Stefan Poienaru, condamnat penal. Sentinta: comportament infractional, manifestand lipsa de respect fata de lege

Stefan Poienaru, condamnat penal. Sentinta: comportament infractional, manifestand lipsa de respect fata de lege

by March 7, 2014 0 comments

11300stefan-poienaru-1[1]Omul de afaceri Stefan Poienaru a fost condamnat la amenda penala in cuantum de 10 000 de lei pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti definitive. El se mai face vinovat, in subsidiar  si de tulburare de posesie si interzicerea folosirii unui bun imobil apartinand unei terte  persoane. Aceasta decizie a fost luata de Tribunalul Calarasi, in prima instanta, procesul continuand la Curtea de Apel. Potrivit hotararii judecatoresti, Poienaru a manifestat un comportament infractional, o  totala lipsa de respect fata de lege, ignorand  o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila.

 Mai rau, acesta a manifestat dispret fata de proprietatea privata aflata in administrarea unei  societati comerciale, fapt ce a dus la condamnarea sa penala. “Infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti prezinta pericol social si nu se poate ignora atingerea adusa relatiilor ocrotite de legea penala, vizand autoritatea hotararilor judecatoresti si subsecvent, dar esentiala, respectarea proprietatii private, drept inalienabil ocrotit prin Constitutie. Drept urmare, se aplica inculpatului Poienaru Stefan o pedeapsa constand in amenda penala in cuantum de 10 000 de le”,se arata in hotararea Tribunalului Calarasi.

O activitate infractionala

In decizia instantei se precizeaza ca inculpatul Stefan Poienaru “nu a recunoscut comiterea infractiunii, adoptand voit un comportament oscilant,  apararii contradictorii atat in faza de urmarire penala cat si in fata instantei de judecata”, concluzionand ca acesta, “ ca urmare a activitatii infractionale a adus prejudicii unor alte persoane”.

Despre ce este vorba in acest dosar? Procurorii de pe langa Tribunalul Calarasi au constatat faptul ca Stefan Poienaru, in calitate de administrator la doua societati, SC Agrofam Holding SA si SC Agrofam Prod SA, ambele din Fetesti ( Judetul Calarasi) a refuzat, in forma continuanta, sa puna in aplicare o sentinta judecatoreasca definitiva,  rezultata in urma unui proces civil prin care acesta era obligat sa ofere drept servitute unui drum care are acces in zona Baltii Ialomitei pentru o alta  societatie, SC Agrozootehnica Pietroiu SA.  

Instanta constata faptul ca “inculpatul Poienaru Stefan, in mod constant a impiedicat partea vatamata, SC Agrozootehnica SA Pietroiu sa exercite dreptul de servitute pe drumul principal din incinta indiguita a Baltii Ialomitei, drept recunoscut prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila”. Din declaratiile inculpatului, ale partii vatamate si ale martorilor rezulta ca “SC Agrozootehnica SA detine pe raza localitatii Pietroiu ( judetul Calarasi), suprafata de 566.634 mp iar pentru explotarea acesteia,  singura posibilitate efectiva este utilizarea drumului principal care face legatura dintre acest teren si calea publica reprezentata de autostrada Fetesti-Constanta”.  

Lipsa de respect fata de lege

Instanta  prezinta modul  in care  s-a ajuns la disputa juridica dintre SC Agrofam Holding si SC Agrozootehnica SA Pietroiu, ceea ce a dus la faptele infractionale ale lui Stefan Poienaru. “ In baza contractului de concesiune nr 16/20.05.2002 incheiat cu ADS, partea vatamata ( SC Agrozootehnica SA) a dobandit dreptul si totodata obligatia de exploatare a terenurilor agricole in suprafata de 5.771 ha, teren aflat in perimetrul localitatii Borcea, Jegalia si Unirea din judetul Calarasi. Imobilele detinute de partea vatamata, aflate in proprietate dar si in concesiune, sunt situate dupa terenurile concesionate de societatea administrate de inculpatul Poienaru Stefan, astfel incat pentru a putea fi exploatate aceste terenuri, partea vatamata era nevoita sa foloaseasca drumul principal existent in incinta indiguita a baltii Ialomitei, deoarece terenurile sunt incercuite de bratul Borcea si fluviul Dunarea si nu exista alta iesire la calea publica decat un drum detinut in proprietate de ADS si care a fost concesionat catre SC Agrofam Holding SRL”, se spune in decizia judecatoreasca.

