Liviu Dragnea: O companie chineza va construi o linie de cale ferata rapida pe ruta Bucuresti-Constanta

Liviu Dragnea: O companie chineza va construi o linie de cale ferata rapida pe ruta Bucuresti-Constanta

by March 25, 2014 0 comments

COMITETUL EXECUTIV NATIONAL AL PSDVicepremierul Liviu Dragnea a declarat marti la Beijing ca o companie chineza va construi o linie ferata noua pe ruta Bucuresti – Constanta pentru trenuri de mare viteza, proiectul urmind a fi finantat cu fonduri din China, transmite Agerpres. Dragnea vrea ca firma chineza sa modernizeze si inelul feroviar al Bucurestiului. Vicepremierul Dragnea nu a dat insa detalii despre procedurile legale pentru atribuirea acestor contracte catre compania chineza si nu a spus daca este vorba despre o licitatie sau un parteneriat public – privat.

“Avem doua obiective formulate de comun acord care vor fi realizate prin sprijinul financiar al partii chineze. In zilele imediat urmatoare specialistii companiei chineze de Cai Ferate vor veni in Romania pentru a incepe analizele preliminare care sa stea la baza elaborarii studiului de prefezabilitate pentru realizarea pentru inceput a doua obiective: linia de mare viteza Constanta – Bucuresti, ca parte a Coridorului IV Constanta – Bucuresti – granita de vest a Romaniei, si modernizarea inelului feroviar al Capitalei, respectiv cale ferata cu viteza sporita’, a anuntat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, partea romana doreste ca Bucuresti – Constanta sa fie o linie ferata noua pentru ca cea existenta a fost deja modernizata cu fonduri europene.

In privinta costurilor, Dragnea a precizat ca acestea vor fi stabilite dupa analizele preliminare efectuate gratuit de partea chineza: “Este un cost destul de estimativ al intregului tronson de la Constanta la Bucuresti pana la granita de vest si inelul Bucurestiului si era vorba si de Coridorul IX, care deocamdata a fost scos, in jur de 11 miliarde de dolari”, a spus Dragnea.

Proiectul feroviar romano-chinez implica si participarea unor firme romanesti, lucru stipulat in memorandumul semnat.

“Colaborarea va fi foarte clara atat intre companiile chinezesti, cat si intre companiile locale din Romania si a fost una dintre conditiile importante pe care le-am pus in negociere ca si companiile din Romania sa lucreze pentru ca, pana la urma, sunt importante nu numai investitiile in sine, dar si comenzile care se fac in economia romaneasca”, a explicat Dragnea.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.