Criza din Ucraina: Washington mentine presiunea inainte de o intalnire tete-a-tete intre reprezentanti ai Moscovei si Parisului / Tensiunile si protestele se muta la Donetk

Criza din Ucraina: Washington mentine presiunea inainte de o intalnire tete-a-tete intre reprezentanti ai Moscovei si Parisului / Tensiunile si protestele se muta la Donetk

by March 5, 2014 0 comments

john-kerryCriza din Ucraina continua, in timp ce puterile occidentale continua sa puna presiune pe Moscova acuzand-o de cautarea unui “pretext” pentru a “invada” Ucraina, inainte de o intalnire tete-a-tete, miercuri, la Paris, intre liderii diplomatiei ruse si americane.Fortele militare rusesti continua sa ocupe Crimeea, dupa ce in urma cu o zi o coloana de soldati ucrainieni neinarmati a onfruntat militari rusi care ocupau baza aeriana de la Belbek, de langa Sevastopol. Astfel s-au auzit primele focuri de arma de la inceputul conflictului din Crimeea, trase de militarii rusi in aer in semn de avertizare.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov sustine ca Rusia nu poate cere trupelor de “auto-aparare” din Crimeea sa se retraga in baze pentru ca ele nu fac parte din fortele rusesti. Lavrov insista ca militari rusi parte a Flotei Marii Negre sunt in pozitiile lor normale.

Potrivit acestuia, militarii din Flota Marii Negre iau niste masuri suplimentare pentru a fi vigilenti astfel incat sa nu se ajunga la varsare de sange in Crimeea. In plus, Lavrov sustine ca puterile occidentale au oferit un exemplu prost sustinand protestatarii ucraineni care au preluat puterea prin “incalarea constitutiei”, relateaza BBC.

Seful diplomatiei de la Moscova sustine ca depinde de autoritatile Ucrainene si cele din Crimeea daca vor invita observatori internationali in regiune.

 

Fortele ruse au preluat doua baze anti-racheta

Rusii nu s-au retras din bazele ucrainene ocupate in peninsula Crimeea si nici nu dau semne ca au gand sa plece. Pe de alta parte, nici nu fac uz de forta. In afara unui incident izolat la baza aeriana Belbek, ocupatia rusa a Crimeii a avut loc fara a fi tras un singur glont.

Ce isi doreste, asadar, Putin? Comunitatea internationala considera ca liderul de la Kremlin cauta sa obtina cea mai mare autonomie posibila pentru Crimeea, in interiorul Ucrainei. Sunt estimari care arata ca o Crimee anexata Rusiei ar produce costuri uriase pentru Federatia Rusa, asa ca Putin si-a facut planul ca peninsula sa ramana la ucraineni, insa sub influenta Moscovei.

Nu inseamna ca o invazie la scara larga a Crimeii nu este posibila. Insusi Putin a lasat-o sub semnul intrebarii. E suficient un glont tras de una din partile beligerente in republica autonoma pentru ca zona sa cada in haos.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.