Guvernul pro-rus al Crimeii va naționaliza întreprinderile de stat ucrainene din peninsulă

Guvernul pro-rus al Crimeii va naționaliza întreprinderile de stat ucrainene din peninsulă

by March 12, 2014 0 comments

crimeeaGuvernul republicii autonome Crimeea (sudul Ucrainei) prevede naționalizarea, cât mai repede posibil, a întreprinderilor de stat ucrainene de pe teritoriul peninsulei, a anunțat vicepremierul Rustam Temirgaliev, citat de Efe.

‘Activele companiilor de stat, inclusiv cele ale societății de exploatare a resurselor minerale Cernomorneftegaz, precum și unele centre de sănătate publică de stat vor trece în curând în proprietatea republicii Crimeea’, a declarat agenției de presă Interfax numărul doi în executivul de la Simferopol (capitala Crimeii), dar a cărui legitimitate este negată de noile autorități de la Kiev.

Temirgaliev a dat asigurări că societățile ucrainene private înregistrate legal în Crimeea nu vor avea nicio problemă și ‘pot cotinua să activeze ca înainte’.

Cu privire la situația sistemului bancar din republica autonomă, el a explicat că băncile rusești au început deja sa intre pe teritoriul Crimeii și că mai multe dintre ele intenționează să-și deschidă reprezentanțe aici.

Parlamentul Crimeii a adoptat marți o declarație de independență față de Ucraina, reiterând dorința de a adera la Federația Rusă. Declarația precizează că independența Crimeii urmează să fie aprobată în urma unui referendum, programat să aibă loc duminică și care a fost deja declarat ilegal de către guvernul central al Ucrainei.

Locuitorii Crimeii vor fi convocați la urne pentru a răspunde dacă preferă reunificarea Crimeii cu Rusia, ca subiect al Federației Ruse, sau dacă susțin o revenire la Constituția Crimeii din 1992 și statutul de parte a Ucrainei, cu mai multă autonomie.

Populația peninsulei Crimeea este formată din 60% ruși, 25% ucraineni și 12% tătari.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.