Criza din Crimeea: Reactii palide din partea tarilor occidentale fata de Rusia

Criza din Crimeea: Reactii palide din partea tarilor occidentale fata de Rusia

by March 20, 2014 0 comments

8437-angela-merkel[1]Liderii occidentali se zbat in continuare sa gaseasca sanctiunile cele mai potrivite fata de Rusia dupa anexarea regiunii ucrainene Crimeea, fara a convinge insa prea mult. Summitul G7, convocat luni la Haga de catre Barack Obama, ar trebui sa discute “excluderea permanenta a Rusiei” din G8, a declarat miercuri premierul britanic, David Cameron, in Camera Comunelor. Ulterior, premierul britanic a discutat aceasta propunere la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a exclus, miercuri, posibilitatea unei interventii militare a tarii sale in Ucraina, insa a promis sa lucreze in vederea edificarii unui vast front diplomatic impotriva Rusiei. Berlinul apreciaza ca, in prezent, comertul de arme cu Rusia este “de nesustinut” si suspenda un vast proiect de echipamente incheiat intre grupul german Rheinmetall si Rusia.

Si Franta a anuntat luni ca “ar putea lua in calcul” anularea vanzarii catre Rusia a navelor militare franceze Mistral. Tot miercuri, Ucraina a decis introducerea de vize pentru cetatenii rusi si iesirea din Comunitatea Statelor Independente.

Administratia rusa a inceput sa elibereze pasapoarte rusesti in Crimeea dupa aplipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia, a anuntat agentia de presa publica RIA Novosti, citat de Mediafax. “Procesul a inceput. Am livrat deja o parte din pasapoarte astazi (miercuri) si activitatea se va intensifica de la zi la zi”, a declarat seful Serviciului rus pentru migratie, Konstantin Romodanovski.

Comisarul european Gunther Oettinger: Ajutorul UE va intarzia si Ucraina trebuie sa se pregateasca de vremuri grele.

Ucraina va fi obligata sa cumpere gaze la un pret mai mare incepand de la 1 aprilie si se afla intr-o situatie dificila, deoarece Uniunea Europena (UE) nu va putea sa-i furnizeze nimic inainte de sfarsitul anului, a afirmat miercuri comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Rusia a avertizat miercuri seara ca presiunile europene si americane in privinta alipirii Crimeei ar putea influenta pozitia sa in cadrul discutiilor pe tema dosarului nuclear iranian. “Nu ne-am dori sa folosim aceste discutii ca un element intr-un joc de licitare care ar lua in considerare starea de spirit din diverse capitale europene”, a declarat ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, citat de agentia Interfax.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, le-a cerut miercuri seara liderilor din Crimeea sa-l elibereze pe seful marinei ucrainene, capturat mai devreme de militanti prorusi, anunta agentia Interfax, citata de AFP

David Cameron indeamna G7 sa discute excluderea permanenta a Rusiei din G8

Summitul G7, convocat luni la Haga de catre Barack Obama, ar trebui sa discute “excluderea permanenta a Rusiei” din G8, a declarat miercuri premierul britanic, David Cameron, in Camera Comunelor, potrivit Mediafax. Ulterior, premierul britanic, David Cameron, a discutat aceasta propunere la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, potrivit Downing Street.

Presedintele american, Barack Obama, a invitat marti liderii G7 si Uniunii Europene (UE) sa se reuneasca saptamana viitoare la Haga, in cadrul Summitului privind Securitatea Nucleara, pentru a discuta despre situatia din Ucraina.

Excluderea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline in 2002, este una dintre sanctiunile internationale luate in considerare in urma alipirii Crimeei la Rusia marti.

 

Celelalte sapte state membre – Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite – si-au suspendat deja participarea la reuniunile in vederea pregatirii summitului G8 prevazut in iunie la Soci, in Rusia, in semn de protest fata de incalcarea suveranitatii Ucrainei de catre Moscova.

 

Comunitatea internationala va “plati un pret foarte mare” daca ezita sa adopte sanctiuni clare fata de “aceasta anexare” a Crimeei de catre Rusia, a adaugat David Cameron miercuri.

 

Ulterior, premierul britanic, David Cameron, a discutat aceasta propunere la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, potrivit Downing Street.