In acest context, instanta aminteste faptul ca in 2010, pe 28 septembrie, SC Agrozootehnica a obtinut o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila la Curtea de Apel Bucuresti prin care SC Agrofam Holding SRL,  administrate de inculpatul Stefan Poienaru,  era obligata sa instituie un drum de acces, in mod neconditionat, in favoarea reclamantei.

Drept urmare, un executor judecatoresc intocmeste o somatie de punere in aplicare a sentintei definitive a instantei. Pentru punerea in executare silita a deciziei, pe data de 13.08.2010, se prezinta la fata locului executorul judecatoresc, impreuna cu un reprezentant al SC Agrozootehnica. Dar nu era nimeni din partea partii parate, doar un paznic care primise ordinul sa nu lase sa treaca nicio persoana straina.

Bariera in calea justitiei

Executorul judecatoresc scrie in referatul sau, prezentat in decizia judecatoreasca a Tribunalului Calarasi, ca “am gasit la fata locului o bariera care era pazita la punct fix de un angajat al societatii Agrofam. S-a incercat punerea in aplicare in executare o decizie civila nr.18/A din 17 februarie 2010 pronuntat de Tribunalul Calarasi in dosarul 2969/202/2006. S-a constatat ca intrarea pe calea de acces ce face obiectul servitutii de trecere instituita in favoarea creditoarei, este blocata prin intermediul unei bariere mecanice simple”.

Ca urmare a interzicerii accesului pe drumul de servitutea, potrivit deciziei judecatoresti definitive si irevocabile, “executorul judecatoresc a recurs la infiintarea de popriri pe conturile debitoarei,( n.r. SC Agrofam Holding SRL) in vederea executarii silite asupra debitelor rezultate din procesul de executare silita”.

O alta  incercare de punere in aplicare a deciziei judecatoresti, a ramas la fel, fara obiect, din cauza opozitiei manifestate de inculpatul Stefan Poienaru, care, in forma agravanta, a ignorat total o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Potrivit sentintei Tribunalului Calarasi, “la data de 17.11.2011, executorul judecatoresc, impreuna cu un reprezentant al SC Agrozootehnica  SA  s-au deplasat la punctul de acces cu un numar de 4 tractoare  agricole cu scopul de a patrunde in zona indiguita a Insulei Ialomitei, la terenurile societatii, pentru a le lucre, folosind servitutea de trecere recunoscuta prin hotarare judecatoreasca.  La bariera de acces, desi s-au identificat ca fiind personal si utilaje apartinand SC Agrozootehnica SA si precizand ca vor sa foloseasca servitutea drumului asa cum s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in mod neconditionat, paznicul de serviciu a refuzat accesul utilajelor si a personalul prezent, conditionand trecerea de plata unei taxe de drum. Desi s-a aplelat si la organul de politie care s-a prezentat la fata locului, tot nu s-a permis accesul”.

In sentinta Tribunalului Calarasi se arata ca “ avand in vedere situatia de a nu permite accesul reprezentantilor SC Agrozootehnica pe drumul identificat ,stabilit de instanta, fara plata taxei de drum, s-a repetat de mai multe ori, conduce la prezumtia ca administratorul societatii, inculpatul Stefan Poienaru avea cunostinta de acest aspect, coroborat cu declaratiile  paznicilor care au aratat ca ei au respectat intocmai dispozitiile conducerii precum si cu declaratia directorului economic, care in momentul cand a fost informat de agentul de politie ca reprezentantul SC Agrozootenhica SA are o hotarare definitiva, i-a spus acestuia ca problema trebuie discutata cu domnul Stefan Poienaru, conduce la ideea ca inculpatul Stefan Poienaru, cu intentie, nu permitea accesul reclamantei pe servitutea cu trecere”.

In concluzia deciziei judecatoresti se arata ca “fata de considerentele de mai sus aratate, instanta apreciaza ca infractiunea retinuta in sarcina inculpatului Stefan Poienaru este pe deplin conturata, fiind intrunite elementele constitutive ale acesteia, iar vinovatia inculpatului este stabilita”.

Hotararea Tribunalului Calarasi nu este definitiva, procurorul cerand, la Curtea de Apel Bucuresti,  condamnarea inculpatului  Stefan Poienaru, la  inchisoare cu executare.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.