Guvernul Ponta a castigat razboiul cu Traian Basescu. Referendumul, validat cu un cvorum de 30%

Guvernul Ponta a castigat razboiul cu Traian Basescu. Referendumul, validat cu un cvorum de 30%

by November 14, 2013 0 comments

victor-ponta-liviu-dragnea-andreea-alexandru[1]Judecătorii Curţii Constituţionale au respins sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu privind legea referendumului. Preşedintele susţinea că este necesar un cvorum de 50% plus unu pentru validarea referendumului. Decizia CCR permite USL să organizeze un referendum pentru adoptarea noii Constituţii simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, fiind necesar doar un cvorum de 30%.

După decizia de astăzi a Curţii, şeful statului are la dispoziţie 10 zile pentru a promulga legea.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, în luna septembrie, Curtea Constituţională, cu privire la Legea Referendumului, acuzând că actul normativ conţine prevederi care “înfrâng” principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.

Lege referendumului propusă de USL prin care pragul de prezenţă pentru validare scade la 30% a fost contestată prima dată la CCR de PDL. Curtea a decis că legea este constituţională, dar se poate aplica după un an de la intrarea în vigoare.

Parlamentul a pus în acord legea cu prevederile deciziei CCR, dar preşedintele Traian Băsescu a contestat-o şi el la Curtea Constituţională.
Preşedintele susţine, în sesizare, că stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcă prevederile Art. 2 alin. (1) din Constituţie deoarece premisa unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Potrivit prevederilor legii referendumului, rezultatul referendumului depinde de îndeplinirea cumulativă a două condiţii: una referitoare la numărul minim de cetăţeni care trebuie să participe la referendum pentru ca acesta să fie valabil şi una privitoare la numărul de voturi valabil exprimate, care determină rezultatul referendumului. În acest sens, noua lege introduce, sub aspectul condiţiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel puţin 30% şi un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, ambele raportate la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Această soluţie legislativă se regăseşte în cazul referendumului privind revizuirea Constituţiei, al referendumului pentru demiterea Preşedintelui României, al referendumului cu privire la probleme de interes naţional şi al referendumului local.

Astfel, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului dispune la Art. I pct. 1 că Art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, va avea următorul cuprins:
“Art. 5. – (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.