Adrian Năstase a sesizat CSM în legătură cu declaraţii ale lui Traian Băsescu înaintea sentinţei în dosarul Zambaccian

Adrian Năstase a sesizat CSM în legătură cu declaraţii ale lui Traian Băsescu înaintea sentinţei în dosarul Zambaccian

by January 20, 2014 0 comments

Adrian NastaseAdrian Năstase a sesizat, luni, Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu în dimineaţa zilei în care instanţa a dat decizia în dosarul “Zambaccian”, informeaza Mediafax.

Informaţia a fost postată pe site-ul fostului premier.

 

Adrian Nastase solicită CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară, “în măsura în care nu există deja o auto-sesizare”, în legătură cu faptul că “în dimineaţa de 6 ianuarie 2014, în cadrul unei emisiuni televizate, la B1TV, între orele 11 şi 12, preşedintele României, Traian Basescu a afirmat «Năstase a reuşit să instituie un sistem clientelar care a fost şi este extrem de greu de dizlocat»”.

“Întâmplător sau nu, la ora 16.30, Completul de 5 judecători penal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condus de judecătorul Ionuţ Matei, a pronunţat sentinţa în dosarul nr. 1919/1/2013, adăugând o condamnare pentru fapte de corupţie, fapte pentru care am fost achitat prin penală nr. 474 din 30 martie 2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr.3862/1/2010”, spune Năstase.

El consideră că preşedintele a făcut o afirmaţie, în contextul în care dosarul era nefinalizat, “afectând, în acest fel, independenţa justiţiei”.

Adrian Năstase face o paralelă cu faptul că CSM a reacţionat în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta conform cărora George Becali sau Relu Fenechiu sunt, în esenţă “oameni buni”, lucru apreciat de magistraţi ca putând afecta independenţa judecătorilor.

“În mod similar, în condiţia în care preşedintele României, înainte de pronunţarea sentinţei, a afirmat, în esenţă, că sunt «un om rău», în mod evident această afirmaţie a afectat independenţa justiţiei. Vă rog, de aceea să solicitaţi inspecţiei judiciare să analizeze în mod asemănător, acestă chestiune”, scrie Năstase în sesizare.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.