Seful CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, saltat de procurorii DNA. Update: “Am fost tratat ca un animal”. Anchetatorii l-au pus sub acuzare pentru 6 infractiuni de abuz in serviciu

Seful CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, saltat de procurorii DNA. Update: “Am fost tratat ca un animal”. Anchetatorii l-au pus sub acuzare pentru 6 infractiuni de abuz in serviciu

by January 15, 2014 0 comments

imagesCA8DBDMNNicuşor Constantinescu a fost dus de Poliţie la DNA, pentru audieri, după ce acesta a refuzat, în repetate rânduri, să se prezinte la sediul Direcţiei. Seful CJ Constanţa este cercetat pentru abuz în serviciu. Constantinescu a fost luat de Poliţie, miercuri, de la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, după ce acesta a refuzat, în repetate rânduri, să se prezinte la audieri la DNA.

Procurorii DNA vroiau să-i prezinte învinuirile într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. Nicusor Constantinescu ar fi făcut mai multe plăţi ilegale din bugetul CJ Constanţa.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Gabriel Diceanu, a precizat că este vorba despre un mandat de aducere, nu de reţinere, şi că preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, se află cu avocatul la DNA.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a iesit din sediul DNA in jurul orei 15.00, declarand ca este vorba de o “actiune politica” si acuzand ca a fost “tratat ca un animal”, scrie Ziua de Constanta.

“Am fost tratat ca un animal. (…) Este o actiune politica. Nu am primit nicio citatie. Forte speciale s-au luptat cu mine. Puteau sa vina la mine. DNA este o politie politica.  Nu am primit nicio citatie. (…) Mie mi-au spus angajatii ca in parcarea CJC sunt niste persoane civile care vorbesc la statii. M-am dus la ei si au sarit pe mine. Facem lupte greco-romane prin parcare?”, a afirmat Constantinescu, citat de Ziua de Constanta.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta a fost ridicat miercuri de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz in serviciu, si dus la audieri la DNA, pe numele sau existand mandat de aducere.

Update. Imbranceli si injuraturi, miercuri, la ridicarea lui Nicusor Constantinescu de catre procurorii anticoruptie chiar din fata sediului Consiliului Judetean Constanta. Baronul PSD de Constanta a refuzat minute la rand sa urce in masina procurorilor, spunandu-le acestora: “Vrem si noi sa vedem un temei legal” si adresandu-i-se unui procuror cu “Imi rupi mana, bai omule, bai! (…) Ia mana, te rog, ca imi chem avocatii.”

“Dom’ presedinte, uitati-va la mine, mergem la Parchet, va audiaza procurorul, chemati avocatii si va vedeti de treaba”, i se spune lui Nicusor Constantinescu la inceputul clipului.

“Ni-l aratati si noua pe domnul procuror? Care este domnul procuror?”, intreaba unul dintre apropiatii lui Nicusor Constantinescu.

“Nu stiu cine p*** mea… cica are mandat(…) mandat de aducere.”

“Cheama avocatul!”, mai spune Nicusor Constantinescu, dupa ce i se arata mandatul de aducere. “Da, da, il sun eu acum, domn’ presedinte!”.

Update: DNA anunta ca a inceput urmarirea penala a lui Nicusor Constantinescu pentru 6 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave. Presedintele CJ Constanta este acuzat ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro). Baronul PSD de Constanta a parasit sediul DNA dupa ce a fost audiat, insa are interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile.

Redam integral comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul teritorial Constanta au inceput urmarirea penala fata de CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL, presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in sarcina caruia s-au retinut sase infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, invinuitul Constantinescu Nicusor Daniel si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro) dupa cum urmeaza:

a) 1.239.987,60 lei catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, in cadrul proiectului de interes public judetean “Caravana estivala a Judetului Constanta” cheltuielile nu au avut legatura cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturala, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotararea CJ nr. 148/2010 si nu au avut legatura cu Protocolul de colaborare cu autoritati ale administratiei publice si institutii, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanta si SC RAJA SA. In plus, cheltuielile au fost facute fara sa existe documentatiile tehnico-economice prevazute de lege (devize de oferta si procese verbale de receptie care sa ateste realitatea lucrarilor executate in 31 de localitati si conformitatea acestora cu cerintele proiectului pe de o parte si date si informatii privind coordonatele cadastrale aferente lucrarilor realizate pe de alta parte);

b) 13.305.000 lei, reprezentand plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive; finantarea si platile au fost efectuate numai in baza hotararilor CJ Constanta (institutie condusa de invinuit), cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educatiei fizice si Sportului

c) 5.094.836 lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii cu act in dom cultural; finantarea si platile au fost facute in baza unei hotarari a CJ Constanta (institutie condusa de invinuit), fara respectarea normelor legale in vigoare, prevazute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general si de O.G nr. 51/1998, actualizata, privind imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice;

d) 1.054.405,98 lei, rezultata din aceea ca a acceptat si a decontat o cota de 23% din valoarea lucrarilor de impadurire si pepiniere executate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentand cheltuieli indirecte, in loc de 18%, cat ar fi fost legal;

e) 761.749,06 lei, reprezentand o plata pentru lucrarile de impadurire efectuate asupra unei suprafete de 50 de ha din comuna Independenta, jud.Constanta, in conditiile in care contravaloarea acestor lucrari fusese deja achitata anterior, in anul 2011;

f) 1.650.925,04 lei, reprezentand plati nelegale catre SC Domeniul Public si Privat Judetean Constanta, respectiv contravaloarea inchirierii unui numar de 11 autoturisme, cu incalcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanti si a numarului de autoturisme pentru toate institutiile publice, inclusiv pentru consiliile judetene (la un numar de sase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzina/motorina) si interdictia inchirierii de autoturisme de catre toate institutiile publice.

Faptele sus mentionate s-au petrecut in cursul anului 2012 (punctele a-e), respectiv perioada 2012/2012 (punctul f).

Intr-un dosar separat, procurorii aceluiasi serviciu teritorial au dispus inceperea urmaririi penale si extinderea cercetarilor fata de CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL, in calitate de presedinte al CJ Constanta, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea continuata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.

In aceasta cauza separata, procurorii au constatat, prin rezolutie, ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, invinuitul Constantinescu Nicusor Daniel nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca, in perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, dispunand rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a Centrului si incercand, in doua randuri, sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa in prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanta pe de o parte, iar pe de alta parte Consiliul Judetean Constanta a obtinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplatite Centrului.

De asemenea, in perioada in mai 2012 – octombrie 2013, a refuzat sa dispuna, potrivit Legii nr.446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanta pentru indeplinirea misiunilor specifice, in valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apararii Nationale ¬ Comandamentul Comunicatiilor si Informaticii Bucuresti, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unitati, in cuantum de 3.958 lei.

Invinuitului Constantinescu Nicusor Daniel i s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Fata de invinuitul Constantinescu Nicusor Daniel procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.