Liderii PSD il pregatesc pe Victor Ponta pentru candidatura la prezidentiale. Singurul care ar putea sa-i faca probleme – Klaus Iohannis

Liderii PSD il pregatesc pe Victor Ponta pentru candidatura la prezidentiale. Singurul care ar putea sa-i faca probleme – Klaus Iohannis

by March 7, 2014 0 comments

victor-ponta-liviu-dragnea-andreea-alexandru[1]Rezervat pentru moment în declaraţiile publice pe tema prezidenţiabilului alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta este împins de liderii din teritoriu, dar şi cei cei de la centru ai PSD să îşi asume o candidatură. Anunţul oficial ar urma să fie făcut după 25 mai, scorul alegerilor europarlamentare fiind considerat de liderii PSD contactaţi de Gândul esenţial în decizia finală a premierului. La start în competiţia internă se aliniază şi fostul preşedinte PSD, Mircea Geoană, considerat “rezervă” în teritoriu, ca şi Sorin Oprescu. Pentru Călin Popescu Tăriceanu, pe de altă parte, liderii din judeţe au un cuvânt de ordine: “exclus cu desăvârşire”.

Potrivit unui sondaj intern al PSD, Ponta ar câştiga alegerile în toate variantele şi combinaţiile posibile. Singurul care i-ar da emoţii în turul doi ar fi Klaus Iohannis, mai arată cercetarea amintită.

Cu toate ezitările publice ale prim-ministrului, PSD-iştii şi-l doresc pe Victor Ponta candidat la prezidenţiale. Odată cu ruperea USL, liderii PSD nu se mai feresc să vorbească deschis nici despre candidatura lui Ponta, nici despre măsurătorile sociologice pe care intenţionează să le facă în cazul său nu doar în privinţa notorietăţii, ca până acum, ci şi a intenţiei concrete de vot.

Decizia şi anunţul oficial ar urma însă să vină după europarlamentare, scorul acestor alegeri fiind de altfel decisiv pentru asumarea sau neasumarea de către Ponta a ipostazei de candidat. “Dacă PSD ia 45%, candidează Victor Ponta. Luăm sub 40%, se pot analiza şi alte variante” , a declarat pentru gândul preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea.

Strategia candidaturii din scurt este diametral opusă celei pe care au mers Mircea Geoană în 2009 şi Adrian Năstase în 2004, cei doi foşti lideri PSD care şi-au anunţat intenţiile cu un an înainte. Liderii PSD contactaţi de gândul îi dau însă lui Ponta şanse maxime şi dacă intră în cursă în ultimul moment, dată fiind notorietatea şi încrederea cu care apare în sondaje.

“Neîndoielnic, partidul îl vrea pe Victor Ponta candidat la prezidenţiale”, rezumă Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, ceea ce spun, mai ocolit sau mai direct, liderii din teritoriu, deschişi şi faţă de Sorin Oprescu.

Ca o variantă de rezervă este privit în partid şi Mircea Geoană. “Sunt un om cu experienţă, care aş putea să duc o astfel de sarcină. Vom discuta împreună, transparent, în partid”, se arată dispus fostul preşedinte al PSD să reintre în calcul în discuţiile interne.

Când vine vorba de Călin Popescu Tăriceanu, cuvântul de ordine al preşedinţilor CJ este “exclus!” sau “prematur” de discutat.

Premierul, măsurat de partid şi ca intenţie de vot

O candidatură a lui Victor Ponta e o dorinţă mai veche pe care liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, nu şi-a ascuns-o niciodată. “Sigur că mi-ar plăcea să-l văd pe Victor Ponta la Palatul Cotroceni”, spunea socrul premierului într-un interviu pentru gândul imediat după întoarcerea acestuia din vizita oficială în Statele Unite.

După ruperea oficială a USL, Ilie Sârbu a evitat să vorbească despre un candidat sau altul înaintea unei analize în partid, dar admite că de acum înainte Victor Ponta va fi măsurat în sondajele interne nu doar ca nivel al încrederii, şi şi în privinţa intenţiei de vot.

