Primarul din Ramnicu Valcea, condamnat definitiv la 4 ani de puscarie

Primarul din Ramnicu Valcea, condamnat definitiv la 4 ani de puscarie

by March 26, 2014 0 comments

procuror-dna-exista-mai-multe-filiere-in-garda-financiara-care-stopeaza-controalele-89915[1]Primarul Municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, a fost miercuri condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare, a decis Curtea de Apel Bucuresti, citata de Agerpres. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Emilian Valentin Francu, primar al municipiului Ramnicu Valcea la data faptelor, in prezent suspendat, acuzandu-l de luare de mita, dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce primea mita de la administratorul unei firme, arhitectul bucurestean Sorin Dragos Popescu.

Rechizitoriul DNA

Potrivit rechizitoriul trimis instantei, la inceputul anului 2013, Primaria Ramnicu Valcea a incredintat unei firme de arhitectura un proiect cu denumirea “Reorganizarea si amenajarea spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea”, avand ca obiect amenajarea unei piete publice, a unei parcari subterane si a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro.

Primarul din Ramnicu Valcea a fost denuntat de administratorul firmei de arhitectura, dupa ce Francu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv 10 la suta din suma de 200.000 de euro atribuita pentru contractul de prestari de servicii. Francu ar fi conditionat semnarea actelor privind incheierea, derularea si executarea contractului de prestari servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro, au notat procurorii in rechizitoriu.

Dupa finalizarea lucrarilor mentionate in contractul de prestari servicii si dupa plata unei prime transe din banii datorati de Primaria Ramnicu Valcea, in 22 aprilie, Emilian Francu i-ar fi cerut administratorului firmei sa ii dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De aceasta data, Francu ar fi conditionat semnarea documentele pentru cea de-a doua transa care trebuia acordata firmei pentru serviciile al caror beneficiar era Primaria Ramnicu Valcea de acordarea acestei sume, au mai aratat procurorii.

Mai mult, Francu i-ar fi cerut administratorului firmei 40.000 de lei, dupa plata ultimei transe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienta banilor, ar fi propus incheierea unui contract de sponsorizare.

In 25 aprilie, Emilian Francu a fost prins in flagrant, dupa ce a primit de la administratorul firmei de arhitectura, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruti.

Francu a sustinut in fata instantei ca banii nu ii erau destinati si ca ar fi incercat sa obtina o sponsorizare pentru evenimentele legate de implinirea a 625 de ani de la atestarea orasului Ramnicu Valcea.

Potrivit unor surse judiciare, in dosarul lui Francu ar exista o inregistrare ambientala intre primar si administratorul firmei de arhitectura. In inregistrarea aflata la dosar, Francu ii indica arhitectului locul in care sa fie lasati banii conveniti, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care apartine familiei edilului. De altfel, flagrantul in acest caz a fost realizat la sediul televiziunii, cei 20.000 de euro fiind gasiti in secretariat.

In februarie, Primaria Ramnicu Valcea, in colaborarea cu Ordinul Arhitectilor din Romania si in parterneriat cu filiala teritoriala Sibiu – Valcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune solutii de “Reorganizare si amenajare a spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea”. Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate sa intre in concurs. Castigatorul premiul intai, in valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul “Simbol de identitate” al arhitectului Sorin Dragos Popescu, din Bucuresti.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.