Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca, trimiti in judecata pentru delapidare si spalare de bani

Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca, trimiti in judecata pentru delapidare si spalare de bani

by January 31, 2014 0 comments

sorin-ovidiu-vantu-si-liviu-luca-re-inu-i-sub-acuza-ia-de-delapidare-i-sp-lare-de-bani-35505[1]Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 10 persoane – printre care Sorin Ovidiu Vintu, liderul sindical Liviu Luca si Octavian Turcan – urmare a destructurarii unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare de bani, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT. Dosarul vizeaza delapidarea patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA. Prejudiciul adus patrimoniului Asociatiei si implicit a membrilor sai (74.475 persoane) este de 41.213.717 ron.

Faptele retinute in rechizitoriu (comunicat de presa DIICOT):

* In perioada 2005 – 2006, inculpatul Liviu Luca impreuna cu inculpatii Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care in final au fost utilizate chiar in dauna Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd (controlat la acel moment de Sorin Ovidiu Vintu si ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), participatiile (actiunile) Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50% la 25%.

* Scopul final al grupului infractional initiat si constituit de cei trei inculpati a fost dobandirea controlului total in Adunarea Generala a Actionarilor la PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), cu bani din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA.

* Grupul a fost sprijinit inca de la inceput de Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, persoane aflate in Comitetul Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, precum si de Zizi Anagnastopol, Emil Nache si Reveica Davidescu, persoane aflate in organele de conducere ale PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), apropiati ai inculpatului Liviu Luca, membrii grupului actionand in cadrul acestuia in perioada martie 2005 – septembrie 2006, intr-un mod coordonat pentru indeplinirea scopului final, respectiv dobandirea de catre Liviu Luca si Sorin ovidiu Vintu, prin intermediul societatii de tip offshore – Elbahold Ltd, a majoritatii in  cadrul Adunarii Generale a Actionarilor la PSV Company SA (fosta Petrom Service SA).

* Potrivit DIICOT, planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape, in care se evidentiaza rolul fiecaruia dintre membrii gruparii:

  • in prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din S.N.P. Petrom SA – PETROM, organ decizional conform statului, care detinea 50% din capitalul social al SC PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni;
  • in cea de a doua etapa, s-a urmarit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de alta parte crearea unui flux de lichiditati pentru PPSV Company SA (fosta Petrom Service SA), prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) in cuantum de 90 mil. RON.

    Tot la acest moment s-a urmarit ca organele de conducere a PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de inculpatul Vintu Ovidiu Sorin, ajutat de Turcan Octavian (Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd ) la majorarea de capital social.

  • in cea de a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA – PETROM le imprumutase PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) au fost transferate catre Comac Ltd – Cipru si Stonecom Ltd – Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate.
  • in cea de-a patra etapa, sumele incasate de  Comac Ltd si Stonecom Ltd Ltd. au fost transferate imediat catre  Elbahold Ltd – Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50% din capitalul social al PSV Company SA (fosta Petrom Service SA).

* Prin punerea in aplicare a planului infractional, inculpatii au prejudiciat patrimoniul Asociatiei si implicit a membrilor sai (74.475 persoane), cu suma de 41.213.717 ron, arata DIICOT.

Prejudiciul este constituit din diminuarea certa a valorii contabile a pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), corelativ cu acordarea de imprumuturi fata de PSV, urmata de participarea  Elbahold Ltd la majorarea de capital social. Astfel, majorarea capitalului social prin aportul  Elbahold Ltd, la data de 30.09.2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de actiuni detinute de AS SNP cu suma de 41.213.717 lei, valoarea contabila a pachetului de actiuni scazand de la 99,029,745 lei la 57,816,028 lei.

Procurorii DIICOT precizeaza ca aceasta reprezinta diminuarea valorii pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP “Petrom” SA de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de actiuni care sa ii conserve aceeasi cota de participare, in conditiile in care la data subscrierii de catre  Elbahold Ltd a pachetului de actiuni scoase la vanzare la valoarea nominala, Asociatia Salariatilor din SNP “Petrom” SA detinea deja creante asupra PSV in cuantum de peste 12 milioane euro.

De asemenea, patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP “Petrom” SA si implicit a membrilor sai (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat si cu suma de 12.808.332 euro, pe care inculpatul LUCA LIVIU si-a insusit-o odata cu preluarea controlului  Elbahold Ltd la data de 11.09.2006, provenita din folosirea si traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociatiei, obtinuta de PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), din patru contracte de imprumut.

DIICOT informeaza ca in cauza s-au dispus masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare la Tribunalul Bucuresti.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.