La rândul său, în calculele făcute public pentru prezidenţiale, Ponta s-a autoinclus pe lista actorilor politici aflaţi pe primele locuri în sondaje în ceea ce priveşte încrederea. „Sorin Oprescu, Mugur Isărescu, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu, excluzându-mă pe mine. Din ăştia şase”, spune premierul, “se va alege preşedintele României”. Până acum, Ponta a susţinut constant că intenţia sa este de a rămâne premier până în 2016.

Ce spun sondajele. Topul încrederii

Cele mai recente sondaje indică, la întrebările deschise, în dreptul lui Ponta o încredere de peste 24%, în stagnare, în timp ce Antonescu, cel mai puternic candidat anunţat până la această dată, se situează la 15%-16%.

Astfel, ultima cercetare CSOP, făcută în ianuarie pentru PDL pe baza chestionarelor şi cu o marjă de eroare de 3,1%, îl plasează pe Victor Ponta pe primul loc în topul încrederii, cu 24%, într-o scădere cu 1% faţă de noiembrie 2013 însă. Premierul este urmat, de Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu – cu câte 23%, de Sorin Oprescu cu 18% şi de Crin Antonescu, aflat la egalitate cu Traian Băsescu şi Gigi Becali la 18%.

Un barometru realizat de IRES pe 27 februarie, printr-un sondaj telefonic, indică o cotă de încredere mai mare între cei doi, dar un decalaj la fel de semnificativ. Astfel, dacă în Victor Ponta au încredere foarte multă 13% din cei chestionaţi şi multă – 24%,în dreptul lui Crin Antonescu procentele sunt de 3, respectiv 12.

Tot jur de 37% încredere stabilă în Victor Ponta dau şi sondajele interne cu care lucrează oficial PSD, cotându-l pe Crin Antonescu cu 17%, în scădere. În topul încrederii, pe şase locuri în cercetările făcute pentru PSD de CSCI în luna februarie, se află Raed Arafat – 68%, Mugur Isărescu – 48%, Sorin Oprescu -38%, Victor Ponta – 37%, Klaus Iohannis – 37% şi Călin Popescu Tăriceanu – 34%.

Ce spun sondajele. Intenţia de vot

Acelaşi sondaj arată că, într-o confruntare în turul al doilea, Ponta ar avea emoţii doar în faţa lui Iohannis (pe care l-ar învinge cu un scor strâns: 53% la 47%).

Sondajele comandate de PNL pe de altă parte, dau, la întrebările deschise, date diferite. Astfel, ulima cercetare Avangarde făcută publică îl dă în topul intenţiilor de vot pe locul întâi pe Antonescu, cu 27%, urmat de Ponta, cotat cu 22% înainte însă de a anunţa o astfel de intenţie. Acelaşi sondaj realizat la finalul lunii ianuarie, măsoară “opinia favorabilă”, nu neapărat încrederea în politicieni. Rezultatul: Sorin Oprescu – 53%, Klaus Iohannis – 43%, Victor Ponta – 41%, Crin Antonescu – 34%, Traian Băsescu – 29%, Mihai Răzvan Ungureanu – 26%, Cătălin Predoiu – 16%.

Bunea Stancu:  Ne mândrim cu faptul că Victor Ponta se află pe primul loc, este o locomotivă pentru partid, nu o frână

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a exclus din start variantele Oprescu şi Tăriceanu, afirmând că PSD are suficiente resurse pentru a avea un candidat la prezidenţiale.

Social-democratul susţine că maşinăria complexă şi performantă a PSD, poate susţine şi un candidat aflat pe locul doi sau trei în sondaje, dacă Victor Ponta îşi va menţine opţiunea de a nu candida.

“O candidatură de pe locul doi, trei (n.r. – în sondajele de opinie), susţinută şi de această maşinărie care este PSD, care este din ce în ce mai performantă, cam orice candidat al nostru care are grad de încredere bunişor şi bun şi cu ajutorul partidului poate ajunge preşedintele României”, a spus Bunea Stancu.

Pe Victor Ponta îl vede ca o “opţiune” pentru preşedinţie, deoarece acesta a afirmat oficială că doreşte să rămână premier. Acesta dă şi o dată limită la care PSD ar trebui să-şi anunţe semi-oficial candidatul la preşedinţie, luna aprilie.

