Raspunsul ASF: Declaratiile lui Basescu, ca urmare a masurilor luate impotriva Asta Asigurari

Raspunsul ASF: Declaratiile lui Basescu, ca urmare a masurilor luate impotriva Asta Asigurari

by February 20, 2014 0 comments

CURTE CONTURI - LEGEAutoritatea de Supraveghere Financiară susţine că a primit avertismente din piaţa asigurărilor că, în cazul unor decizii dure la adresa Astra, liderul pieţei de profil, conducerea instituţiei va fi demisă, se arată într-un comunicat al ASF difuzat în urma declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, ASF precizeza ca salariile membrilor de conducere nu sunt mai mari decat au fost salariile membrilor PDL din CNVM.

“Consiliul ASF doreşte să aducă la cunoştinţa publicului că la sfârşitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piaţa asigurărilor că în cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente şi a luat toate deciziile care se impun din analiza deficienţelor constatate la Astra. ASF nu răspunde la niciun fel de demersuri de intimidare şi ia toate măsurile care se impun în urma neregulilor constatate. În privinţa indiciilor infracţionale ferme de care dispune ASF, autoritatea sesizează, conform legii, organele care au atribuţii în acest sens şi nu cedează în faţa presiunilor, fie ele şi instituţionale”, se arată în comunicatul autorităţii remis agenţiei MEDIAFAX miercuri seara.

Autoritatea de reglementare remarcă faptul că, pentru preşedintele României, ASF este “o cloacă”, iar patronul Astra este “domnia sa”.

“Nu putem să nu remarcăm similitudinea de atitudine dintre preşedintele României şi patronul Astra. Pentru patronul Astra, preşedintele ASF habar nu are de asigurări, iar pentru preşedintele României, preşedintele ASF “nu are competenţe pe piaţa de capital”. Şi pentru preşedintele României şi pentru acţionarul majoritar al Astra, conducerea ASF este “incompetentă, se arată în comunicat.

De asemenea, ASF remarcă faptul că salariile conducerii instituţiei, comunicate public încă de anul trecut şi semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor comisii de supraveghere, au intrat în atenţia preşedintelui României abia după ce autoritatea a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul Astra.

ASF a instituit, marţi, procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, liderul pieţei de asigurări, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisoru ca administrator special.

În replică, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitură “de tip mafiot”, incalificabilă, care va genera un şoc internaţional uriaş. De asemenea, Adamescu a anunţat că va contesta în justiţie decizia ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Astra.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea “imediată” a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este “o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă”.

Preşedintele a declarat că şi dezbaterea publică şi realităţile îl obligă să ceară revocarea imediată a întregii conduceri a ASF.

“ASF este o cloacă, în care şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel, profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă, fie că vorbim de Dan-Radu Ruşanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soţia domnului Chiţoiu, de Dan-Mircea Popescu – ce legătură o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, când el a fost minsitru pe la Muncă – fie că vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru. Toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF şi făcut din ASF o instituţie cu autoritate profesională şi morală”, a declarat preşedintele.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declaraţiile preşedintelui României privind intenţia de a solicita Parlamentului României revocarea întregii conduceri a instituţiei, se spune în comunicatul ASF dat publităţii miercuri seară, după declaraţiile preşedintelui Băsescu.

“ASF recunoaşte dreptul oricărui cetăţean al României, inclusiv al preşedintelui României de a solicita oricui doreşte şi orice doreşte. ASF recunoaşte dreptul oricărui cetăţean al României, inclusiv al preşedintelui României, de a avea păreri personale despre orice persoană. ASF consideră însă inacceptabilă formularea utilizată în spaţiul public de către preşedintele României a termenului de “cloacă” folosit la adresa întregii ASF şi reaminteşte preşedintelui României că, potrivit articolului 30 din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”, se arată în comunicat.

ASF consideră demersul de defăimare a instituţiei drept unul cel puţin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituţii a statului.

“Remarcăm că acest atac fără precedent la adresa unei întregi instituţii de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat o măsură fără precedent în piaţa asigurărilor din România. ASF a decis marţi, 18 februarie, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru Astra”, se menţionează în comunicat.

În privinţa salarizării conducerii ASF, instituţia arată că a făcut publice aceste informaţii încă de la înfiinţare.

“Veniturile conducerii ASF vehiculate de presă sunt mult sub cele ale fostelor conduceri. Spre exemplu, Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost şef al Miliţei Economice din portul Constanţa şi un apropiat al preşedintelui României, nominalizat politic pentru funcţia de preşedinte al CSA, sub mandatul căruia Astra nu a primit nicio sancţiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de euro”, se mai spune în comunicat

De asemenea, fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziţie, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 69.816 euro

“Fostul comisar al CNVM, Ştefania Ferencz, descrisă de presă drept “secretara domnului Boc”, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF, venituri de 64.131 de euro”, se precizează în comunicat.

ASF a fost înfiinţată în aprilie 2013 prin comasarea fostelor comisii de supraveghere a pieţei de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private de la CNVM, CSA şi CSSPP.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a depăşit opt miliarde de lei în 2013, conform datelor preliminare ale ASF.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<