Guvernul isi propune desfiintarea cotei unice de 16% si introducerea impozitului progresi. PNL este de acord

Guvernul isi propune desfiintarea cotei unice de 16% si introducerea impozitului progresi. PNL este de acord

by February 12, 2014 0 comments

daniel-chitoiu-liviu-chirica[1]Ministerul Finanţelor Publice şi-a modificat Strategia fiscal bugetara pentru perioada 2014-2016 şi a introdus renuntarea la cota unica de 16% si introducerea impozitului progresiv pe venit, cu trei cote: 8%, 12% si 16%. Noul document nu prevede un termen pentru realizarea acestei modificări, dar prevede deductibilităţi fiscale în cazul impozitului diferenţiat.

„Informațiile apărute cu privire la introducerea impozitului diferențiat nu reprezintă un motiv de alarmare la nivelul opiniei publice. Programul de guvernare asumat de către USL prevede că, pe parcursul mandatului, introducem impozitul diferenţiat regresiv pe venitul salarial, cu menținerea cotei maxime de 16%, iar cotele diferențiate vor fi de 8%, 12% și 16%, urmând a fi stabilite pe grile de venit”, spune Eugen Nicolăescu într-un comunicat de presă remis REALITATEA.NET.

Potrivit lui Eugen Nicolăescu, această măsură “face parte din categoria Finanțe din Programul de Guvernare, la propunerea PNL”, ale cărei direcţii de acţiune în orizontul 2013-2016 au în vedere simplificarea și reducerea fiscalității şi sporirea competitivității fiscale a mediului de afaceri.

Măsura reducerii impozitului pe venit este propusă în contextul în care 1) România are oricum una dintre cele mai mici cote de impozitare pe acest segment, 2) investitorii solicită păstrarea COTEI UNICE şi se plâng de taxele mari pe muncă, 3) impozitul diferenţiat presupune costuri suplimentare la buget (motivul pentru care nu se poate renunţa la acciza de 7 cenţi).

 Conducerea PNL admite că în strategia fiscală propusă pentru perioada 2014-2017 trebuie să se ia în considerare și o altă propunere a partidului condus de Crin Antonescu care vizează reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale, începând cu luna iulie 2014.

Într-o variantă tot din 2013 a Strategiei fiscale pe următorii trei ani, nu există nicio menţionare a introducerii IMPOZITULUI DIFERENŢIAT, cu toate că USL a venit la guvernare cu promisiunea unui impozit progresiv de maxim 16% pe veniturile populaţiei.

Strategia fiscal bugetara pentru perioada 2014-2016 poate fi descărcată la finalul acestui articol, atât în varianta 1 cât şi în cea actualizată de Ministerul de Finanţe.

Strategia prevede si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie 2014, creşterea salariului minim la 900 lei de la 1 iulie 2014, dar si revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de statutul juridic al proprietarului.

Strategia fiscal-bugetara este un document de politici, iar masurile enuntate in aceste strategii nu sint in mod obligatoriu puse in aplicare.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<