“Nu vom sta până în toamnă să aflăm numele prezidenţiabilului. Vom face sondaje, vom vedea cum funcţionează Guvernul, care este direcţia noastră. Trebuie să îţi şi doreşti ca să fii preşedinte, nu toată lumea îşi doreşte să candideze la preşedinţie. Unii se chinuie să scape de o astfel de funcţie”, a subliniat preşedintele CJ Brăila.

Întrebat direct de candidatura lui Ponta, Bunea Stancu a răspuns: “a învăţat foarte multe, într-un timp scurt şi totuşi a condus o ţară care a avut multe probleme din multe puncte de vedere.Trebuie să-şi analizeze ce vrea să facă, care este viitorul dumnealului şi-a dorit să fie prim-ministru, noi din partid nu putem decât să-l susţinem în ceea ce doreşte pentru viitor”.

El a adăugat că în toate sondajele care s-au făcut până în prezent, Victor Ponta se află pe primul loc la capitolul încredere.

“Victor Ponta este tot timpul măsurat în sondaje. Sondajele care testează nivelul de încredere spun mult, de cele mai multe ori când vorbim de încredere vorbim şi de intenţie de vot, cu nişte procente în sus sau în jos. Intenţia de vot este apropiată de obicei de încredere. Ne mândrim cu faptul că domnul Victor Ponta se află pe primul loc, este o locomotivă pentru partid, nu este o frână”, a explicat şeful CJ.

Benea: Candidatura lui Ponta depinde de rezultatul de la europarlamentare

De la Bacău, şeful CJ, Dragoş Benea, vede în alegerile europarlamentare drept un moment decisiv pentru viitorul candidat al PSD la prezidenţiale.

“Toate mesajele oficiale ale preşedintelui Victor Ponta duc la următorul mesaj: discutăm după 25 mai. Dacă PSD-ul este capabil să demonstreze să ducă partidul la 45% şi preşedintele partidului va fi mult mai determinat să preia această sarcină. Dacă PSD va demonstra un potenţial în jurul lui 40, trebuie discutat. În cazul în care PSD obţine un rezultat sub 40% , trebuie luate în calcul şi alte nume din exteriorul PSD “, a declarat pentruBenea.

Pesedistul susţine că premierul Ponta este în acest moment cel mai important vector de imagine pentru partid, dar că decizia nu aparţine partidului, ci lui Victor Ponta.

“Data de 25 de mai va fi o bornă, decisivă în stabilirea candidatului la preşedinţie”, a precizat şeful CJ Bacău, Dragoş Benea.

Buzatu: Neîndoielnic partidul îl vrea pe Ponta candidat la preşedinţie

Liderul CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, îl vede pe Victor Ponta îndreptăţit să candideze la prezidenţiale.

“După felul în care Victor Ponta a condus primul guvern, apoi pe cel de-al doilea şi acum pe ce-al de-al treilea, faptul că a rezistat în această bătălie extrem de dură şi că a depăşit toate momentele critice cu succes este de natură să-l îndreptăţească să fie candidat al PSD, UNPR, PC. Neîndoielnic partidul îl vrea pe Victor Ponta candidat la prezidenţiale. În mod evident, după o consultare cu membrii de partid, ar da un rezultat în ceea ce priveşte candidatura lui Victor Ponta”, a spus pentru gândul Buzatu.

Acesta îl vede pe Victor Ponta un preşedinte echilibrat, dar admite că până în acest moment Victor Ponta nu a făcut un anunţ oficial în privinţa candidaturii sale la preşedinţie.

“Este exclusă o asemenea soluţie, nu are rost să discutăm, este cu desăvârşire exclus ca Tăriceanu să candideze din partea alianţei PSD – PC – UNPR. Nu l-ar susţine membrii de partid”, a ţinut să precizeze social-democratul, când a fost întrebat de o posibilă candidatură a lui Tăriceanu din partea alianţei PSD -PC – UNPR.

Nici lui Sorin Oprescu nu îi dă mari şanse, subliniind că acesta nu este membru vreunui partid din această alianţă.

