Congresul american pregăteşte măsuri de ajutor economic pentru Ucraina

Congresul american pregăteşte măsuri de ajutor economic pentru Ucraina

by March 4, 2014 0 comments

john-kerryMai mulţi oficiali ai Congresului american dornici să susţină Kievul în faţa Moscovei şi-au exprimat intenţia, luni, de a adopta rapid măsuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui împrumut de un miliard de dolari. Secretarul de Stat american, John Kerry, a anunţat deja săptămâna trecută că Washingtonul pregăteşte un plan pentru garantarea unui eventual împrumut internaţional care se ridică la aceeaşi sumă. Însă Congresul dispune de mai multă putere decât Executivul american pentru a autoriza cheltuieli sau pentru a adopta sancţiuni împotriva unei ţări terţe.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a anunţat luni, în Senatul american, că un proiect de lege privind acordarea unui ajutor Ucrainei este în curs de elaborare. Obiectivul proiectului de lege este de a “contracara actele Rusiei vizând anexarea teritoriului ucrainean prin forţă”.

“Această lege va autoriza credite pentru acordarea unor garanţii de împrumuturi de cel puţin un miliard de dolari”, a anunţat democratul Robert Menendez.

Prin această lege, urmărim acordarea “unui sprijin structural economiei ucrainene”, dar şi “autorizarea unei asistenţe tehnice în vederea unor reforme energetice, pentru a susţine alegerile, a consolida societatea civilă, a lupta împotriva corupţiei şi a ajuta Ucraina să îşi recupereze activele furate”, a precizat alesul american, citat într-un comunicat.

Senatorul a mai spus că poartă consultări cu adminitraţia Obama pentru adoptarea de eventuale sancţiuni împotriva unor cetăţeni ruşi şi ucraineni. Sancţiunile ar putea include interdicţii de viză, îngheţarea averilor sau suspendarea vânzărilor de armament şi cooperării militare, precum şi sancţiuni economice.

Orice lege va trebui adoptată în comisie, apoi în Senat şi în Camera Reprezentanţilor, un proces care ar putea să se desfăşoare rapid dacă va exista cooperare între cele două partide care controlează Congresul.

În Cameră, numărul doi al republicanilor, Eric Cantor, şi-a anunţat intenţia “de a adopta cât mai repede posibil o lege”. “Camera va examina cât de repede putem să luăm în calcul un ajutor pentru Ucraina sub forma unor garanţii de împrumuturi”, a declarat el.

“Vom începe să examinăm ce texte (…) am putea furniza administraţiei pentru ca preşedintele să poată acţiona în vederea aplicării unor sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi, oligarhi şi alţi indivizi complici la eforturile Rusiei de a invada şi de a interveni în afacerile interne ale Ucrainei”, a spus republicanul, care controlează ordinea de zi a Camerei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.