Presa germana: Guvernul Romaniei nu va rezista in forma aceasta. Proiectul Rosia Montana, cel mai controversat din Europa

Presa germana: Guvernul Romaniei nu va rezista in forma aceasta. Proiectul Rosia Montana, cel mai controversat din Europa

by September 23, 2013 0 comments

imagesCAS3JVVSExploatarea miniera de la Rosia Montana este unul dintre cele mai controversate proiecte din Europa in acest moment, iar guvernul de la Bucuresti nu va rezista in formula actuala, scrie presa germana. Planurile guvernului de la Bucuresti de a aproba proiectul, care ar duce la eliminarea unui oras intreg, au declansat proteste in masa, noteaza Der Spiegel, potrivit  Ziare.com.
Publicatia germana relateaza in continuare povestea proiectului de la Rosia Montana.

In septembrie 1995, guvernul a seemnat un acord secret prin care i-a conferit unui infractor condamnat, Frank Timis, dreptul de exploatare a celui mai mare zacamant de aur din Europa, aflat in localitatea Rosia Montana, atestata din Antichitate.

Curand, zacamintele au fost listate la bursa canadiana, sub firma lui Timis, Gabriel Resources, o companie miniera recent infiintata si inregistrata in paradisul fiscal din Jersey, fara experienta anterioara in domeniu si cu un cont bancar aproape gol.

Dupa 18 ani, cresterea continua a pretului aurului a marit valoarea zacamintelor cu 400%, la peste 20 de miliarde de dolari, iar emiterea constanta de actiuni de catre Gabriel Resources a atras aproximativ un miliard de euro in proiect.

Restructurata si redenumita Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania a lansat cea mai mare campanie de PR vazuta vreodata in Romania. De asemenea, a cumparat cea mai mare parte din localitatea Rosia Montana si cei patru munti dimprejur, care ar trebui spulberati pentru a permite exploatarea, au finantat numeroase ONG-uri, muzee si un documentar stiintific pentru a-si sustine cauza.

Totusi, minele au ramas inchise, in contextul in care compania nu poate trece peste opozitia publica ce a mobilizat zeci de mii de persoane din intreaga tara, precum si de sistemul in cadrul caruia proiectul este legal din punct de vedere al protectiei mediului, legii internationale a mineritului si conventia de la Arhus privind transparenta in procesul de luare a deciziilor.

Puteri extraodinare pentru RMGC

Insa toate aceste obstacole ar putea fi anulate. Daca proiectul semnat de premierul Victor Ponta la finalul lui august, prin care mina ar urma sa fie deschisa in 2014, va fi votat in parlament, acesta va da companiei puteri extraordinare.

Sutele de sateni care au refuzat sa isi vanda locuintele vor fi expropriate in mod fortat, escortati de serviciul de securitate al RMGC si vor primi compensatii pe baza unui curs stabilit de companie. Proiectul va putea fi demarat inainte ca noua lege sa fie contestata la Curtea Europeana de Justitie. Odata aprobata, legea va putea fi aplicata si in cazul altor proiecte miniere din tara, fapt ce trezeste temerea ca, avand in vedere resursele minerale bogate ale Transilvaniei, exploatarea se va extinde cu mult peste Rosia Montana.

Der Spiegel aminteste de protestele ample din Romania, acompaniate de cele din Budapesta, Berlin, Londra, Washington, Singapore, care reflecta dimensiunea riscurilor de mediu implicate.

Prin tehnici rudimentare, va fi folosita o cantitate de 13.000 tone de cianura anual pentru fiecare mina. Aceasta este de peste 130 de ori mai mare decat cantitatea utilizatata la mina de aur de la Baia Mare, unde scurgerea de cianura a declansat in 2000 a doua mare catastrofa de mediu din Europa, dupa Cernobil.

Insa forta opozitiei a surprins pe toata lumea, de la organizatorii protestelor la guvernanti, iar valoarea actiunilor Gabriel Resources s-a prabusit.

Jurmalistii vorbesc si de amenintarile cu un proces ale companiei canadiene, in cazul in care Parlamentul va respinge proiectul.

In ceea ce priveste noua comisie pentru Rosia Montana, aceasta nu respecta principiul transparentei si, deoarece guvernul refuza sa comenteze, situatia ramane neclara, mai spun acestia.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.