Iordache: “Lui Ponta nu-i trebuie să-l anunţi de acum. Notorietatea şi buna guvernare sunt suficiente pentru a câştiga prezidenţialele”

Deputatul Florin Iordache nu are dubii: “viitorul preşedinte al României va fi din partea PSD”.

Prima şansă i-o dă tot lui Victor Ponta: “Ca regulă generală, până acum, preşedintele de partid a fost şi candidatul partidului. Din punctul meu de vedere, dacă va continua guvernarea fosrte bună ca până acum şi cu un scor bun la europarlamentare, Victor Ponta va putea candida cu rezultate foarte bune la prezidenţiale”, susţine Iordache, contactat de gândul.

În calendarul avansat în interiorul PSD anunţul legat de candidatul oficial va veni însă abia după europarlamentare. “O bună guvernare, o campanie bună la europarlamentare, cu recunoaştere internaţională – cu 40% putem avea 13-14 europarlamentari şi atunci vom avea şi o voce importantă în Parlamentul European şi un portofoliu important în CE – şi apoi candidatul la prezidenţiale. Lui Victor Ponta nu-i trebuie să îl anunţi de acum. Notorietatea lui şi buna guvernare sunt condiţii suficiente pentru a câştiga alegerile prezidenţiale”, spune Iordache.

Moldovan: “Eu cred cel mai mult în Victor Ponta”

Pe Victor Ponta ar paria şi preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan. “Eu cred cel mai mult în Victor Ponta, dar nu ştiu dacă el va dori să candideze sau dacă e bine să candideze acum”, explică, rezervat, Moldovan.

Indiferent de decizia finală a lui Ponta, liderul PSD Bistriţa-Năsăud nu vede altă variant plauzibilă decât aceea ca PSD să dea prezidenţiabilul. “În urma unei analize a USD, vom desemna un candidat. Acum, dacă stau să mă gândesc la UNPR sau la PC nu cred că văd un candidat potrivit. Dar în mod cert, până la europarlamentare nu e timp de această discuţie”, confirmă Moldovan termenul post 25 mai la care va fi făcut anunţul.

Cât despre Tăriceanu, acesta consideră că “e prematur să discutăm”.  “Noi, PSD, suntem un popor disciplinat. Sunt convins că un candidat odată desemnat va fi susţinut de toată lumea”, se supune Moldovan disciplinei de partid.

Geoană: “Sunt un om cu experienţă, aş putea să duc o astfel de sarcină”

Tradiţia ca liderul partidului să candideze este invocată şi de Mircea Geoană. Pe fondul reţinerilor lui Victor Ponta, senatorul PSD se autoinvită în cursa internă.

“Faptul că Victor Ponta se gândeşte mult înainte de a decide, face parte şi din această situaţie oarecum inedită, a unui premier şi lider de partid foarte tânăr. Este legitim pentru un om foarte tânăr, în plină ascensiune politică, să îşi dorească să continue să fie liderul partidului şi premier”, spune Mircea Geoană, contactat de gândul.

În faţa variantelor de prezidenţiabili vehiculate, Mircea Geoană nu se exclude. “Domnul Tăriceanu e un om cu foarte multă experienţă, Victor Ponta e un om în plină ascensiune, eu sunt un om cu experienţă, care aş putea să duc o astfel de sarcină. Vom discuta împreună, în partid”, a adăugat el, arătând că “legitim şi corect” este ca, înainte de a discuta despre “cine ar putea să reprezinte interesele mai largi din fostul USL”, “să ne întrebăm mai întâi cine este mai bine plasat în interiorul partidului”.

Preşedintele CJ Brăila susţine că o candidatură a lui Mircea Geoană la prezidenţiale este posibilă şi bănuieşte că şi acesta “îşi doreşte”.

“Trebuie să îţi şi doreşti, a mai învăţat şi din greşeli”, a afirmat social-democratul.

Şi Dragoş Benea, şeful CJ Bacău, îl vede pe Mircea Geoană ca o opţiune, dar prima şansă i-o dă tot lui Victor Ponta pentru a reprezenta PSD la prezidenţiale.

“Geoană şi Oprescu au o afinitate cu electoratul PSD, au această problemă rezolvată. Pentru Tăriceanu este o problemă delicată o candidatură susţinut de PSD”, a explicat social-democratul.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<