 

Cei doi lideri au “convenit ca Uniunea Europeana sa ia alte masuri impotriva Rusiei”, pe langa interdictiile de vize si blocarea averilor si au apreciat ca UE va trebui sa continue cooperarea cu Statele Unite in vederea “descurajarii Rusiei sa efectueze si alte actiuni care ar putea destabiliza Ucraina”, a adaugat Downing Street.

Barack Obama exclude posibilitatea unei interventii militare americane in Ucraina
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a exclus, miercuri, posibilitatea unei interventii militare a tarii sale in Ucraina, insa a promis sa lucreze in vederea edificarii unui vast front diplomatic impotriva Rusiei. “Nu ne vom lansa intr-o interventie militara in Ucraina”, a declarat Obama intr-un interviu acordat postului de televiziune din San Diego, in California, afiliat la NBC News. In schimb, “vom mobiliza resursele noastre diplomatice pentru a asigura o coalitie internationala solida, care va transmite un mesaj clar”, a adaugat el, citeaza Mediafax.

Ucraina a decis introducerea de vize pentru cetatenii rusi si iesirea din Comunitatea Statelor Independente
Ucraina a decis introducerea de vize de calatorie pentru cetatenii rusi, a anuntat miercuri secretarul Consiliului ucrainean de aparare si securitate nationala, Andrei Parubi, citat de AFP. “Am cerut Ministerului Afacerilor Externe sa introduca un regim de vize cu Rusia”, a declarat Parubi, la finalul unei reuniuni a Consiliului. Secretarul Consiliului ucrainean de aparare si securitate nationala a mai anuntat miercuri ca Ucraina a decis sa iasa din Comunitatea Statelor Independente (CIS), care reuneste 11 republici ex-sovietice si este condusa de Rusia.

Vicecancelarul Germaniei: Comertul de arme cu Rusia nu poate fi sustinut in situatia actuala

Berlinul apreciaza ca, in prezent, comertul de arme cu Rusia este “de nesustinut” si suspenda un vast proiect de echipamente incheiat intre grupul german Rheinmetall si Rusia, a afirmat miercuri ministrul Economiei si vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, citat de AFP.

“In situatia actuala”, guvernul german apreciaza comertul de arme cu Rusia “de nesustinut” si considera, astfel, inoportun proiectul companiei Rheinmetall privind furnizarea unui centru de antrenament complet echipat pentru formarea fortelor armate ruse, a declarat vicecancelarul.

Grupul german din domeniul apararii Rheinmetall a semnat un acord cu autoritatile ruse ce prevede construirea unui centru de formare si pregatire in Rusia. Potrivit cotidianului german Die Welt, acest contract s-ar ridica la aproape 100 de milioane de euro.

“Guvernul federal este in contact cu compania”, precizeaza Ministerul german al Economiei intr-un comunicat.

Un purtator de cuvant al companiei a declarat miercuri, pentru ziarul regional Neue Osnabrucker Zeitung, ca Rheinmetall isi va “indeplini angajamentele contractuale catre partenerul sau rus in ce priveste centrul de antrenament”.

Potrivit presei germane, centrul aflat in proiect, care ar putea gazdui si forma 30.000 de soldati pe an, este destinat unitatilor de infanterie si de blindate din Rusia.

Reactia Germaniei vine dupa ce Franta a anuntat luni ca “ar putea lua in calcul” anularea vanzarii catre Rusia a navelor militare franceze Mistral, “daca Putin continua sa faca ceea ce face” in Ucraina, a declarat luni seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, subliniind totodata ca si celelalte tari europene trebuie sa impuna de asemenea sanctiuni, transmite AFP.

“Daca Putin continua sa faca ceea ce face, noi am putea lua in calcul anularea acestei vanzari, dar cerem si celorlalti (…) sa faca acelasi lucru”, a declarat Fabius la canalul de televiziune TF1, precizand ca astfel de masuri de retorsiune economica sunt prevazute “in al treilea nivel de sanctiuni” avute in vedere impotriva Rusiei.

In iunie 2011, Moscova si Paris au semnat contractul pentru vanzarea a doua nave de razboi de clasa Mistral, in valoare de peste un miliard de euro.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.