CSM isi alege noua conducere. Judecatorul Adrian Bordea va candida pentru presedintia Consiliului

CSM isi alege noua conducere. Judecatorul Adrian Bordea va candida pentru presedintia Consiliului

by January 6, 2014 0 comments

se-apropie-alegerile-pentru-consiliul-superior-al-magistraturii-80696[1]Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneste luni pentru a-si alege noua conducere – presedinte si vicepresedinte. Candidatii pentru aceste functii se pot inscrie inclusiv in timpul sedintei. Potrivit Agerpres, luni dimineata si-a depus oficial candidatura, pentru functia de presedinte al CSM, judecatorul Adrian Bordea, iar procurorii Gheorghe Muscalu si Bogdan Gabor, membrii alesi ai CSM, si-au depus oficial candidatura pentru functia de vicepresedinte. Proiectele de management ale acestora au fost publicate luni dimineata pe site-ul CSM.

La sedinta care incepe la ora 13.00 participa si presedintele Traian Basescu.

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a sedintei plenului de luni se afla atat alegerea noii conduceri, cat si prezentarea raportului de activitate al institutiei pe anul 2013, in mandatul procurorului Oana Schmidt-Haineala, presedinte, si al judecatorului Adrian Bordea, vicepresedinte.

In 10 decembrie 2013, plenul Consiliului a luat act de demisia lui Adrian Bordea din functia de vicepresedinte incepand cu 7 ianuarie 2014.

Oficiali ai CSM au explicat, pentru Agerpres, ca Adrian Bordea demisioneaza pentru a se putea alege, concomitent, presedintele si vicepresedintele Consiliului.

Adrian Bordea a fost ales in aceasta functie la sfarsitul lunii februarie 2013, in timp ce presedintele Consiliului, Oana Schmidt-Haineala, pe 4 ianuarie 2013.

Alegerea vicepresedintelui CSM, programata initial pe 4 ianuarie 2013, a fost amanata de mai multe ori.

Procedura a fost reluata dupa ce judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet si-au retras candidaturile pentru aceasta functie, in contextul in care majoritatea instantelor din tara votasera pentru revocarea lor din functia de membru al CSM.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept – ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt votati dintre cei 14 membri alesi, avand dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

Cei care vor candida pentru sefia CSM trebuie sa pregateasca un proiect managerial pentru a-si convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au in legatura cu gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.