct. 1980), funcţie care intra în nomenclatura CC al UTC. Nota CC al UTC din 4 octombrie 1980 pe baza căreia Nadia Comăneci a fost angajată la Ansamblul artistic al UTC poartă semnăturile lui Nicu Ceauşescu, Dinu Drăgan, Silvia Trifănescu, Ştefan Knuff şi Octav Cozmâncă.

 Potrivit documentelor, la începutul anului 1984, deşi nu absolvise încă IEFS-ul, Nadia a obţinut calificarea de antrenor de gimnastică de categoria I, în urma promovării unor examene de calificare în meseria de antrenor, precum şi în urma unei hotărâri a Biroului executiv al CNEFS, condus de către Marin Dragnea (în zilele noastre Marin Dragnea este general de armată în rezervă şi preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război). Odată cu avansarea la excepţional în categoria I de antrenori de gimnastică, Nadia va fi promovată şi pe linie profesională (la Ansamblul artistic al UTC), fiind numită pe postul de maestru de balet dans I, însă fără a primi întreaga retribuţie corespunzătoare funcţiei din cauza neîndeplinirii condiţiilor de studii (1 febr. 1984 – ?).

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<