Omul de afaceri Gruia Stoica retinut de procurori. El ar fi incercat sa dea mita 3 milioane de euro pentru a castiga o licitatie.Update: In stenograme apare numele lui Relu Fenechiu

Omul de afaceri Gruia Stoica retinut de procurori. El ar fi incercat sa dea mita 3 milioane de euro pentru a castiga o licitatie.Update: In stenograme apare numele lui Relu Fenechiu

by January 29, 2014 0 comments

gruia-stoica[1]Gruia Stoica a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie, iar avocatul Doru Boştină, căruia omul de afaceri i-ar fi dat trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia, a primit interdicţie de a părăsi ţara. Valoarea contractului era de 100 de milioane de euro fără TVA.

Stoica va fi prezentat Curţii de Apel Bucureşti, joi, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, mai informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Gruia Stoica a fost adus încătuşat la DNA. El ar fi minţit procurorii anticorupţie atunci când le-a transmis acestora, legat de primirea citaţiei pentru audieri, că nu se află în Bucureşti, pentru a nu se prezenta la DNA, acest fiind motivul pentru care el a fost ridicat, miercuri, în baza unui mandat de aducere.

”La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti.

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, iar avocatul Doru Boştină, din Baroul Bucureşti, pentru trafic de influenţă.

Dosarul în care sunt vizaţi cei doi este legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu.

Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Din Rezoluţia menţionată a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei.

Acest demers avea ca scop, depunerea de către S.C. Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate”, se arată în comunicatul DNA

Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins anterior, tot miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru o licitaţie chiar cu o jumătate de oră înainte deschiderii ofertelor.

Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticorupţie au ridicat plicurile în care erau depuse ofertele CFR Marfă şi ale Grupului Feroviar Român, valoarea estimată a contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

Update:

Numele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu apare în interceptările procurorilor DNA în cazul Gruia Stoica. Procurorii susţin că Gruia Stoica   intenţiona să trucheze o licitaţie de peste 100 de milioane de euro, organizată de Complexul Energetic Oltenia.

“În data de 22.01.2014, STOICA GRUIA, persoană ce controlează S.C. Grup Feroviar Român S.A. Bucureşti, membră a grupului Grampet,  a purtat discuţii cu învinuitul BOŞTINĂ DORU CĂTĂLIN, avocat în cadrul Baroului Ilfov, în incinta restaurantului din cadrul hotelului…, situat în municipiul București, în cadrul cărora i-a trasat sarcini referitoare la modul de acţiune în vederea adjudecării la un preţ avantajos S.C. Grup Feroviar Român S.A. a contractului de transport de la nivelul S.C. C.E.O. S.A. Inițial, inculpatul STOICA GRUIA l-a întrebat pe învinuitul BOŞTINĂ DORU CĂTĂLIN dacă, se mai află în relații bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor din anul 2013 („Zi-mi şi mie tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean”). Urmarea a răspunsului afirmativ al învinuitului BOŞTINĂ DORU CĂTĂLIN, STOICA GRUIA a continuat, fiind interesat „cât de bine îl mai strunește pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare”(n.n. referire la, directorul general al C.F.R. Marfă). Învinuitul, BOŞTINĂ DORU CĂTĂLIN nu a fost capabil să ofere un răspuns concret dar a promis că „se va ocupa””, se arată în referatul procurorilor, obţinut de Realitatea TV.

 

Următoarele replici ale celor doi inculpați “trădează evident menirea infracțională” a întrevederii din data de 22.01.2014, se mai arată în referat.

 

Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, FENECHIU sau GĂUREAN?(n.n. referire la fostul ministru al Transporturilor FENECHIU RELU)
Boștină Doru-Cătălin: FENECHIU nu mai are cum…
Stoica Gruia: Aşteptăm! GĂUREAN era omul lui. Deci  după ce… îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.
Boștină Doru-Cătălin:Da. Da.
Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.
Boștină Doru-Cătălin:Da
Stoica Gruia: Asta înseamnă …scurt….
Boștină Doru-Cătălin: Mă ocup ?!
Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să…., deci, trebuie să aflăm…ştii tu…

 

“Imediat, învinuitul BOŞTINĂ DORU CĂTĂLIN, în prezența inculpatului STOICA GRUIA l-a apelat telefonic pe numitul Găurean Călin-Bogdan căruia, după un schimb de amabilități, pigmentat cu replici aparent deferente ale învinuitului BOŞTINĂ DORU CĂTĂLIN, i-a propus o întâlnire pentru ziua următoare la restaurant în  București. (…) Consecutiv încheierii convorbirii telefonice de către învinuitul BOŞTINĂ DORU CĂTĂLIN, inculpatul STOICA GRUIA și-a manifestat nemulțumirea cu privire la relația interpersonală pe care o are cu numitul Drăghici Dragoş – Alexandru, directorul general al C.F.R. Marfă, și totodată reticența că învinuitul BOŞTINĂ DORU CĂTĂLIN va reuși în demersurile sale infracționale: „Ăla de la CFR MARFA are atâta mândrie în (folosește cuvinte obscene) lui, e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci””, se mai arată în referat.

 

În contextul aceleiași discuții, mai spun procurorii, “învinuitul BOŞTINĂ DORU CĂTĂLIN a revenit la subiectul inițial și i-a cerut inculpatului STOICA GRUIA lămuriri suplimentarea referitoare la subiectul pe care urma să îl abordeze la întâlnirea de ziua următoare cu numitul Găurean Călin-Bogdan: „Deci, de la GĂUREAN ce trebuie să mai aflu dacă mai are controlul trebii? De la GĂUREAN trebuie să aflu dacă mai e în controlul trebii? Acolo la MARFĂ?”. În referire la acest aspect, inculpatul Stoica Gruia i-a detaliat lui  Boștină Doru Cătălin care era de fapt scopul intervenției sale pe lângă numitul Găurean Călin-Bogdan anume, licitație ce urma să fie organizată de CEO la data de 29.01.2014 și care a avea ca obiect „un transport mare de cărbune””:

 

Stoica Gruia: Da. E o licitaţie peste o săptămână.
Boștină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Marţi.
Boștină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia:Un transport mare de cărbune.
Boștină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Ca boul ăsta să vină…
Boștină Doru-Cătălin: Să știm preţul…
Stoica Gruia: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo să trimită un om de-al meu și să-și vadă de treaba lui…la partea asta  suntem… șpăgile. BOȘTINĂ nu te pune cu mine…cu  ăsta, că nu-i arde
Boștină Doru-Cătălin: Da. Gata.
Stoica Gruia: Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă GĂUREAN, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el.
Boștină Doru-Cătălin: Am înţeles!
Stoica Gruia:  Și să îi facem rost!
Boștină Doru-Cătălin: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!
Stoica Gruia: Nu ştie asta adevăratelea de problemele CFR MARFA! Să vedem cine a câştigat, că asta se face o singură data! (neinteligibil, cei doi în același timp) S-o spună acolo, unii nu înțeleg… (limbaj trivial)…de prost ce e…

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.